Přejít k hlavnímu obsahu
Moringa
11. 4. 2024
Zdravý životní styl

Zdravé a neobvyklé potraviny: Moringa

Co je ta moringa vlastně zač, odkud se k nám dostává a jak si stojí ve světě superpotravin? Přečtěte si také o tom, jak je na tom moringa ve srovnání s mladým ječmenem, chlorellou a spirulinou.

Moringa je stálezelený tropický a subtropický strom s mimořádně hlubokými kořeny. Pochází z Afriky a Asie a je schopna růst v jakékoli půdě, což znamená i to, že je odolná vůči suchu a drsným podmínkám. 

Sušené a drcené listy moringy jsou kompletní potravinou, což zase znamená, že kdybyste se ocitli na pustém ostrově, kde bude růst jen jediný moringový strom, nebudete trpět nedostatkem, ba naopak, vaše tělo bude prospívat lépe než kdy dřív. 

Nač další zelený prášek?

Důvodů, proč přibrat moringu do party, je nespočet. Moringa je především vynikajícím zdrojem bílkovin, vitaminů A a C, draslíku a vápníku, také obsahuje řadu isothiokyanátů, flavonoidů a fenolových kyselin a je účinná v boji proti volným radikálům. 

Moringa není jen další ze „superpotravin“, ona svou koncentrací ostatní superpotraviny, jako je spirulina, chlorella či zelený ječmen, dokonce předčí.

Moringa v číslech

  • 28 % bílkovin 
  • všech 9 esenciálních aminokyselin
  • až 90 vitaminů (např. vitaminy A, E, K, C, vitaminy B1, B2, kyselina listová a další)
  • vápník, hořčík, železo a draslík
  • 46 antioxidantů

V ORAC testu moringa svými antioxidačními schopnostmi s přehledem převyšuje tradiční antioxidanty, jako je zelený čaj, kurkuma, goji i zázračný matcha.

Pro koho je moringa vhodná?

Tak jako slouží třeba Etiopanům v jejich přirozeném prostředí, může sloužit i nám uprostřed industrializované Evropy. Obzvláště vhodná je pro ty, kdo vykonávají duševně či fyzicky náročná povolání. Za moringu vám tělo poděkuje, pokud jste vegetarián, vegan, senior, cukrovkář, celiak a tak dále a tak podobně. Díky svým vlastnostem je vhodná i pro kojící maminky. Antioxidační kapacita moringy je například ve srovnání se zeleným čajem více než stonásobná.

Stačí tři malé lžičky denně (po 2,5 g) a znamená to dostačující množství vitaminů.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně