Přejít k hlavnímu obsahu
mýty a fakta o termoregulaci
Jídlo Podzimní vášeň pro imunitu

Mýty a fakta: alkohol tělo (ne)zahřeje

V chladných měsících hledáme způsoby, jak se zahřát zevnitř. Co skutečně pomáhá termoregulaci a co jsou jen zakořeněné mýty? Přinášíme přehled faktů i omylů, které se o termoregulaci šíří už roky.

Naše tělo v zimě pracuje jinak než v létě a stravou podpoříme, nebo naopak vyhodíme z rovnováhy naši schopnost si teplo udržet. Takže když se venku ochladí, často si myslíme, že stačí šálek vroucího čaje a tělo má o teplo postaráno. Pravda ale není takhle přímočará.

Horký nápoj krátkodobě skutečně zahřeje ústa, krk a žaludek, ale celková tělesná teplota se zvýší jen minimálně. Příliš horký nápoj může vyvolat opačný extrém, protože paradoxně spustí pocení, které má naše tělo připravené jako nástroj k rychlému ochlazení. Dlouhodobý efekt v termoregulaci se dostavuje hlavně díky zlepšení prokrvení a pocitu psychického komfortu.

Alkohol zahřeje jen na oko

Snad nejrozšířenější zimní mýtus je, že alkohol vyrobí teplo, rozšíří cévy, a tak se teplo začne rychle dostávat k povrchu těla. Jenže právě to vede k jeho úniku, takže ve výsledku dochází k rychlejšímu prochladnutí. Proto není alkohol vhodný před pobytem v chladu ani po něm.

Kořeněné jídlo: vyšší odolnost proti zimě?

Pálivá jídla zahřejí okamžitě, protože kapsaicin stimuluje receptory a tělo začne krátkodobě produkovat více tepla. To ale neznamená, že člověk získá „vyšší odolnost“ vůči chladu. Je to jen přechodná reakce a krátkodobé řešení. Kořeněná jídla jsou v zimě skvělá pro podporu trávení, ale nahrazovat jimi kabát nebo systémovou odolnost opravdu nelze.

Ledové pití po sauně: ano, nebo ne?

Po sauně pracuje tělo ve výrazně zvýšené teplotě. Vypít nárazově studený nápoj může vyvolat prudké stažení cév, což může být pro některé osoby velmi nepříjemné, nebo dokonce zatěžující. Mnohem bezpečnější je vlažný nebo mírně chladný nápoj, nikoli ledový.
Organismus se díky tomu harmonizuje postupně a nezatíží se dalším náhlým teplotním šokem.

Co skutečně pomáhá tělu zahřát se zevnitř?

  • Pravidelné a výživné jídlo, protože hlad = chlad
  • Zdravé tuky podporující stabilní energii
  • Teplé polévky a vývary
  • Koření podporující cirkulaci: zázvor, skořice, hřebíček, kardamom
  • Dostatek tekutin, protože i mírná dehydratace zhoršuje termoregulaci
  • Vyvážený obsah bílkovin

Recept na opravdu zahřívací zimní čaj

čaj, zázvor, skořice
Tento čaj zahřeje nejen chutí, ale i účinkem. Prokrví periferní části těla, uvolní napětí a pomůže tělu lépe zvládat chladné období.

Ingredience na 1 litr

  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • kousek citronové kůry (chemicky neošetřené)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu (přidat až po zchladnutí na cca 50 °C)

Postup

Vše kromě medu a citronové šťávy vložte do vroucí vody a vařte 5 minut. Poté nechte dalších 10 minut pod pokličkou luhovat. Čaj přeceďte přes sítko a dochuťte medem a citronovou šťávou. Pijte ho teplý, ale ne příliš horký, protože jak už víme, tělo se pak zahřívá postupně a hlavně harmonicky.

Strava dokáže termoregulaci překvapivě povzbudit, ale vůbec neplatí, že vše horké zahřívá a vše studené ochlazuje. Naše tělo má svou vnitřní moudrost a nejlépe reaguje na nenásilnou podporu, vyváženou výživu s ohledem na roční období, a pokud chystáte změny, tak ať jsou postupné. V zimních dnech může být obyčejný šálek teplého čaje potěšením i cestou k lepší psychické pohodě a stabilitě.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně