Na celiakii není lék. Diagnóza znamená doživotní bezlepkovou dietu

Na celiakii není lék. Diagnóza znamená doživotní bezlepkovou dietu

Zatímco zdravému člověku nepůsobí lepek žádné potíže, celiakovi může přivodit vážné zdravotní komplikace. Jak se toto autoimunitní onemocnění projevuje a jak se s ním žije?

Celiakie má různé projevy

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém lepek způsobuje zánět sliznice tenkého střeva a následně střevo poškozuje. Potíže dospělých celiaků jsou velmi rozmanité – od jaterních poruch, špatné funkce štítné žlázy, odvápnění kostí, zhoršení zraku a revmatických onemocnění až po únavu, průjmy a zácpy, ale i duševní poruchy. Úplné zničení sliznice střeva může vést až k tomu, že tělo nedokáže vstřebávat potřebné živiny, tedy tuky, aminokyseliny, vitaminy rozpustné v tucích či minerální látky, především vápník.

Diagnózu potvrdí biopsie

Vyšetření na celiakii probíhá ve dvou fázích. Nejprve se provede vyšetření protilátek v krvi a poté následuje biopsie, tedy odebrání vzorku střevní sliznice, na kterém se pozoruje stupeň poškození. V období vyšetření musí pacient dodržovat dietu s lepkem, aby nedošlo k falešně negativním výsledkům.

Jediným lékem je dieta

Žádný lék na celiakii neexistuje. Jedinou možnou léčbou je přísná bezlepková dieta, při které by měly příznaky onemocnění postupně vymizet. I poté však musí pacient v dietě pokračovat. Bezlepková dieta vyřazuje nejen všechny výrobky z pšenice, žita, ječmene a ovsa, ale i všechny další produkty a pokrmy, ve kterých se lepek ukrývá. Často se jedná o potraviny, ve kterých bychom lepek vůbec nehledali, jako jsou jogurty, pomazánky, uzeniny, pudingy, zmrzliny, sirupy, ochucené kávy a čaje, energetické tyčinky a mnoho dalších. 

Celiaci jsou odkázaní na čtení etiket

Celiaci musí pečlivě studovat etikety výrobků a jídelní lístky v restauracích. V obchodech vybírají z bezlepkových produktů, které musí být v souladu s českou legislativou označeny deklarací „bez lepku“. Orientaci při nákupu usnadňuje logo přeškrtnutého klasu, které používají někteří výrobci bezlepkového sortimentu.

Devět věcí, které jste možná o celiakii nevěděli

  1. Celiakie není alergie na lepek. V případě alergie vzbuzuje lepek reakci, nepoškozuje však sliznici tenkého střeva.
  2. Celiakie se často spojuje s trávicími potížemi, ale ve skutečnosti má problémy se zažíváním jen asi třetina dospělých celiaků.
  3. Zažívacími potížemi, nadýmáním a bolestmi bříška trpí spíše dětští pacienti s celiakií.
  4. Celiakie není dětská nemoc, ze které pacient časem „vyroste“. Nesnášenlivost lepku může propuknout kdykoliv v průběhu života.
  5. Dispozice k nesnášenlivosti lepku se dědí, a proto je třeba u rodinných příslušníků počítat se zvýšeným rizikem výskytu.
  6. Celiakie jde často ruku v ruce s intolerancí mléčného cukru (laktózy). Celiakie se také častěji objevuje při dalších autoimunitních onemocněních, jako je např. cukrovka I. typu.
  7. Mezi komplikace nesnášenlivosti lepku patří osteoporóza, metabolická kostní nemoc, porucha krevní srážlivosti, podvýživa, zvýšené riziko vzniku nádoru, sterilita nebo zvýšené riziko spontánního potratu.
  8. Bezlepkové potraviny musí splňovat velmi přísné legislativní limity. Nesmí obsahovat více než 20 mg lepku na 1 kg potraviny, což odpovídá například jednomu malému drobku chleba.
  9. Celiaci si musí pohlídat i konzumaci alkoholu. Víno ani čisté destiláty lepek neobsahují, ale pivo naproti tomu obsahuje malé zbytky bílkovin z ječného sladu, takže je třeba vybírat z bezlepkových piv.

Přečtěte si také

Poranit se můžete i doma. Připomeňte si základní preventivní opatření

Poranit se můžete i doma. Připomeňte si základní preventivní opatření

Před šestadvaceti lety vyhlásila Organizace spojených národů 17. říjen Světovým dnem úrazů, který nám připomíná, jak účinně předcházet nebezpečným situacím. Věděli jste, že domácí úrazy jsou stejně časté jako poranění při sportu?

Mikrovlnky jsou bezpečné, strach není na místě

Mikrovlnky jsou bezpečné, strach není na místě

V posledních letech se rozšířil názor, že používání mikrovlnné trouby může být zdraví škodlivé. Ať už jde o záření kolem přístroje nebo údajnou změnu struktury potravin, v obou případech se jedná o poplašné zprávy. Elektromagnetické záření, tedy fotony, jsou bezpečně uzavřené uvnitř přístroje a rozhodně nemohou měnit buněčné skupenství potravin.