Přejít k hlavnímu obsahu
Na celiakii platí celoživotní vyřazení lepku ze stravy
20. 11. 2020
Nemoci

Na celiakii platí celoživotní vyřazení lepku ze stravy

Cítíte se po téměř každém jídle unaveni? Máte časté zažívací potíže? Nebo vás trápí bolesti hlavy?

To vše může mít společného jmenovatele – vaše tělo negativně reaguje na lepek obsažený v obilovinách, konkrétně pšenici, žitu či ječmeni. A zároveň to mohou být příznaky, že máte problém. Může to být alergie na lepek nebo také celiakie, tedy intolerance lepku. Co s tím?

Alergie na lepek a intolerance lepku, tedy celiakie, se leckdy, a především nesprávně zaměňují. V čem se liší? Jaký je rozdíl? Řekněme si víc o celiakii.

Sice se jedná o dvě velmi podobné nemoci, ale každá má jiné dopady. Zásadním rozdílem je to, že první příznaky celiakie se neprojeví hned po konzumaci lepku, ale nejčastěji až po třech až šesti měsících. Na rozdíl od alergie na lepek, která se projeví během několika minut po požití lepku. A především intolerance lepku je autoimunitním a také celoživotním onemocněním, které se nedá zcela vyléčit.

Celiakii odhalí gastroenterolog

K diagnostice celiakie je nutné navštívit gastroenterologa, ale jisté příznaky mohou pomoci problém odhalit. Sníte k obědu špagety nebo si dáte ke svačině dva rohlíky, ale máte pocit velké únavy, která se prohlubuje skoro po každém jídle? I to může být projev intolerance lepku a signál, že možná trpíte celiakií.

Příznaky intolerance lepku jsou přitom velice podobné těm, které provázejí alergii na lepek. Tady jsou nejčastější z nich:

  1. bolesti břicha a pálení žáhy
  2. zvracení a nevolnost
  3. nadýmání, zácpa
  4. průjmy
  5. malátnost a únava
  6. migrény
  7. ekzémy a vyrážky

A stejně jako při alergii na lepek to nemusí být jediné příznaky. Těmi dalšími mohou být častý výskyt tzv. husí kůže, špatná soustředěnost, tělní záněty, otoky a bolesti kloubů či problémy horních cest dýchacích. Stručně shrnuto, návštěva odborníka je nutností. A čím dřív, tím lépe. To proto, že celiakie se někdy projevuje hodně výrazně, ale jindy prakticky vůbec. V tom je také její zrádnost. Stejně jako to, že postihuje děti i dospělé.

Receptem je striktní bezlepková dieta

Jak celiakii léčit? V podstatě jedinou a účinnou léčbou je celoživotní vyřazení potravin obsahujících lepek. A to i těch, které obsahují jen minimální množství lepku. Jen díky striktnímu dodržování bezlepkové diety může dojít během třech až šesti měsíců k obnovení sliznice tenkého střeva a normalizaci jeho činnosti. Při těžším poškození se ale stav sliznice už zcela obnovit nemusí. Proto je včasné odhalení celiakie tak důležité.

Lidé trpící intolerancí lepku musí pečlivě vybírat, co budou jíst. A základem je zcela vyloučit ze svého jídelníčku lepek. To znamená, že vedle pečiva, těstovin, sušenek a dalších potravin musí vyřadit i jídla, ve kterých by lepek nejspíš ani nečekali. Příklad? Hranolky, bramboráky, zmrzlina, čokoláda či kečup. A ještě mnoho dalších, v nichž se se lepek vyskytuje takříkajíc ve skryté podobě. Proto je důležité pečlivě číst informace o složení na obalu každého výrobku.

Naproti tomu na trhu stále přibývá potravin, které lepek neobsahují. A dokonce lze zakoupit i potraviny, které na první pohled vypadají jako zapovězené – chleba, pizzu, těstoviny a pečivo bez lepku od specializovaných výrobců.

Navíc lze klasické obiloviny obsahující lepek nahradit takovými, v nichž lepek není. Například pohanka, proso, quinoa či kukuřičná mouka. A samozřejmě bez problémů lze konzumovat ryby, maso, ovoce, zeleninu, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Aktuálně