Nejlepší recepty ze soutěže „Pošlete foto vašeho zdravého jídla“ podle P. Havlíčka

Soutěžní porota vybírající výherkyně měla 10 členů a výraznou postavou v ní byl Petr Havlíček – výživový specialista a dlouholetý partner projektu Zdraví jako vášeň Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Zajímá vás, jaké medailové pořadí určil právě on?

Než vám to prozradíme, tak nezapomeňte, že:

  1. Můžete hrát o skvělé ceny i vy, tady: Fotosoutěž LÉTO V POHYBU S 211- vyhrajte úžasné ceny
  2. Pokud ještě nejste u naší pojišťovny, chcete si také zasoutěžit a zároveň získat veškeré výhody pojištěnce největší zaměstnanecké zdravotní pojišťovny v ČR, přihlaste se k nám.
  3. Pokud chcete zlepšit svou kondici, zúčastněte se programu „Změním se“ s Petrem Havlíčkem: Konkurz do proměny s Petrem Havlíčkem

Tak tedy, Petr Havlíček určil na prvních třech místech recepty, které vám rádi představujeme:

 

Lenka Uhlířová

Roláda z červené řepy

Postup přípravy a suroviny:
Roláda z červené řepy 4 červené řepy (uvařené a oloupané) 1 červená cibule 3 lžíce olivového oleje 3 lžíce hl. mouky 2 vejce 100g tvrdého sýra sůl, česnek dle chuti koření např. provensálské. Uvařenou a oloupanou řepu nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme červenou řepu, okořeníme provensálským kořením, česnekem, solí a pepřem. Necháme vychladnout. Do vychladlé směsi vmícháme dva žloutky, nastrouhaný sýr, mouku a promícháme. Z bílků ušleháme sníh a do směsi pomalu vmícháme. Hotovou směs rozprostřeme na plech na pečící papír a pečeme na 180°C cca 20minut. Náplň: domácí lučina s pažitkou.
Popište, čím vás jídlo zaujalo a proč je vaše oblíbené: miluji veškerou zeleninu a chtěla jsem, aby i naše děti poznali rozmanitost stravy...taky zbaští vše...i když jsme tento recept našla už dávno někde v kuchařce po babičce. Ani lety neztratil na chuti.

 

Lenka Karásková

Dýňové gnocchi

Postup přípravy a suroviny:
Suroviny 360 g krupice 2 vaničky tvarohu 1/2 dýně hokaido  1 žloutek sůl a pepř olivový olej.
Dýňové pyré: dýni vydlabeme a nakrájíme, dáme do pekáčku a zakapeme olivovým olejem. Pečeme na 180°C cca 20 minut. Necháme vystydnout a pak rozmixujeme. Z krupice, tvarohu, dýňového pyré, žloutku, soli a pepře vypracujeme těsto, které necháme 30 minut v lednici. Pak lžícemi vykrajujeme gnocchi. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a gnocchi vaříme při mírné teplotě, dokud nevyplavou. Můžeme podávat na sladko nebo s usmaženou cibulkou a slaninou (lze nahradit dušenou šunkou).
Popište, čím vás jídlo zaujalo a proč je vaše oblíbené:
toto jídlo jsem si oblíbila, protože dýně má sladkou chuť, specifickou.

 

Lenka Havlíčková

Cizrnové lívance

Postup přípravy a suroviny:
Cizrnové lívance na směs: vařená cizrna, rýžová mouka, mandlové mléko, vejce, stevie na oslazení, kypřící prášek, špetka soli na smažení: kokosový olej na lívance: tvaroh, selský jogurt, kakao, jahody Cizrnu rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Smažíme na malém množství kokosového oleje. Tvaroh, jogurt a kakao smícháme, navrstvíme na lívance a ozdobíme čerstvou jahodou.
Popište, čím vás jídlo zaujalo a proč je vaše oblíbené:
Cizrnové lívance jsou pro mě ideální zdravá nedělní snídaně, jsou bezlepkové a díky cizrně obsahují hodně bílkovin. Jsou velmi výživné a zasytí.

Autorkám bychom rádi poslali kuchařku podepsanou právě Petrem Havlíčkem, pokud o ni máte zájem, napište nám na info@zpmvcr.cz s předmětem zprávy Kuchařka od P. Havlíčka.



Zdraví jako vášeň na Facebooku