Přejít k hlavnímu obsahu
Bylinky, které najdete na výletě
25. 4. 2023
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Bylinky, které najdete na výletě

Už vás jaro táhne ven? Alespoň o víkendu si vyrazit do přírody, protáhnout nohy a nadechnout se jarního vzduchu? A co kdybyste si z výletu pokaždé přivezli i kousek zelené lékárny? Poradíme vám, jak na to.

Jaro je chvíle, kdy i zarytí peciválové pocítí nutkavou potřebu nadechnout se z plných plic čerstvého vzduchu a nastavit tvář sluníčku. Za tímto účelem je ideální vyrazit do přírody. A ať už vyrážíte na výlety z jakéhokoli popudu, můžete si domů přivézt různé bylinky, ty pak doma nasušit a mít nejen zelenou lékárnu, ale také něco, jako „sušené vzpomínky“ na místa, která jste navštívili. Nezapomeňte sbírat jen na čistých místech a sušit bylinky ve stínu a v tenoučké vrstvě, aby nezačaly plesnivět. 

K jakým rostlinám se sklánět?

Jahodník – dokud jahodník neplodí, nasbírejte si jeho listy. Dají se lehce usušit a vy je využijete nejlépe do směsí bylinkových čajů. Jahodník pomáhá při léčení mnoha chorob, například při průjmech a cévních obtížích, při hemoroidech a zánětlivých onemocněních i při chudokrevnosti. Jeho hlavní přednost spočívá v širokém a všestranném působení na celý organismus.

Hluchavka – si od vás vyžádá trochu trpělivosti, než nasbíráte dostatek květů, ale může to na chvíli zabavit neposedné děti, než budete ve výletu pokračovat. Hluchavkový čaj pomáhá při posledních jarních nachlazeních, kašli a rýmě. Sušit hluchavkové květy je potřeba na chráněném místě bez větru, nejlépe na pečicím papíru.

Kontryhel – tradiční bylinka na ženské potíže. Ta by vám rozhodně neměla chybět.

Kokoška pastuší tobolka – nasbíráte ji na zahradě i podél cest. Vnitřně se používá při silné menstruaci či krvácejících hemoroidech a zevně jako obklad na špatně se hojící rány.

Heřmánek – používat ho lze jak čerstvý, tak sušený. Heřmánkový čaj pomůže dětem od bolestí bříška i na uklidnění, heřmánkový obklad zase zklidní zánět spojivek.

Sedmikráska – první květy sedmikrásek již vykvetly v březnu, ale nasbírat je můžete po celé jaro i léto. Jsou skvělé čerstvé na ozdobení salátů, na přidávání do pampeliškového medu a báječný je z nich i čaj.

Až budete mít ve spíži z vašich výletů skleničky s usušenými bylinkami, můžete třeba malé pacienty mnohem snáze přimět k jejich vypití, když si spolu budete vyprávět o tom, kde a jak jste právě bylinku spolu natrhali a co jste ten den ještě zažili. Zkuste tuhle novou zábavu zavést do své rodiny a uvidíte, že se setká s velkým úspěchem.
 

Aktuálně