Přejít k hlavnímu obsahu
Netradiční salát
10. 5. 2023
Jídlo Jarní vášeň pro zdravé tělo

Netradiční salát

Jarní bujení je pro milovníky bylinek něco jako poklad. To, co většina lidí považuje za obyčejné trávy nebo plevel, lze skvěle využít do jídel. Přinášíme tip na jarní salát s bylinkami z přírody za domem.

Na jaře je většina bylinek nabitá k prasknutí, jak jsou plné vitaminů a nejrůznějších zdraví prospěšných látek. Letos určitě tenhle čas nepropásněte. Sbírejte vždy na čistém místě mladé rostlinky. To platí hlavně pro kopřivy a pampelišky, protože starší části rostliny už mohou být hořké.

Ingredience: 

  • ½ celeru 
  • 1 červená řepa 
  • 3 mrkve 
  • ½ raného zelí 
  • ½ svazku jarní cibulky 
  • 1 paprika 
  • bylinky v různém poměru – pažitka, libeček, medvědí česnek, sedmikráska, kopřiva, petržel, pampeliška, dobromysl
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 2 lžíce octa 
  • 2 lžíce cukru (nebo jeho alternativy) 
  • sůl, pepř 

Postup: 

Zeleniny i bylinky očistíme a zbavíme tvrdých stonků. Celer, řepu a mrkev nastrouháme nahrubo, ostatní nakrájíme na malé kousky a smícháme v míse. Kopřivu před přidáním k zelenině spaříme horkou vodou. Ostatní bylinky nasekáme k zelenině a promícháme. 
V jiné nádobě si připravíme zálivku. Smícháme olej, ocet, cukr, sůl a pepř a mícháme, dokud se nerozpustí cukr. 
Salát přelijeme zálivkou, posypeme sedmikráskami a necháme 10 minut odležet. Pak už můžeme podávat.
 

Aktuálně