Přejít k hlavnímu obsahu
elektro kolo
6. 9. 2021
Pohyb

Elektrokolo je hit

Elektrokola se stala doslova hitem několika posledních let. Nabízí totiž množství plusů oproti klasickému bicyklu. Tím nejspíš nejzásadnějším je to, že na kolo usednou i lidé, kteří by na tom obyčejném nikdy nevyjeli. Nicméně to s sebou přináší i jistá úskalí, a tak je důležité nepřehlížet minusy, které užívání elektrokol přináší.

Už to zaznělo, na elektrokole může jezdit prakticky každý – bez ohledu na věk, na fyzickou kondici. S tím jde ale ruku v ruce i jisté riziko v podobě nevyježděnosti a možných úrazů, mnohdy s fatálními následky. Proto je důležité být opatrní, nepřeceňovat své síly a samozřejmě vždy a všude používat ochrannou helmu.

To, co povyšuje elektrokola na tolik oblíbený dopravní prostředek, je jejich univerzálnost – dá se na nich jezdit do práce, na nákupy, ale zrovna tak i na vyjížďky do okolí. Jsou rychlejší, díky tomu se vám otevřou i nové možnosti při poznávání okolní krajiny, protože se dostanete dál než na klasickém kole, ale především zdoláte i náročnější stoupání, na které byste na normálním bicyklu byli krátcí.

Hned zpočátku je také důležité vyvrátit tvrzení, kterým často argumentují ortodoxní cyklisté, že se na elektrokole jen vezete. Není to tak. Své si odšlapat musíte, jen s menší námahou. Takže do sedla elektrokola mohou usednout i lidé, jejichž zdravotní stav normální cyklistiku neumožňuje. Pro seniory je to skvělá možnost, jak si prodloužit aktivní život.

Jak už bylo řečeno, i na elektrokole šlapat musíte a záleží jen na vás a vaší kondici, jak program na kole nastavíte, nakolik pojedete „za své“ a nakolik vám pomůže elektromotor. I tak při jízdě vylepšíte svou fyzickou kondici, funkci srdce a plic, můžete shodit i nějaké to kilo nadváhy. Skvělé je třeba i pro rehabilitaci dolních končetin.

Oproti klasickým kolům frčíte na elektrokole rychleji – zatímco na kole poháněném jen vlastní silou trénovaní rekreační cyklisté jezdí v průměru rychlostí 15 km/h, na elektrokole se dá jet i pětadvacítkou. Ale pozor! Pro netrénované jezdce může být taková rychlost, zvlášť na nerovné cestě, nebezpečná.

Jízda na kole je sice individuální sport, ale velice často vyrážejí na kolech party lidí a elektrokolo dokáže smazat docela zásadní výkonnostní rozdíly. I slabší cyklista bude stačit těm „nadupanějším“, a tak odpadne leckdy nepříjemné čekání na slabší „brzdy“.

Nelze ale přehlédnout některé nedostatky. Tím viditelným na první pohled je vyšší cena. Hned vzápětí, když kolo vezmete do rukou, zjistíte, že je jeho hmotnost výrazně vyšší, a při jízdě odhalíte i další faktor – náročnější ovládání. Také proto není elektrokolo úplně vhodné do obtížného terénu. A když ano, tak musí být v sedle opravdu zkušený biker.

Dalším limitujícím faktorem je omezený dojezd elektrokola. Nutno ale přiznat, že je naprosto dostatečný na dost dlouhý výlet. Dnešní elektrokola zvládnou dojezd mezi 50 a 100 kilometry. Záleží na několika faktorech: jakou asistenci elektromotoru zvolíte, na členitosti terénu a třeba i na vaší váze. A také na stáří a kapacitě baterie.

Na elektrokole budete potřebovat elektřinu. Musíte baterii po každé delší jízdě dobíjet a plné nabití trvá relativně dlouho. Minimálně tři hodiny. Pokud „šťáva“ v baterii dojde během jízdy, nejspíš do cíle dojedete. Jen to bude stát víc námahy, potu a pojedete pomaleji.

Levná dnes nejsou sice ani klasická kola, pokud chcete opravdu kvalitní, ale při nákupu špičkového elektrokola budete muset sáhnout do peněženky ještě hlouběji – od 70 000 Kč výš.

A vzhledem k vyšší hmotnosti a někdy trochu jinému těžišti se budete muset na elektrokole naučit jezdit, stejně jako se naučit jeho ovládání, správně volit asistence a také hlídat stav baterie. 

A ještě jedno varování: Tak jako se elektrokola stala hitem mezi lidmi, kteří chtějí vyrážet na dvou kolech do přírody a na výlety, stala se „hitem“ i pro nenechavé poberty. Nebezpečí krádeže téměř úměrně roste s kvalitou elektrokola. Proto je důležité nejen jeho zajištění, ale i pojištění.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyrazte v září na kolo a vyhrajte balíček cyklistického vybavení (batoh, přilbu, rukavice a brýle)
 
Akce ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA probíhá 9 měsíců.
Přináší 9 sportovních výzev a výhru pro každý měsíc.
Zapojit se můžete do jednoho či více měsíců.

Pokud zdoláte alespoň pět výzev z devíti, můžete vyhrát hlavní výhru elektrokolo Author v hodnotě 73 000 Kč.
 
Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně