Přejít k hlavnímu obsahu
Vyšlápněte si na svůj kopec. Na Sněžku i na nedaleký „brdek“
27. 10. 2020
Pohyb

Vyšlápněte si na svůj kopec. Na Sněžku i na nedaleký „brdek“

Kdo to nezažil, nepochopí, ale kdo ano, ví, o čem je řeč. Když se vám podaří vylézt na vrcholek hory, kopce či obyčejného „brdku“, zaplaví tělo i mysl zvláštní pocit.

Většinou ještě umocněný báječným výhledem do kraje. Zažijte také takový okamžik. Pokořte i vy svou horu. A je celkem jedno, jestli vyšlápnete na Sněžku nebo na kopec ve vašem okolí.

Pěší turistika má své kouzlo nejen v poznávání krásných míst v bližším či vzdálenějším okolí, ale zrovna tak prospívá tělu, podporuje formování postavy, zlepšuje fyzickou kondici a je způsobem, jak ubrat nějaké to kilo nadváhy. A co víc, zdravý venkovní vzduch zvyšuje množství kyslíku v krvi a v mozku, což vylepšuje paměť, snižuje stres a likviduje špatnou náladu.

Jak začít? Nemusíte zažívat pocity horolezců zdolávajících vrcholky nadoblačných osmitisícovek, stačí mnohem skromnější cíle. Pro začátek třeba vršek v blízkém okolí. Při výletech do přírody nejenže můžete objevovat nová a dosud nepoznaná místa, ale také nalézt novou inspiraci a nápady. Anebo blízké lidi se stejnou vášní.

Vydejte se třeba po stopách praotce Čecha

Kam vyrazit na výlet? Česká republika nabízí nepřeberné množství krásných míst. Určitě taková najdete i v těsné blízkosti domova. Ale pokud chcete nějakou konkrétní výzvu, můžete začít se zdoláváním vršků, kopců i hor na našem území. A věřte, ať už pokoříte Sněžku, Kobylí vrch, či „brdek“ s alespoň 211 metry, načerpáte novou energii, napumpujete tělo kyslíkem a přidáte spoustu nových zážitků.

Ale vraťme se ke konkrétní výzvě. V Česku najdete spoustu pohoří a každé má tu svou nejvyšší horu. Začít se vydat po stopách praotce Čecha a vystoupat na Říp, který se se svými téměř 461 metry rozhodně netyčí až do oblak, a tak by neměl být nezdolatelnou překážkou.

A co dál? Tak třeba Šumava a Velký Javor s výškou 1 456 m, který je ale na německé straně, byť jen pár kilometrů od hranic, zatímco na české straně je nejvyšším místem Šumavy Plechý (1 378 m). Dalšími cíli můžou být Krušné hory a Klínovec (1 244 m), Beskydy s Lysou horou (1 323 m) nebo Praděd v Jeseníkách, který je s 1 491 metry pátou nejvyšší horou v České republice.

Míst, na která lze vystoupat a poté se za odměnu kochat jedinečnými a dechberoucími výhledy, ale najdete mnohem, mnohem víc. Stačí si vybrat. Nabízíme jen pár tipů: Pravčická brána v Českém Švýcarsku, hora Kozákov v Českém středohoří nebo kopec Mužský s Drábskými světničkami nedaleko Turnova.

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

Toužíte po změně životního stylu? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to! Připojte se i vy a přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. září a potrvá do 31. 10. 2020. Můžete vyhrát i některou z hodnotných cen. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Videa

Více videí
Výzva 211 pro zdravější život

Aktuálně