Přejít k hlavnímu obsahu
Zánět slepého střeva vyžaduje rychlý zákrok
3. 5. 2024
Nemoci Od hlavy k patě

Zánět slepého střeva vyžaduje rychlý zákrok

Slepé střevo, obecně známé jako apendix, je malý orgán na pravé straně podbřišku. Je součástí tlustého střeva a nemá žádnou významnou funkci. Pokud se však zanítí, musí rychle ven.

Co je slepé střevo

Mluvíme-li o zánětu „slepáku“, máme na mysli červovitý výběžek slepého střeva, který najdeme na pravé straně břicha v jeho spodní části. Začne nás pálit, píchat, nemůžeme chodit ani najít úlevovou polohu. K zánětu dochází při zablokování vývodu střeva zbytky potravin, což může vést k rozmnožení bakterií. Na vině může být také střevní nebo gynekologická infekce.

Akutní zánět slepáku je nebezpečný, může totiž dojít k jeho protržení a rozšíření zánětu do dalších orgánů (zánět pobřišnice, případně vznik abscesu). Proto vyžaduje rychlý chirurgický zákrok. Nejčastěji postihuje mladistvé mezi 10-15 lety, ale potrápit může mladší i dospělé. Prevencí je zdravá a vyvážená strava s vysokým obsahem vlákniny. Obohatit střevní mikroflóru můžete také užíváním probiotik.

Příznaky zánětu slepáku

  • náhlá bolest v pravé dolní části břicha
  • citlivost místa na dotek, tvrdost v podbřišku
  • ztráta chuti k jídlu
  • zácpa nebo naopak průjem
  • nevolnost a zvracení
  • horečka a zvýšený tep
  • obtížný pohyb, bolest i vleže, nemožnost rozběhnout se

Rychlý test


Máte podezření na zánět slepáku? Vyzkoušejte si rychlý test. Stoupněte si do výšky, například na stoličku, a skočte dolů na obě paty. Pokud dopad nebolí, riziko je nízké. Pokud ale bolestí nemůžete vydržet, vyrazte rovnou na pohotovost. 

Operace slepého střeva

Léčba zánětu slepého střeva obvykle spočívá v rychlém chirurgickém zákroku nazývaném apendektomie. Nelze spoléhat na léčbu antibiotiky, slepák prostě „musí ven“. Dobrou zprávou je, že nemá žádnou významnou funkci, a tak můžeme žít v klidu i bez něj. A také to, že se jedná o běžnou a často prováděnou operaci, která je obvykle bez komplikací.

Odstranění zaníceného výběžku slepého střeva může být provedeno klasickým otevřeným řezem nebo laparoskopickou metodou, která je méně invazivní. Při otevřené apendektomii lékař udělá řez v pravém dolním břiše a odstraní zánětlivé slepé střevo. Při laparoskopické apendektomii lékař provede několik menších řezů (zpravidla tři) a zavede laparoskop (tenkou trubici s kamerou) do břicha. Pomocí speciálních nástrojů pak kus apendixu odstraní. Druhá varianta je šetrnější a má i kratší dobu rekonvalescence.

Péče po operaci

Po operaci je důležité dodržovat pokyny lékaře a šetřit se. Doporučuje se klid a zdržení se fyzických aktivit po dobu několika týdnů. Zpočátku je nutné držet dietu s kašovitou stravou a na normální stravu přecházet až pozvolna.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně