Přejít k hlavnímu obsahu
Nebojte se ranní rozcvičky
30. 5. 2023
Pohyb

Nebojte se ranní rozcvičky

Vzpomínáte na ranní rozcvičku? Zkuste ji zařadit do ranního rituálu a budete překvapeni, jak vám tahle chvilka pohybu pomůže k hezkému začátku dne.

Možná bojujete s ranním vstáváním už léta. Každodenní přechod z noci do dne je pro vás téměř jako přechodový rituál přírodních národů. Ranní hygienu i oblékání provádíte jako v mrákotách, ne a ne ukončit režim stand by. Jediné, co vidíte jasně, je vaše ranní káva. Zázračný spouštěč, bez kterého nezačnete fungovat. Každý to tak mít samozřejmě nemusí, ale každému určitě ranní protažení udělá dobře. Jde o to, říct tělu a mysli, že je konec ležení, a usnadnit jim začátek dne.

Ranní rozcvičkou pomůžete tělu ke zvýšení tepové frekvence a ke zvýšení tělesné teploty. To je přesně to, co tělo uvítá, aby se mu lépe a snadněji dařilo začít zvládat denní aktivity.

Nemusíte se bát, že ranní rozcvička musí obsahovat nějaké náročné cviky či složitou sestavu. Nemusí být ani příliš dlouhá. Máme pro vás dobrou zprávu. S ranním cvičením můžete začít v posteli. Aniž byste se museli hned odkrývat, začněte protahováním „do dálky“. Natahujte postupně ruce a nohy, jak nejvíc to jde, a vždy chvilku v protažené pozici vytrvejte. Na další cvik můžete být stále v posteli, ale tentokrát už je potřeba přikrývku dát stranou. Pusťte se do nějakého spinálního cviku. Například můžete přitáhnout kolena k břichu a přetočit je na stranu. Na opačnou stranu otočte hlavu. Ruce máte, pokud je to možné, rozpažené. Spinální cviky mají různou podobu, můžete je tedy podle potřeby střídat.

Teď už je ale chvíle, kdy musíte z postele vylézt. Než abyste se snažili „splnit“ určitý počet cviků, myslete na to, že cílem je protažení a rozpohybování velkých kloubů a zad (a tzv. to berte od hlavy dolů). Rozumné předklony a snaha o to, dotknout se špiček a kroužení rukama, jako byste chtěli vzlétnout, mezi ně patří. A to je vlastně vše. Krev se vám rozproudila, tělo není tak zatuhlé a 100% pocítíte zlepšení nálady a příval energie. Den začíná.

Když se vám to zalíbí, najednou zjistíte, že máte chuť na nějaký větší „odvazׅ“. Chcete přidat dynamický strečink nebo skákání přes švihadlo? Proč ne, třeba se k tomu dostanete už po několika dnech protahovací rozcvičky. Endorfiny nám pomáhají dělat divy.
 

Aktuálně