Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní nekuřácký den
18. 11. 2021
Zdravý životní styl

Mezinárodní nekuřácký den

Na třetí čtvrtek v listopadu, letos je to 18. 11., připadá Mezinárodní nekuřácký den. Nemusíme si připomínat zřejmá fakta o škodlivosti kouření. Podívejme se spíš, kudy se můžeme vydat, pokud se chceme s kouřením nadobro rozloučit

Mezinárodní nekuřácký den má za cíl připomínat problematiku, která neustále vyžaduje naši pozornost. Kouření prokazatelně poškozuje zdraví nejen samotným kuřákům, ale bohužel také kuřákům, tzv. pasivním. 

Statistiky uvádějí počty kuřáků ve společnosti. Podle některých v současnosti v České republice kouří asi 20 procent mužů a 15 procent žen. Bylo by zajímavé vědět, kolik z nich se pokusilo s kouřením přestat. Těžko to spočítáme. Někdo přestává každé pondělí, někdo vždy po Novém roce. Někdo přestal a je pro něj kouření minulostí, jiný se pokouší o překonání návyku opakovaně. 

Jste v situaci, kdy se rozhodujete, že s kouřením skoncujete? Samozřejmě hlavním hybatelem jste vy. Vy musíte najít motivaci a udělat rozhodnutí. Stejně tak jako další kroky, které pomáhají potlačit nutkání se ke kouření vrátit. Například pustit se do pravidelného sportování velmi pomáhá. Zkušenosti ukazují, že po sportovní aktivitě je chuť na cigaretu mnohem menší. Zároveň pravidelným pohybem, i kdyby to měla být „jen“ půlhodinová procházka párkrát týdně, pomáháte dávat dohromady to, co jste systematicky devastovali svým kouřením. Snížení krevního tlaku a cholesterolu, zlepšení funkce plic a výkonu srdce, to je nejlepší recept na zmenšení rizika kardiovaskulárního onemocnění.
I když je pravidelný pohyb to nejlepší, do čeho byste se měli pustit zároveň s tím, když přestanete kouřit, mnohdy potřebujeme ještě něco. Morální podpora od blízkých a přátel je k nezaplacení. A pokud byste uvítali i pomoc, která by se dala nazvat institucionální, podívejte se, co se nabízí. Možná by vám mohla přijít vhod.

Národní linka pro odvykání

Zkuste ji. Je určena všem občanům České republiky, kteří jsou starší 15 let a je zřízena Úřadem vlády ČR. Poskytuje konzultace buď po telefonu nebo je možné komunikovat přes e-mail. Informace o tom, jak vám může být služba užitečná najdete na stránkách chciodvykat.cz. Kouření a celému procesu odvykání se podrobněji věnuje stránka bezcigaret.cz.
 

Zdravotní pojišťovny nekouření podporují

Kouření je příčinou mnoha dalších nemocí a zdravotní pojišťovny, které se zaměřují na prevenci, se proto logicky snaží podpořit snahu přestat kouřit. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR podporuje odvykání kouření programem, v jehož rámci můžete získat příspěvek na nákup přípravků, jež pomáhají skoncovat se závislostí na tabáku. Tak proč toho nevyužít. 
 

Aktuálně