Přejít k hlavnímu obsahu
Sportovec má znát svou krev
26. 9. 2022
Pohled lékaře

Sportovec má znát svou krev

Pokud patříte k vyznavačům podzimního pohybu v přírodě, turistiky nebo začínáte s běháním, měli byste o svém zdraví vědět o trochu více, než dokážete změřit chytrými hodinkami a náramky.

Informace z aplikací pro sportování jsou jistě velmi užitečné, ale bude dobré, když je doplníte dalšími důležitými informacemi. Stav vašeho organismu a připravenost na postupné zvyšování zátěže lze totiž dobře měřit ukazateli získanými z odběru krve. Postupně vám představíme všechny důležité ukazatele vašeho zdravotního stavu i pokroku, kterého pohybem dosáhnete. 

Pokud to se svým sportováním a aktivním pohybem myslíte opravdu vážně, respektujte pravidlo číslo jedna vlastní všem sportovcům a získejte tu nejdůležitější informaci, kterou budete potřebovat napříč všemi pohybovými aktivitami, bez ohledu na věk i pohlaví: 

Krevní skupina vaší krve

Je až zarážející, kolik lidí u nás nezná svou krevní skupinu ani Rh faktor. Přitom je to nesmírně cenná informace, kterou je dobré nejen znát, ale i viditelně komunikovat například na mobilu či jeho obalu, na hodinkách, na náramku nebo oblíbeném pánském řetízku inspirovaném vojenskými identifikačními štítky. Příznivci tetování můžou zvážit i vyobrazení této informace na viditelném místě na těle. 

Proč je důležité znát svou krevní skupinu

Jednoduše proto, že při aktivním běhání, cyklistice a rekreačních sportech prostě narůstá riziko úrazu, většinou spojeného s krvácením a následnou ztrátou krve. Šance, že v daný moment nás bude zachraňovat někdo blízký, který by tuto informaci o nás věděl, je minimální. Záchranáři si po příjezdu v rámci úkonů první pomoci této informace mohou všimnout a při následném doplňování ztrát krve je zkrátka celý proces daleko jednodušší, a to i v případě, že je nutné náhle operovat. Krevní skupiny se dělí na 30 podskupin, v praxi je však nejdůležitější dělení podle systému ABO na čtyři základní krevní skupiny: 0, A, B a AB. Mezi první, kdo definovali základní krevní skupiny, patřil doktor Janský, významný český vědec a zakladatel hematologie. 

Při základním vyšetření krevních skupin se automaticky zjišťuje i přítomnost dalšího antigenu, tzv. Rh faktoru, který může být pozitivní, nebo negativní, a to podle toho, jestli se tato specifická protilátka v červených krvinkách vyskytuje (Rh+), nebo nevyskytuje (Rh–). 

Tip: 

Vyšetření a následné stanovení krevní skupiny provádí na požádání nejen praktický lékař, ale doslova každá nemocniční laboratoř. Jde o velmi rychlé a nákladově nenáročné vyšetření, na které si můžete zajít i jako samoplátci přímo do laboratoře. Výsledky obdržíte do jednoho nebo dvou pracovních dnů e-mailem. 
 

Krevní skupina se celý život nemění. Je to cenná základní informace, která pomáhá uzdravovat a v pravý čas dokáže i zachránit život. 

MUDr. Gianna Conti, MBAV

Aktuálně