Přejít k hlavnímu obsahu
Cvičení s vlastní vahou
2. 3. 2024
Pohyb

Cvičení s vlastní vahou. Kdykoli a kdekoli

Nabrat svaly nebo formovat svou postavu můžete i v pohodlí domova, bez nutnosti návštěvy fitka. Nepotřebujete ani žádné náčiní a pomůcky.

Co je kalistenika

Patrně jste tento název ještě nikdy neslyšeli. Kalistenika neznamená nic jiného než cvičení s vahou vlastního těla. Cvičit můžete kdykoli a kdekoli. V dnešní době jsou také na řadě místech po celé republice venkovní hřiště zvané workouty, které jsou pro toto cvičení ideální. 
Cvičení kalisteniky nejenže posiluje svaly, ale také zlepšuje celkovou flexibilitu, vytrvalost, koordinaci a stabilitu těla. Cviky mají za cíl zapojit více než jednu svalovou skupinu najednou, což napomáhá k funkcionalitě a efektivitě cvičení. Kalistenika je tak vhodná pro lidi všech věkových skupin a úrovní fyzické kondice, od začátečníků po pokročilé cvičence.

Průvodce kalistenikou pro začátečníky

Pro začátečníky je to ideální způsob, jak začít s fyzickou aktivitou a postupně zvyšovat svou sílu a odolnost. Pokud jste v cvičení nováčci, začínejte pomalu a postupujte pozvolna. Začněte s jednoduchými cviky, jako jsou dřepy, kliky a planky. Není třeba se přetěžovat nebo se snažit dosáhnout maximálního výkonu hned na začátku. Pravidelnost je důležitější než intenzita. 

Tipy na cviky s vlastní vahou

  • kliky
  • dřepy / dřepy s výskokem
  • plank (prkno)
  • stojka s nohama opřenýma o zeď
  • most / glute bridge
  • pavoučí výpady
  • boční výpady / výpady vzad
  • shyby
  • „mrtvý tah“ na jedné noze

Různorodost tréninku 

Abyste dosáhli optimálních výsledků, zahrnujte do svého tréninku různorodost cviků. Můžete zkombinovat cviky zaměřené na různé svalové skupiny – nohy, břicho, hrudník a záda. To zajistí celkovou rovnováhu ve vašem tréninku. Při cvičení s vlastní vahou je důležité dbát na správnou techniku. Špatná technika totiž může vést k zraněním a omezit efektivitu cvičení. Pamatujte si, že kvalita je důležitější než kvantita. Pokud si nejste jistí, najděte si online instruktážní videa na internetu, případně si domluvte schůzku na workout hřišti s trenérem.

Zahrňte kardiovaskulární cvičení

Kromě posilování svalů nezapomínejte na kardiovaskulární cvičení, tedy běhání, skákání přes švihadlo (nebo jen jednoduché poskoky na místě), které pomůže zlepšit vaši vytrvalost a spálit kalorie. Kombinace silového a kardiovaskulárního tréninku je tím nejlepším, co můžete pro své tělo udělat.

Cvičení vás musí bavit

Vybírejte si proto cviky, které vám přinášejí radost. Nemusí to být jen prosté posilování, ale třeba také tanec, jóga nebo pilates. Když máte z pohybu radost, je pravděpodobnější, že to po prvních trénincích nevzdáte a dosáhnete svých cílů.

Náročnost cviků při nadváze

Pakliže trpíte nadváhou či obezitou, tato forma cvičení pro vás nemusí být vhodná.  Poraďte se nejdříve se svým lékařem o vhodnosti provádění jednotlivých cviků. Lepší volbou pro vás bude obyčejná svižná chůze, případně nordic walking, nebo třeba aqua aerobic, který nezatěžuje klouby. Na boj s obezitou můžete využít náš příspěvek z Fondu prevence až 4 000 Kč, na pravidelné cvičení pak další příspěvek 500 Kč na sportovní pohybové aktivity pro dospělé. U příležitosti Světového dne obezity, který připadá na 4. března, bychom vám rádi připomněli, že v boji s obezitou nejste sami – pomůžeme vám!

Zacvičte si s námi a vyhrajte

Zdravý pohyb – moje výhra, to je název našeho soutěžního cyklu, v rámci nějž každý měsíc společně zdoláváme jinou výzvu. Měsíc březen je zaměřený na cviky s vlastní vahou těla. Nahrajte na náš facebookový profil pod soutěžní příspěvek fotku, jak cvičíte bez pomůcek a náčiní. Nezapomeňte připojit soutěžní hashtagy #zdravypohybmojevyhra #vlastnivaha a jste ve slosování o měsíční výhry – tlakoměry a poukazy do Intersportu! Více o soutěži najdete na www.zdravypohybmojevyhra.cz.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně