Vyhlašujeme vítěze soutěže „Pošlete foto vašeho zdravého jídla“

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vyhlásila v rámci projektu „Zdraví jako vášeň“ soutěž „Pošlete foto vašeho zdravého jídla“. A zájem o tuto soutěž předčil naše veškerá očekávání.

Jídlo je jednou z nejdůležitějších věcí pro fyzickou pohodu každého člověka. Každý jsme si nejspíš oblíbili nějaké zdravé jídlo, které nám chutná a velmi rádi jej připravujeme a konzumujeme.

A je zcela evidentní, že naši klienti jsou na atraktivní zdravá jídla opravdoví machři. Do soutěže nám přišlo více než 200 skvělých fotografií zdravých jídel a výběr byl velmi složitý. Dnes vyhlašujeme první tři místa, která vybrala desetičlenná porota, vítězové už se můžou těšit na atraktivní ceny.

GRATULUJEME!

Příště vás seznámíme s dalšími recepty v pořadí, protože by byla věčná škoda se o ně nepodělit. Děkujeme všem soutěžícím za účast, vaše snaha nám udělala velkou radost.

1. místo – Miloslava Gottvaldová

IPHONE 5C modrý

Famózní kuřecí jehla s celerovými hranolkami a zeleninovou přílohou

Postup přípravy a suroviny: Na přípravu potřebujeme: Balení kuřecích prsou, paprika, rajčátka, cibule, velmi libová anglická slanina, nějaký kvalitní, méně tučný sýr. Kuřecí maso nakrájíme na větší kousky, anglickou slaninu a papriku a cibuli také. Postupně napichujeme na jehlu jednotlivé kousky a poté posypeme sýrem a dáme péct do trouby. Nemusíme solit, sýr i slanina jsou slané dost. Celer oloupeme a nakrájíme na hranolky. Rozprostřeme na plech, jemně pokapaný olivovým olejem a trošku osolíme. Dáme také péct do trouby. Jehla a hranolky se nám pečou, tak si připravíme zeleninovou oblohu. Můžeme použít jakoukoliv zeleninku, kterou máme
doma.

Popište, čím vás jídlo zaujalo a proč je vaše oblíbené:
V tomto pokrmu, se kombinují bílkoviny se zeleninou. Přestože jste vynechali sacharidy, jídlo je vyvážené a vy nemáte pocit, že vám chybí příloha. Menu se lehké, ale zároveň vás zasytí.

 

2. místo – Lenka Hlaváčková

IPHONE 4S bílý

Avokádová pomazánka

Postup přípravy a suroviny: Suroviny 1 avokádo 2vejce uvařená natvrdo 1 cibule (dle chuti) sůl a pepř Příprava Avokádo oloupeme a vypeckujeme, vidličkou rozmačkáme. Přidáme vychlazená vejce a také rozmačkáme nebo rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou cibulí. Mažeme na jakékoli pečivo.

Popište, čím vás jídlo zaujalo a proč je vaše oblíbené:
Otec potřebuje snížit hladinu cholesterolu, na internetu jsem si našla informaci, že snižuje hladinu a
vyrobila jsem mu pomazánku, která se stala velmi oblíbenou v celé naší rodině.

 

 

3. místo – Jaroslava Veselá

IPHONE 4S černý

Králík Kapitána Hooka s těstovinovou rýží

Postup přípravy a suroviny: potřebné suroviny: 2 zadní nohy králíka, 1 menší rajče, 1 cibule, 1/2 žluté papriky, 1 menší mrkev, 3-4 lžičky červené kari pasty, 4-5 zrnek kardamonu, 1/4 lžičky kurkumy, 1/4 lžičky sušeného zázvoru, 1 stroužek česneku, chilli dle tolerance strávníka, já dávám 1 lžičku, sůl, 1/2 plechovky kokosového mléka, 1 lžička oleje 1 malý hrnek rýže, ¾ hrnku celozrnných vlasových nudlí, sůl Postup: Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a lehce orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme mrkev naškrabanou škrabkou na dlouhé pásky, papriku na kostičky, rajče na malé kousky a králíka, zalijeme vodou, přidáme kari pastu a ostatní koření a sůl. Dusíme do měkka, poté přilijeme asi půl plechovky kokosového mléka a necháme vydusit do požadované hustoty. Mezitím si na rozpálené pánvi lehce orestujeme vlasové nudle do zlatavé barvy, poté podlijeme malým množstvím vody a necháme povařit asi minutu, než se voda vyvaří. Uvaříme rýži a ještě za tepla smícháme rýži s těstovinami a lehce osolíme dle chuti. Naservírujeme a dle chuti můžeme omáčku zakápnout limetkou.

Popište, čím vás jídlo zaujalo a proč je vaše oblíbené:
Jídlo je spojením zdravého králičího masa a exotické chuti koření. Téměř nikdo u nás nejí králíka v klasické pečené nebo omáčkové verzi, což mi bylo líto, a snažíme se jíst zdravě, tak jsem si upravila různé recepty do této varianty, aby chutnala všem. Dokonce dědeček, který asi 50 let nejedl králíka, neodolal vůni a ochutnal. Jako přílohu volím těstovinovou rýži, která nám také připomíná chuť dálek východu.


Partner soutěže




Zdraví jako vášeň na Facebooku