Quinoa: Superpotravina, která míří do vesmíru

Quinoa: Superpotravina, která míří do vesmíru

Merlík čilský neboli quinoa nepatří sice botanicky mezi obiloviny, podobně jako obilovina se však využívá již po tisíce let.

Co je quinoa a odkud pochází?

Quinoa pochází z jihoamerických And. Zde se pěstovala až ve výškách kolem 4 000 metrů nad mořem, ve kterých se ostatním obilninám již nedaří. Pro staré andské civilizace byl merlík čilský po bramborách druhou nejdůležitější plodinou. Název quinoa, tedy „matka všech obilnin“, mu přiřkli staří Inkové. Generální shromáždění OSN vyhlásilo rok 2013 Mezinárodním rokem quinoy. Vzdalo tak hold obyvatelům And, kteří zachovali tuto cennou pseudoobilninu pro další generace. S cennými vlastnostmi quinoy pracuje i americká NASA, která s touto plodinou počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou. 

Čím je quinoa prospěšná?

Proč bychom měli quinou zařadit do jídelníčku? Hlavním důvodem je vysoký obsah bílkovin s vyváženým poměrem esenciálních aminokyselin. Quinoa obsahuje všechny základní aminokyseliny, které si nedokáže lidský organismus vytvořit, a musí je tedy přijmout spolu s potravou. Kromě toho je quinoa bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, zinku, vitaminů B a E a vlákniny. Semínka quinoy jsou snadno stravitelná a také přirozeně bezlepková. Jsou proto vhodnou potravinou pro celiaky a pro všechny, kdo chtějí ve své stravě omezit lepek.

Jak ji připravit?

Plodem merlíku čilského je drobné semeno, které po uvaření chutná jako ořechy nebo semínka slunečnice. Na trhu se většinou setkáte s variantou tmavé a světlé quinoy. Naklíčením semínek se umocní jejich nutriční vlastnosti. Využití quinoy v kuchyni je podobné jako u kuskusu. Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám nebo ke grilované zelenině, na přípravu karbanátků, placiček, jako přísada do salátů, polévek, lívanců, smoothie.

Nasucho opražená semínka jsou skvělá do směsi müsli. Z mouky namleté z quinoy si můžete připravovat bezlepkové pečivo.

TIP: Quinou namočte před vařením na zhruba 5­ až 10 minut do horké vody, abyste se zbavili nahořklých obalů semínek. Namáčecí vodu slijte. Pro výraznější chuť vařte quinou ve vývaru – na jeden díl quinoy použijte dva díly vývaru.

Recept: Quinoa s pečenou zeleninou

Suroviny:

200 g quinoy
Sůl
250 g zeleniny: paprika, lilek, šalotka, rajčata
1 malá konzerva sterilované kukuřice
Sůl a čerstvě mletý pepř
Čerstvá bazalka

Na zálivku:

5 lžic panenského olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce umeocta

Postup:

Papriku, lilek, šalotku a rajčata nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji. Quinou připravte podle návodu. Uvařenou quinou stáhněte z ohně, osolte, opepřete. Přiklopte pokličkou a nechte chvíli stát. Mezitím si prošlehejte přísady na zálivku, promíchejte s pokrájenou zeleninou, kukuřicí a vařenou quinoou. Podávejte ozdobené čerstvou bazalkou.

Přečtěte si také

Zarudnutí očí. Chytrá novinka chrání oční spojivky

Zarudnutí očí. Chytrá novinka chrání oční spojivky

Problémy s pálením a řezáním očí občas řeší každý z nás. Neznamená to, že vidíme rudě od vzteku. Jde o podráždění spojivek. Tento příznak rozhodně nepodceňujme a naučme se o komfort očí pečovat i preventivně. Novým trendem je přitom ochrana vytvořením hydrofilmu, který nereaguje s povrchem oka. Látku, která dokáže povrch očí chránit, izolovali vědci z mikrobů žijících v extrémních podmínkách.

Máte ruce suché od dezinfekce? Používejte hydratační krémy

Máte ruce suché od dezinfekce? Používejte hydratační krémy

Časté mytí rukou a používání dezinfekce jsou v době zavedení opatření proti novému typu koronaviru důležité, ale trpí tím naše ruce. Jak předcházet suché kůži na rukou a v krajním případě prasklinám v oblasti kloubů? Zvýšenou hydratací problematických oblastí.