Přejít k hlavnímu obsahu
vitamin C
4. 4. 2024
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

4. duben: Den vitaminu C

Vitamin C je tím nejznámějším vitaminem mezi všemi, o kterém každý něco ví. Ale víte, že dnes má svůj mezinárodní den? Přečtěte si, jak se dostal do běžného povědomí a proč je pro organismus tak důležitý.

Mezinárodní den vitaminu C připadl na 4. dubna a více než bujaré oslavy má tento den za cíl upozornit na mimořádnou důležitost vitaminu C pro lidské zdraví. Dnes si mnozí zaťukají na čelo, protože vitamin C přece každý zná, ale takový námořník ještě v 18. století by byl za tyhle naše vědomosti moc rád, protože jemu šlo bez „Céčka“ o život.

Bez poznatků vědy 

Velký nedostatek vitaminu C způsobuje kurděje neboli skorbut. Lidstvo se s kurdějemi potýkalo celá tisíciletí a první zmínky o nich máme z doby asi 1500 let př. n. l.  
Postupem času se ukázalo, že dobrým protilékem mohou být obyčejné zelí, citrusy a ovoce vůbec. Ale ještě v 18. století byste si mysleli, že kurděje vám způsobuje špinavá voda.

Kdo pro svět objevil vitamin C?

Vitamin C poprvé izoloval v roce 1926 maďarský vědec Albert Szent-Györgyi během svého pobytu v cambridgeské laboratoři. Nejprve se mu podařilo získat necelý gram bělavé krystalické látky z hovězích nadledvinek a později další, a to ze šťávy pomeranče a zelí. Za své počínání obdržel v roce 1937 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Díky tomuto objevu se podařilo výrazně snížit výskyt kurdějí a účinná látka – kyselina askorbová – je dnes běžným názvem pro vitamin C. 

Vitamin C je: 

  • antioxidant, který bojuje proti poškozování buněk volnými radikály
  • hraje důležitou roli v podpoře imunitního systému 
  • přispívá ke tvorbě kolagenu
  • a mnoho dalšího

Naše tělo si vitamin C neumí vyrobit a získáváme ho z potravy. Ačkoliv najdeme vitamin C v mnoha potravinách, jako je nejrůznější ovoce a zelenina, mnoha lidem se nedostává dostatečné množství z těchto zdrojů i kvůli špatným stravovacím návykům. 

Pokud hledáte způsob, jak zlepšit příjem vitaminu C, je důležité konzumovat potraviny, které ho opravdu obsahují. Zelenina a ovoce jsou jeho nejlepším zdrojem, a proto by měly být součástí úplně každého jídelníčku.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorky portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně