Přejít k hlavnímu obsahu
vyvážená strava
18. 8. 2023
Hubnutí

K hubnutí počítání kalorií nutně nepotřebujete

Pokud je vaší vybranou cestou k dosažení ideální hmotnosti hlídání kalorického deficitu, ujistěte se, že jste nezapomněli na další důležité hledisko. Nejen na kalorický příjem, ale také na kvalitu jídla.

I když patříte mezi ty, pro které je zdraví prioritou, či máte dokonce zdraví jako vášeň, víte sami nejlépe, že skloubit péči o zdraví, potažmo zdravý životní styl, se všemi dalšími zájmy a povinnostmi není vždy jednoduché. Vede nás to ke snaze najít optimální způsob, jak vše stíhat a zároveň mít ze svého snažení radost a potěšení. Tzv. počítání kalorií se jeví jako takový nástroj, protože je relativně jednoduché. Na každém obalu máme údaj o kalorické hodnotě, aplikací kalorických kalkulaček, chytrých náramků a hodinek je také k dispozici dost, takže stačí jen vkládat hodnoty o přijaté a vynaložené energii a je to. 

Je samozřejmě lákavé dojít k rovnováze pomocí relativně jednoduchého systému. Plus kalorie, minus kalorie a jen hlídat, abychom v případě, že chceme udržet stávající stav, byli v záporných číslech nebo na nule. Kalorický deficit by měl zcela logicky vést ke snížení hmotnosti. Jenže se to někdy nevyvíjí tak, jak si představujeme. A i když to třeba vypadá, že máme „skvělá čísla“, pro naše tělo to zas tak skvělé být nemusí. 

Záleží nejen na číslech, ale i na tom, co našemu tělu dáváme. I když jsme pochopitelně vyloučili takové extrémy, jako jsou slazené limonády a smažené „dobroty“, musíme věnovat zdroji kalorií bedlivou pozornost. Kromě kalorické hodnoty je dobré se zaměřit i na to, jestli máme vyvážený příjem bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Při pouhém počítání můžeme totiž lehce přijmout oblíbené, ale škodlivé schéma: „Teď si dám tenhle dortíček a večer ho vypotím ve fitku.“ Nevypotíte. Jen do kolonky zanesete čísla, ale dortíček tím nepřestane se svým destruktivním procesem ve vašem těle. Věnujte čas vyladění jídelníčku. Kromě příslovečných sladkých limonád vypusťte z jídelníčku ještě další průmyslově zpracované potraviny, které mají sice atraktivní chuť a možná i málo kalorií, ale výživné moc nejsou. Nakonec nejspíš přestanete kalorie počítat vůbec, protože si uvědomíte, že počítání pro vás byla jen berlička, kterou teď už nepotřebujete. 
 

Aktuálně