Přejít k hlavnímu obsahu
pozoruhodné šalvěje
21. 11. 2023
Zdravý životní styl Příroda léčí

Příroda léčí - pozoruhodné šalvěje

Přinášíme druhou část o šalvějích a o tom, jak je využít ve formách ne tak notoricky známých, jako je čaj. Co likviduje šalvějový dým? Jak se souvisí ananas se šalvějí a co s ní podniknout při menopauze?

V minulém článku o šalvěji jsme vyzvedli obrovské léčivé schopnosti šalvěje lékařské, ale rod Salvia obsahuje dalších asi 900 druhů, přičemž některé jsou lidmi využívány stovky let pro nejrůznější účely.

Rodové jméno Salvia pochází z latinského slovesa „salvere“ neboli léčit se a po dlouhá staletí je opředeno mnoha legendami. Ve středověku bylo oblíbené přísloví „Proč by měl člověk umírat, když na jeho zahradě kvete šalvěj“. Tenkrát se věřilo, že šalvěj přináší moudrost a může také oživit mrtvé.

Šalvěj bílá a vonné dýmy

Asi jste už narazili na vykuřovací svazky šalvěje bílé. Ta roste na západním pobřeží Severní Ameriky a původními obyvateli byla a je považována za jednu z nejposvátnějších bylin. A proč vůbec vykuřovat? Když odhlédneme od mystiky, tak je velmi praktické, že dým s sebou nese šalvějové silice, které jsou protizánětlivé a antibakteriální. Jinými slovy si dýmem čistíte a dezinfikujete vzduch v místnosti

Čaj z této bylinky má prokázané antidepresivní účinky.

Šalvěj lékařská a tinktura

Kdo není právě příznivcem popíjení bylinných čajů, může šalvěj užívat v kapkách. Tinktura je vlastně výluhem bylinky v lihu. Takové kapky mají nepoměrně delší trvanlivost než sušené lístky a pro mnohé je užívání kapek pohodlnější. A s čím vám tyto kapky pomohou?

  • s hormonální rovnováhou,
  • s menopauzálním komfortem, 
  • proti pocení, 
  • při padání vlasů,
  • pro přirozenou obranyschopnost. 

Šalvěj v parfémech a kosmetice 

Dalším druhem šalvěje, který je okrasný a zároveň užitečný, je šalvěj muškátová s dlouhými hrozny růžových květů. Její silice se používá v parfémech a kosmetických přípravcích, ale také v potravinářství k aromatizaci cukrovinek a tzv. muškátového vína.

A pak je tu šalvěj levandulolistá, která pochází ze Španělska a jižní Francie. I její vonné silice jsou velmi ceněné.

Šalvěj do drinků

Z Mexika pochází šalvěj ananasová, jejíž listy mají ananasové aroma a přidávají se do nápojů, ovocných salátů a sladkých pokrmů. Kvete zářivě červenými květy, které jsou v její domovině vyhledávány kolibříky. 

Raritou je například keřovitá šalvěj namaensis, pocházející z jižní Afriky. Její filigránsky vykrajované drobné lístky a světle fialové květy jsou velmi zajímavé. Laboratorní testy prokázaly velmi dobrou účinnost proti některým druhům bakterií rodu Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus a Micrococcus. 

Možná vás inspirujeme k pěstování některých šalvějí a věřte, že to stojí za to. 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň a specialistka na bylinky a přírodní kosmetiku

Aktuálně