Přejít k hlavnímu obsahu
Verbena neboli sporýš
24. 4. 2024
Zdravý životní styl Příroda léčí

Příroda léčí - Verbena neboli sporýš

Máte rádi bylinkové čaje s mírně citronovou chutí? A chtěli byste čaj, který vás přenese přes okamžiky nevítané únavy? Je tu verbena, která za všeho nejvíce poslouží ženám a čerstvým maminkám.

Sporýš lékařský neboli verbena (latinsky: Verbena officinalis) je léčivá bylinka, která je v Čechách už dlouho jako doma, i když se k nám dostala v 15. století z oblasti Středozemního moře. Časem se rozrostla doslova jako plevel, ale v současné době patří mezi ohrožené rostliny. Vzpomeňte si na jakoukoliv kulturu od Egypťanů po Vikingy, a můžete si být jistí, že v ní sporýš uctívali. Pojďme se podívat na jeho účinky.

Verbena v laboratoři

Sporýš lékařský čili verbena má vysoký obsah flavonoidů, iridoidových glykosidů, jako je verbenalin a verbelin. Dále také emulsin a invertin, hořčiny a třísloviny. Obsahuje i sliz, silici s citralem a alkaloidy.

Co pro vás verbena nezištně udělá

  • Působí proti únavě
  • Posiluje organismus při psychickém a nervovém vyčerpání
  • Podporuje tvorbu mateřského mléka
  • Upravuje nepravidelnou menstruaci
  • Oři zánětech v ústech poslouží jako kloktadlo

Jak se verbena připravuje

Nať sporýše lékařského můžete používat jako velmi chutný a léčivý bylinný čaj s citronovými tóny, který budete pít při výše popsaných obtížích alespoň 2× denně. Také tento čaj využijete k výplachům při zánětech v ústech. Při psychickém vyčerpání se používá tinktura ze sporýše, která je silnější než čaj.
Příprava čaje: 1 čajovou lžičku přelijte 250 ml vroucí vody, louhujte 10–15 minut a poté sceďte. Nálev si připravte vždy čerstvý. 

Verbena a nastávající maminky

Sporýš není vhodné používat v době, kdy je žena těhotná, protože způsobuje stahy děložního svalstva. Naopak je vhodné ho popíjet při porodu, aby se stahy dělohy zlepšily. Jakmile je miminko na světě, mohou kojící maminky pít čaj ze sporýše pro podporu tvorby mateřského mléka.
 

Aktuálně