Přejít k hlavnímu obsahu
Obézní dítě
21. 4. 2021
Zdravé dítě Jarní vášeň pro zdravé tělo

Dítě z obezity nevyroste! Obezita je nemoc, která se musí léčit

Mýty o tom, že z obezity dítě vyroste nebo že se vlastně o nic zásadního nejedná, stále přetrvávají. Je to nejen špatné, ale také nebezpečné, protože obezita je nemoc. To velmi dobře ví odborník na problematiku dětské obezity doktor Zlatko Marinov.

Dítě na to samo nestačí

Obezita je civilizační onemocnění, které bez podpory svého okolí a odborné pomoci nemá samotné dítě šanci vyřešit. Doktor Zlatko Marinov, náš přední odborník na dětskou obezitu, o tom mluví v pořadu Zdraví v kostce, který připravuje ZP MV ČR.
Obezita je nemoc. Krátké konstatování, ale zároveň jasné poselství. Problém, který není možné přehlížet ani podceňovat. Zvlášť když je řeč o dětské obezitě. „V minulosti se často říkalo, že dítě z obezity vyroste. Nevyroste. To je fakt. Děti s nadváhou se stanou v dospělosti obézními,“ uvedl Zlatko Marinov.
Podepisuje se na tom fakt, že jako civilizace jsme vystaveni extrémnímu tlaku a stresu a tím vzniká tzv. proobezitogenní prostředí. „Genetika se za třicet let nezměnila, ale prostředí, ve kterém žijeme, ano. A je to prostředí vysoce toxicky obezitogenní,“ připomíná doktor Marinov.

 Spotify České podcasty You Talk SoundCloud Google Podcasty

Dnešní děti již z obezity nemají šanci vyrůst

Následky lockdownu

Situaci ještě zhoršuje současný stav – lockdowny a různá pandemická opatření omezující volný pohyb a sportování dětí. „Předpokládáme, že budeme vystaveni krizi dětské obezity, že dojde k výrazným posunům v populaci. V posledních deseti letech jsme prožívali docela úspěšné období. Dařilo se nám stabilizovat děti s nadváhou asi na jedné čtvrtině populace, ale bohužel začal narůstat počet obézních dětí. Už první lockdown ukázal nárůst v průměru dvě kila u adolescentů a dětí, ale přes léto měli šanci dát ta dvě kila dolů. Během druhého lockdownu, který byl výraznější, předpokládáme v průměru asi čtyřkilový nárůst hmotnosti. A to už bez odborné pomoci nezvládne žádný jednotlivec,“ upozornil Zlatko Marinov.

Zásadní vliv na vývoj nebo naopak zvládnutí boje s nadbytečnými kilogramy, má rodina. Vztahy v rodině a zdravý životní styl. „Děti jsou zrcadlem rodiny. Když rodina nezvládá zdravý životní styl, odráží se to a dopadá negativně i na dítě,“ potvrdil Zlatko Marinov.
Zatímco nadváha je sice nepříjemná, ale ještě nevede ke zdravotním komplikacím, obezita je vždycky nemoc a vede ke zdravotním komplikacím. A podle stupně obezity se odvíjí jejich závažnost. „První stupeň ohrožuje oporný systém, zvyšuje tlak na kosti a svaly. Obezita druhého stupně už vede k metabolickým změnám, zvýšení krevního tlaku, cholesterolu. Při třetím stupni se rozvíjejí komplexní metabolické změny, které už jsou bohužel nevratné. Můžeme je efektivně léčit, ale nikoli vyléčit. Neléčený třetí stupeň vede ke zkrácení života asi o 30 let,“ upozornil Zlatko Marinov.
 

Sedm kritických bodů

Na základě svých dlouholetých zkušeností vychází ze sedmi bodů, které jsou pro rozvoj obezity kritické. „Samozřejmě zásadní jsou genetické dispozice a nerovnováha energetického příjmu a výdeje. V případě oněch sedmi bodů stačí přitom naplnění tří z nich, aby se obezita rozvíjela,“ konstatoval Zlatko Marinov.

  1. Nesnídání
    Obezita se rozvíjí u osoby, která nepřijímá do osmé ranní hodiny žádné jídlo.
  2. Pitný režim 
    Nejlepším spojencem v boji proti obezitě je čistá voda, žádná „cukřenka“ ani sycené nápoje.
  3. Čas před obrazovkou 
    Škodí už více než dvě hodiny před obrazovkou a je jedno, zda televize, počítače, tabletu či mobilu.
  4. Denně 2 kilometry chůze 
    Kdo neujde aspoň dva kilometry denně, má nejen mizernou náladu, ale navíc přibývá na váze. 
  5. Poruchy spánku
    Roli hraje i nekvalitní spánek, tedy pokud někdo spí méně než 7 hodin nebo naopak více než 9 hodin.
  6. Rodinné prostředí
    Rodinné prostředí má také zásadní vliv. Například negativní rozvodové situace či rozluku zažilo až 60 procent dětí.
  7. Specifické vývojové poruchy
    Mezi ně patří např. ADHD, Aspergerův syndrom nebo autismus.

Kde hledat pomoc

Jak ale poznat problém a kde najít pomoc? „Klíčové je přiznat si problém a požádat o pomoc. V České republice je od roku 2020 léčba hrazena ze zdravotního pojištění, což je fantastická zpráva. Prvním krokem je požádat o pomoc praktického dětského lékaře, který vždy poradí a nastaví řešení,“ uzavřel Zlatko Marinov.
 

 

Během druhého lockdownu, který byl výraznější, předpokládáme v průměru asi čtyřkilový nárůst hmotnosti. A to už bez odborné pomoci nezvládne žádný jednotlivec.

 

Aktuálně