Přejít k hlavnímu obsahu
buďte šťastní
13. 1. 2022
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Buďte šťastní každý den

Kdo by nechtěl být šťastný. Jenže klacků pod nohama na naší cestě ke spokojenosti je na každém kroku spousta. Každá dobrá rada pro překonávání překážek se proto hodí. Pro začátek se podívejte na tři, které vám mohou pomoci, abyste mohli pociťovat radost pokud možno každý den.

Je jasné, že všichni chceme být šťastní. Ale je tu ještě jeden důvod, proč si přát být spokojenější. Štěstí je totiž výsledkem, ale zároveň také hnací silou a tím, co nás motivuje. Šťastní lidé dosahují více cílů, a navíc snadněji. Jak to ale udělat? Odborníci doporučují následující tipy pro to, abychom se cítili ve svých životech spokojení. Zkuste naše doporučení a váš život by měl být mnohem radostnější. Nebude to sice ze dne na den, ale funguje to.

Více se usmívejte

Úsměv je velmi důležitý pro mnoho věcí v životě. Pomáhá nám snížit fyzickou i psychickou bolest. Když se usmíváme, cítíme se lépe a jsme schopni lépe vykonávat úkoly vyžadující plnou pozornost a soustředěné myšlení. 
Úsměv je také jedním ze způsobů, jak se vyrovnat se znepokojujícími situacemi. Psychologové to nazývají hypotéza zpětné vazby obličeje. Dokonce i vynucený úsměv způsobí mírné zlepšení nálady. Zkuste se vždy, když se cítíte na dně, úzkostní či naštvaní, chvilku usmívat, nejlépe sami na sebe do zrcadla. Efekt zpětné vazby se dostaví ihned. A pokud se vám to podaří, obohaťte úsměv také o pozitivní myšlenky, a celá akce bude mít mnohem větší pozitivní účinek na vaši duši.

Cvičte sedm minut denně

Myslíte si, že cvičení je něco, na co nemáte čas? Máte. Stačí totiž cvičení věnovat 7 minut denně.
Cvičení má tak hluboký vliv na naše štěstí a pohodu, že je účinnou strategií pro překonávání deprese. V jedné studii vědci zkoumali tři skupiny pacientů: první skupina depresi léčila antidepresivy, druhá skupina cvičením a třetí skupina kombinací obou metod.

Výsledky této studie byly překvapivé. Ačkoli skupiny 1 a 3 zaznamenaly podobné zlepšení úrovně štěstí a návrat depresivních stavů nastal asi ve 30 % případů, nejvíce překvapily výsledky skupiny, která pouze cvičila. Míra opětovného rozvoje nemoci zde byla totiž pouhých 10 %.
 

Cvičení

Rozhodně ale nemusíte být v depresi, abyste mohli těžit ze cvičení. Cvičení vám může pomoci relaxovat, zvýšit mozkovou kapacitu, a dokonce zlepšit celkový obraz o sobě samých. Základem je skutečnost, že během cvičení se uvolňují endorfiny a bílkoviny, díky nimž se cítíme šťastnější.
 

Spěte dlouho a kvalitně

Asi všichni víme, že to, jak dobře (a jak dlouho) spíme, ovlivní, jak se budeme cítit po probuzení. A že právě pocit, se kterým se vzbudíme, mívá vliv na náladu během celého dne. Také víme, že spánek pomáhá našemu tělu zotavit se a „opravit“ se, a že když se dobře vyspíme, budeme soustředěnější a produktivnější. Ukazuje se, že dobrý spánek je také důležitý pro pocit štěstí.
I zde můžeme vše vysvětlit na vědeckém základě. Negativní podněty jsou zpracovávány amygdalou, pozitivní nebo neutrální vzpomínky zpracovává hipokampus. Spánková deprivace zasáhne hipokampus tvrději než amygdalu. Výsledkem je, že lidé bez spánku si nedokážou vzpomenout na příjemné vzpomínky, ale vybaví si především ty ponuré a nepříjemné.

Kdykoli potřebujete povzbudit svůj pocit štěstí, připomeňte si, co jsme uvedli výše, to, co věda zjistila, a neváhejte těchto poznatků využít. Ostatně, čemu už věřit, když ne výzkumům a odborným studiím! V příštím článku se můžete těšit na další tři dobré rady, jak mít – pokud možno každý den – šťastnou mysl.
 

Aktuálně