Přejít k hlavnímu obsahu
brzlík
9. 4. 2024
Zdravý životní styl

Záhadný brzlík jako učitel imunity

Bývá přehlížený, přitom ho lze označit za hrdinu lidského těla. Bez něj by tělo nebylo schopné účinně bojovat proti infekcím a udržovat imunitní systém.

Co je brzlík a kde ho najdeme?

Brzlík, latinsky thymus, je orgán nacházející se v horní části hrudníku za hrudní kostí. Našli byste ho mezi srdcem a hrudní kostí, jeho laloky naléhají na osrdečník. Je to měkká žláza připomínající hrušku, která je součástí lymfatického systému. Brzlík hraje klíčovou roli v našem imunitním systému tím, že produkuje T-lymfocyty, které jsou důležité pro boj proti infekcím a ochranu těla před různými chorobami.

Proč se mu říká učitel imunity?

Ve spojení s brzlíkem se často uvádí výrazy jako „učitel imunity“, „školicí centrum imunity“ nebo „škola pro bílé krvinky“, a to proto, že jeho hlavní funkcí je vývoj a zrání T-lymfocytů. Velmi laicky řečeno: do brzlíku se bílé krvinky chodí školit na T-lymfocyty a učit se rozpoznávat své a cizí buňky. Posléze již vyzrálé T-lymfocyty putují dále do těla a jejich úkolem je obranná reakce proti cizorodým buňkám. To znamená, že brzlík hraje zásadní roli v prevenci autoimunitních chorob, kdy imunitní systém útočí na vlastní buňky těla. Tato „výuka“ probíhá v našem dětství a během dospívání (kdy je také brzlík největší), než dozraje náš imunitní systém. Poté se brzlík začne zmenšovat, až zcela zakrní (u dospělých váží jen kolem 10 gramů, ve stáří pak asi 5 gramů) a ztrácí svou významnou roli.

Když brzlík onemocní…

Buňky brzlíku mohou být napadeny zhoubným bujením, pak vzniká nádor zvaný thymom. Ten způsobuje některá autoimunitní onemocnění, ale také dechové a oběhové potíže. Hlavním příznakem je silný kašel, jelikož nádor dráždí nerv zodpovědný za kašlací reflex. Rakovina brzlíku je však poměrně vzácná. 

Nejznámějším autoimunitním onemocněním spojeným se špatnou funkcí brzlíku je „myastenia gravis“, tedy nadměrná svalová unavitelnost projevující se postupným ochabnutím až ochrnutím svalů. Na rozdíl od jiných orgánů, brzlík není v dospělosti pro život nezbytný, a tak se dá operačně zcela odstranit. Dříve se prováděla tzv. stereotomie, tedy operativní odstranění při podélném řezu hrudní kostí. Dnes se upřednostňuje miniinvazivní operační zákrok, kdy je brzlík odstraněn endoskopem s kamerou jen malými řezy.

Čím jste starší, tím méně vás může brzlík zajímat či stresovat – nejspíš už ho totiž vůbec nemáte. Jeho správná funkce je důležitá od narození zhruba do puberty. 
 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně