Přejít k hlavnímu obsahu
Nenechte svou paměť zlenivět. Cvičte svůj mozek
26. 10. 2020
Duševní zdraví

Nenechte svou paměť zlenivět. Cvičte svůj mozek

Cvičit se mají nejen svaly a tělo, ale také mozek. Když se přestanete hýbat, svaly a tělo ztratí na pružnosti a pohyblivosti.

Když přestanete trénovat mozek, dostaví se potíže s pamětí, koncentrací nebo problémy s vyjadřováním. Zkrátka a dobře, procvičovat mozkové závity je stejně důležité jako posilovat svaly. A není to přitom nijak složité.

Rozhodně nenechte svou paměť zlenivět. Pro váš mozek i paměť je tím nejhorším nečinnost. Způsobů, jak procvičit svůj mozek, je naštěstí pestrá škála. Stačí sáhnout po křížovkách nebo sudoku. Vyluštěte si každý den jednu křížovku. Totéž platí pro sudoku. V tomto případě navíc můžete přidávat na obtížnosti. Skvělým cvičením mozku jsou i šachy.

Zapojte i děti a hrajte si

Do cvičení paměti můžete zapojit i své děti. Hrajte slovní fotbal, pexeso a další hry vyžadující přemýšlení a pátrání v zákoutích paměti. Skvělým cvičením pro mozek je pravidelná četba. Sáhnout lze nejen po knihách, ale i po novinách, časopisech. A čím složitější texty budete číst, tím víc mozek procvičíte.

Stejně jako četba pomáhá při cvičení mozkových závitů i mluvení. Prostě si povídejte s lidmi kolem sebe. Rozšíříte si svou slovní zásobu a schopnost se vyjadřovat. Mluvte o různých tématech od rodiny přes sport, záliby, cestování až třeba po politiku. Jen pozor na to, aby povídání nesklouzlo k ostřejší výměně názorů. To už příliš blahodárně nepůsobí. Nejen na mozek…

Mozek zapojíte i v případě, když si budete psát. Zkuste napsat povídku, složit básničku nebo si třeba do deníku zapisujte, co jste zažili, viděli. A dejte si záležet. Čím víc o textech budete přemýšlet, tím lépe svůj mozek procvičíte.

Procvičte svůj mozek

Spěte, cvičte, kreslete, studujte…

Na činnost a zdravé fungování mozku má pozitivní vliv i dostatek spánku, cvičení, pravidelný pohyb a sportování. A samozřejmě zdravá strava.

Může se to zdát jako málo účinné, ale i zdánlivá maličkost, jakou je vybarvování omalovánek, má prokazatelně pozitivní vliv na činnost mozku. Pravda, řeč je o omalovánkách pro dospělé. Totéž platí i pro náročnější formu výtvarného umění, když sáhnete po štětcích, barvách, čtvrtce či plátnu. Dejte průchod své fantazii, probuďte své kreativní já. Na konečném výsledku pak vlastně ani nezáleží.

Procvičování mozku je důležité v každé věkové kategorii. Od malých dětí až po seniory. I když v každém období života je způsob procvičování poněkud odlišný. Pro dospělé je jednou z možností, jak opět aktivně zapojit mozek, návrat do školy. Formou večerního studia nebo účastí na kurzech v oborech, které nás zajímají. A samozřejmě, pro seniory jsou tady univerzity třetího věku. Skvělý způsob, jak procvičit mozek, poznat nové věci i nové lidi.

Několik tipů, jak procvičovat mozek:

  1. Používejte nedominantní ruku. Jste-li pravák, vyčistěte si zuby levačkou.
  2. Choďte chvíli pozadu. Zapojíte tím jiné části mozku.
  3. Naučte se každý den nějaké nové slovo v cizím jazyce.
  4. Začněte luštit různé hlavolamy, od snazších až po složité.
  5. Jednou za čas změňte zažité stereotypy a zvyky.

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

Toužíte po změně životního stylu? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to! Připojte se i vy a přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. září a potrvá do 31. října 2020. Můžete vyhrát i některou z hodnotných cen. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Videa

Více videí
Výzva 211 pro zdravější život

Aktuálně