Jarní detox. Ano, či ne? Ano, ale zapomeňte na hladovění, půsty či drastické diety

Jarní detox. Ano, či ne? Ano, ale zapomeňte na hladovění, půsty či drastické diety

Jaro je za dveřmi a s jeho příchodem se obvykle otevírají stavidla zaručených návodů, jak si poradit s jarní únavou, jak vyčistit tělo od škodlivých látek a jak ubrat nějaké to zimní kilo navíc. Doslova hitem posledních let je detoxikace organismu. Zaručené návody, jak na to, se na nás valí doslova ze všech stran. Skoro by se chtělo říct, kdo na jaře nečistí tělo, jako by ani nebyl. Opravdu ale takový detox, různé drastické diety či několikadenní půsty našemu tělu prospívají?

Stručně řečeno, nic proti detoxikaci organismu, ale rozhodně je dobře mít na paměti moudrá a mnohaletými zkušenostmi podložená slova našich předků, která zdůrazňují užívání všeho, ale s mírou. Jarní období je skutečně vhodným časem pro vyčistění těla, ale rozhodně jiným způsobem než drastickým hladověním, půsty, výplachy střev nebo používáním všemožných zázračných výrobků, které spíš „vyčistí“ vaši peněženku, než skutečně pomohou.

Nenechte se strašit tím, že pouze nabízené přípravky zbaví tělo toxických látek. Možné to je, ale většinou s těmi škodlivými odchází i ty tělu prospěšné. A místo pomoci a úlevy budete mít problém. Nenechte se opít rohlíkem – pokud jste zdraví, vaše játra, ledviny, plíce, střeva i kůže si s toxickými látkami poradí samy.

Hladovění nepomáhá. A navíc je nebezpečné

Různé diety a půsty také nejsou detoxikací, ale jen hladověním. Tělu pak chybí důležité a potřebné živiny, bez nichž orgány v těle nemohou správně vykonávat svou funkci a hrozí různé zdravotní problémy. V konečném efektu takový drastický půst přes prvotní dobrý pocit vede k úbytku svalové hmoty, zhoršení imunity, kvality spánku a zdraví celkově.

A ještě pozor! Hladovění může nejen oslabit imunitu, ale může se stát i spouštěčem některé z poruch příjmu potravy, například tolik nebezpečné bulimie.

Takže jaké je resumé? Detoxikace – ano, či ne? Ano, ale nikoliv formou hladovek a půstů ani přijímáním různých zaručených prostředků, ale dlouhodobou změnou stravování a výběru potravin. Změna rozhodně nepřijde ze dne na den.

Zdravý detox by v žádném případě neměl obsahovat žádná projímadla ani „zaručené“ přípravky na čištění střev, stejně jako se nedoporučuje pouze dlouhodobé pití ovocných a zeleninových šťáv. Ani tak populární smoothie nejsou žádným zázračným elixírem, ale pouze jednou z možností.

Recept na zdravý detox: Pestrá strava, pohyb a odpočinek

Takže, co by mělo být součástí zdravého detoxu? Je to zdánlivě jednoduché – je nutné vyloučit z jídelníčku smažené, tučné a hodně sladké potraviny, konzumovat pestrou a vyváženou stravu. A hlavně jíst pravidelně – klidně pětkrát denně, ale hlídat si velikost porcí a především to, co jíme. Zařaďte do jídelníčku zeleninu a ovoce, i když s ovocem to až tolik nepřehánějte – obsahuje i cukr a u citlivých osob může vyvolat alergii a vyrážky.

Pijte hodně, ale rozhodně se vyvarujte slazených nápojů. Ideální je čistá neperlivá voda – minimálně 1,5 litru denně. A můžete k tomu přidat i neslazený čaj.

K detoxu těla patří neodmyslitelně i dostatečný pohyb a odpočinek. A v tomto případě platí ono „všeho s mírou“. Pokud jste se předtím nikdy nebo dlouho nehýbali, rozhodně hned nevybíhejte na maraton. Na začátku si vystačíte i s procházkami a postupně můžete přidávat na fyzické zátěži. Běhat, vyrazit na kole, kolečkových bruslích…

Další článek

Přečtěte si také

Dušnost. Vyznáte se v ní?

Dušnost. Vyznáte se v ní?

Jedním z příznaků infekčních nemocí, akutních zánětů dýchacích cest, ale i mnoha chronických nemocí, a to nejen nemocí plic, je stav, který dokáže v mnoha lidech vyvolat obavy o zdraví. Je to subjektivní pocit nedostatku vzduchu – DUŠNOST. Co všechno se skrývá pod tímto pojmem a kdy bychom se měli začít znepokojovat?

Upečte si chléb z kvásku a předcházejte riziku nákazy

Upečte si chléb z kvásku a předcházejte riziku nákazy

Ať už se snažíte hledat všechny možné cesty, jak předejít riziku nákazy koronavirem, nebo chcete „jen“ dbát o své zdraví, určitě uděláte dobře, když začnete péct chléb z vlastního kvásku.