Přejít k hlavnímu obsahu
sója
10. 5. 2024
Jídlo Jarní vášeň pro zdravé tělo

Zdravé a neobvyklé potraviny: Sója

Nikdo nepochybuje o skvělých vlastnostech sóji, a dokonce i její odpůrci ji často pozřou, aniž by to tušili. Pojďme se zaměřit na sójové výhonky jako na živoucí zásobárnu těch nejlepších látek pro zdraví.

Sójové klíčky se jako potravina využívají už více než 5 000 let. Mají jemnou, ale výraznou chuť a dodávají tělu ohromující množství prospěšných látek. Mnozí si v obchodech pletou sójové klíčky s výhonky fazole mungo, které jsou také vynikající a podoba tam je, ale sója to není. 

Základní rozpoznávací znamení je to, že fazolky mungo jsou sytě zelené, a jakmile z nich začne bílý klíček vyrážet, zelená slupka se začne oddělovat. Sójový bob je smetanově béžový a jeho klíčky jsou bílé, krátké a později se dvěma lístky na konci klíčku.

Co na těch sójových klíčcích je?

  • Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů (zejména vitaminu C a K) a minerálů (zejména železa, vápníku a draslíku).
  • Jsou nízkokalorickou potravinou, což z nich činí skvělou volbu pro ty, kdo chtějí shodit nějaké to kilo.
  • Obsahují antioxidanty, jako jsou flavonoidy a vitamin C, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a snížit riziko vzniku různých onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny.
  • Podpoří zdravé trávení díky vysokému obsahu vlákniny, která udržuje zdravou střevní mikroflóru a zabraňuje zácpě.
  • V kuchyni jsou velmi všestranné a lze je přidat do salátů, polévek, směsí na grilování a dalších jídel.

Naklíčit si vlastní?

Sójové výhonky si můžete vypěstovat sami doma a věřte nám, že je to super snadné!
Samotný proces zvládne i předškoláček, a navíc získá ten nepopsatelný pocit, že díky němu vzniklo něco moc dobrého, co se dá zakrátko sníst. 

Důležité je zakoupit jedině sóju určenou k naklíčení, protože sója k pěstování bývá ošetřena chemikáliemi proti škůdcům a bakteriím.
Sójové boby propláchněte, přesypte do čisté misky a zalijte vlažnou vodou o pokojové teplotě. 
Nechte přes noc bobtnat. 
Ráno propláchněte a tak, jak jsou, nechejte boby v misce pokryté mokrou buničinou nebo bavlněnou látkou přeloženou na několikrát. 
Tím totiž dosáhnete toho, že se v misce udrží vlhkost potřebná pro klíčení. Každé semínko přesně ví, co má ve vlhku a šeru dělat, a není třeba ho nic učit. Stačí po celém dni jen obsah misky propláchnout a pozorovat, jak během 1 až 2 dnů začnou klíčky rašit. 

Faktem je, že největší užitek přinášejí mladé klíčky, které dosáhly délky maximálně 1 až 2 centimetry. V obchodech se často prodávají delší, které už mají mnohem nižší koncentraci živin.
 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně