Přejít k hlavnímu obsahu
krk
12. 3. 2021
Pohled lékaře Od hlavy k patě

Krk

Chcete vědět o těle a nemocech více a v širších souvislostech? V novém seriálu „Od hlavy k patě“ probereme postupně všechny části těla a hlavní orgány. Podíváme se na jejich funkci a příznaky jejich poškození nebo nemoci. Před nemocemi nás tělo dokáže chytře varovat. Když těmto signálům porozumíme, můžeme daleko dříve zařadit zpátečku nebo společně s odborníky začít problém řešit.

Krk

O krku se obecně moc nemluví. Pravdou je, že na tuto část těla myslíme až tehdy, když se sama ozve, třeba bolestmi krční páteře. Není to ale jenom krční páteř, která nám může časem způsobit v krku potíže. V krku je totiž hodně citlivých věcí, které se neváhají ozvat, když se jim něco nelíbí. 

Co všechno máme v krku?  

Přeneseně řečeno, v krku máme spoustu trubek a kabelů. Také v něm máme opravdu hodně svalů, včetně jazyka. Jednu velkou žlázu, dvě drobné žlázky. Spoustu lymfatických tkání a mízní uzliny, které na první pohled nejsou vidět. Vše je velmi účelně a ergonomicky uloženo do tvaru válce, ze kterého významnou část tvoří krční páteř, která vše pevně podpírá.
Dutina ústní a nosohltan přirozeně pokračují do jícnu a pomocí příklopky se od jícnu odpojuje dýchací trubice. V těsné blízkosti obou trubic si to přímo do mozku míří dvě silné tepny nazvané krkavice, které se starají o okysličení a výživu mozku. Směrem ke kůži pak ještě najdeme žíly vracející odkysličenou krev z mozku. Menší tepny i žíly se vyskytují také v bezprostřední blízkosti páteře. Obal krku tvoří zase tenké svalstvo, podkožní tuk i vazivo a pochopitelně kůže.

bolest v krkuBolest v krku

Tento termín používáme pro označení bolesti na úrovni přechodu dutiny ústní do nižších částí krku. Stav, kdy je nám nepříjemné polykání i mluvení. Bolest hrdla je nejčastějším prvním projevem rozvíjející se infekční nemoci. Bolest samotná je nervový signál naznačující poškození a probíhající zánět v této části těla. Je signálem toho, že tělo začalo bojovat a že do oblasti vysílá spolu se spoustou tekutin i mnoho obranných látek. V mízních uzlinách, které se automaticky zvětší, se shromažďuje armáda bojovníků z řad bílých krvinek. 
V krku není mnoho volného prostoru, a proto otok, který probíhá více směrem dovnitř, intenzivně vnímáme. Bolestivost pak způsobuje zhoršení polykacího reflexu a potíže s polykáním.  

Oteklý krk

Tímto laickým termínem obvykle popisujeme zvětšení mízních uzlin, což je důsledek boje proti infekci. Navenek se projevuje otokem v ohybu mezi čelistí a krkem. Zde je důležité zmínit, že u každé i zcela banální infekce se lymfatické uzliny zvětšují, ale pouze na přechodnou dobu. Pokud je zvětšení uzlin velké a neustupuje, rozhodně by vás měl vidět váš lékař. Může jít o celou řadu dalších onemocnění, která je třeba vyšetřením vyloučit. 

Zvětšení dolní části krku

Tento příznak již nepatří do řady akutních signálů. Jde spíše o vizuální vjem spojený s jistým diskomfortem při dýchání, spíše popsatelný jako zbytnění krku. Nejde o akutní stav, ale v kombinaci s mnoha jinými tělesnými signály, například zvýšenou únavou, suchostí kůže, lámáním nehtů a vlasů, bychom mohli pojmout podezření, že se může jednat o zvětšení štítné žlázy. Lidově se tomu říká vole neboli struma. Toto v mnoha případech neškodné, ale rozhodně ne zanedbatelné zbytnění štítné žlázy je v mnoha případech vyvoláno nedostatečným přísunem jodu v potravě. Zde je na místě vyšetření štítné žlázy. Je nutné zjistit hormonální aktivitu a také odhalit hrozící riziko případného nádorového onemocnění. V této souvislosti rozhodně návštěvu lékaře neodkládejte. 

Zatuhlý krk

zatuhlý krkBolestivost a zatuhlost krční páteře je asi nejčastější potíž s krkem, o které jako lékaři slyšíme. Jde často o chronickou bolest s mnoha příznaky. Je dobré vědět, jak zareagovat, když se nám to přihodí. Bolest krční páteře může nastat v průběhu dne, a to přetížením svalových skupin zvedajících hlavu, což je typické při nevhodné poloze během práce na počítači. S akutní bolestí krční páteře se už někdy vzbudíme, protože nám v noci svaly zatuhly v nějaké nevhodné poloze nebo byl v ložnici průvan. Zde je důležité nereagovat unáhleně. 
Respektujme, že bolest je varovným signálem poškození, čímž je natažení. Krk potřebuje v akutní fázi teplo, ochranu před průvanem (zábal, šálu), a pokud je to možné klid a úlevovou polohu. Neuškodí sáhnout po volně dostupných lécích proti zánětu a bolesti, jako je například paralen nebo brufen. Je-li bolest opravdu velká, nezbyde nám než navštívit lékaře, který nám uleví lokální terapií obstřikem nebo preskripcí silnějších léků.  

Bolestem páteře a šikovným fintám, jak jim předcházet, se budeme věnovat zvlášť v jednom z dalších článků. Pamatujte, že krk je velmi účelně poskládaná opora hlavy, a pokud si říká o vaši pomoc, pak ji opravdu potřebuje. Nejhorší je tyto signály ignorovat. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

 

Aktuálně