Přejít k hlavnímu obsahu
Preventivní cvičení – strečink
8. 3. 2024
Pohyb Jarní vášeň pro zdravé tělo

Preventivní cvičení – strečink

O strečinku se většinou mluví v souvislosti s tréninkem, ale nenechte se mýlit, pro naše těla je vynikající, když strečink praktikujeme i samostatně. Můžeme tím předcházet nejrůznějším blokádám a bolestem.

Strečink pochází z anglického výrazu „stretch“, což znamená roztažení, rozpínání, napětí nebo natažení. Mezi lidmi není považován za důležitý, ale jakmile sportujete, nemůžete se dopustit větší chyby než vynechání strečinku. A pokud nesportujete, také ho nezavrhujte, protože strečink udrží vaše šlachy i klouby v dobré formě a pomůže zlepšit držení těla.

Před cvičením

Doporučuje se nejdříve krátké zahřátí těla, například dřepy, a pak pokračovat v dynamickém strečinku především krouživými pohyby.
Tím totiž připravíme svaly, oběhovou a dýchací soustavu na zvýšenou zátěž. A pokud cvičení neholdujete i tak je vhodné se protahovat, klidně hned po ránu. Připravíte tělo na běžné fungování a třeba také na doběhnutí autobusu.  

Po cvičení

Soustřeďte se na statický strečink pomocí krátkých výdrží v dané poloze. Po cvičení budete zahřátí a tělo se strečinkem uvolní. Cviky provádějte pomalým a plynulým pohybem. Ucítíte-li ve svalu napětí, zpomalte a klidně i zastavte. Správný tah ve svalu je mírný a neměli byste cítit bolest. Na jeden cvik počítejte cca 20–30 vteřin.

Co na tom strečinku je?

Díky strečinku bude váš sportovní výkon celkově lepší, i když si cvičíte jen tak doma nebo s vlastní vahou. Protažení účinně brání poškození svalových vláken a zlepší rozsah vašeho pohybu. Udržuje svaly a šlachy pružné, zlepšuje kloubní pohyblivost a ohebnost celého těla. Díky protažení můžeme předcházet zraněním, jako je natržení svalů či šlach a úponů. Jeho důležitou funkcí je i zklidnění a uvolnění těla po sportovním výkonu.

Strečink rozhodně neprovádíme proto, abychom předvedli provaz, ze kterého vás budou muset ostatní zvedat. Nepřepínejte se, protažení vám musí být příjemné.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně