Máte ze své praxe zkušenost, že obézní lidé jsou častěji nemocní?
Obezita je nemoc, která má opravdu zásadní vliv i na náš imunitní systém. Jelikož nadměrný tuk v našem těle (nad 20 % tuku u mužů a 30 % tuku u žen) není otázkou „jen“ estetiky, ale je třeba si uvědomit, že tuková tkáň je i metabolicky aktivní. A to může mít spoustu negativních dopadů na naše zdraví, pokud je těchto látek více, než je fyziologický stav. Cest, jakými dokáže zvýšený tuk v těle ovlivnit imunitní systém, je více a i ve své výživové poradně pozoruji následky, které má právě obezita.
V poradně vnímám častější a zejména delší průběh onemocnění u klientů, kdy je vnitřní tuk již vyšší než optimální hodnoty. A spektrum onemocnění neinfekčního charakteru bývá součástí již osobní anamnézy – inzulinová intolerance, cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, poruchy spánku u spánkové apnoe, alergie, ale také např. potíže s otěhotněním či pak v těhotenství.
Ale ráda bych začala pozitivně: velké části těchto zdravotních problémů se dá preventivně předcházet úpravou životního stylu. I když má člověk nadváhu či již spadá do pásma obezity, už 5-10 % redukce tělesné hmotnosti má významný pozitivní vliv na zlepšení celkového zdravotního stavu!
- Můžete jednoduše vysvětlit, co se v těle děje, když nadbytek tuku začne „brzdit“ imunitu?
Tuková tkáň se chová jako žláza, která vylučuje různé látky, například pro-zánětlivé cytokiny, tzv. adipokiny, které regulují imunitní systém. Při nadbytku vnitřního (viscerálního) tuku poté dochází k aktivaci imunitního systému právě těmito adipokiny a v těle dochází k trvalé aktivaci imunitního systému a chronickému mírnému zánětu. Aneb zánětlivé markery se pak dají i z krve naměřit jako mírně neustále zvýšené, avšak ne tak vysoké hodnoty jako u akutního zánětu. Nebezpečné je to, že nejde o žádnou infekci či alergen zvenčí, kdy je samozřejmě třeba, aby náš imunitní systém reagoval a pracoval na odstranění. Ale tento trvalý zánět způsobený nadměrným množstvím tuku v těle bohužel snižuje schopnost organismu reagovat na nové infekce, protože imunitní systém je „přetížen“ a reaguje méně efektivně. Tím pádem může docházet k častějším dalším onemocněním a zejména samotná léčba pak může být mnohem delší a komplikovanější. A samotná regenerace a hojení bývá také pomalejší.
- To je tedy důvod, proč mají obézní lidé často těžší průběh infekčních nemocí, třeba chřipky nebo covidu?
Ano, jak jsem zmínila, při zvýšeném množství tuku v těle je imunitní systém „přetížený“ a samotné imunitní buňky mohou mít tedy sníženou schopnost ničit cizorodé látky a patogeny, ale také se pomaleji tvoří protilátky např. při očkování, a to vše má pak vliv na vyšší náchylnost k infekcím, ale také pomalejší odpověď imunitního systému. A tím pádem se pak nemoc protahuje, ale může se i zhoršit přidružením dalších potíží. Také například dochází ke zhoršené ventilace plic, a tedy nižší kapacitě dýchání. A rozhodně ne v neposlední řadě má vliv na snížení obranyschopnosti samotný střevní mikrobiom, kde je koncentrováno až 70 % veškerých imunitních buněk. Právě u obézních lidí je často mikrobiom pozměněn následkem porušení střevní bariéry. Zjednodušeně řečeno, patogenní mikroorganismy převažují nad těmi prospěšnými a dochází k bakteriální nerovnováze.
- Které chyby ve stravování byste vyzdvihla?
Nadměrná konzumace jednoduchého cukru – zejména ve formě přidaného cukru do nápojů, sladkostí, sladkého pečiva, a také slazených mléčných výrobků, ale často je přidaný cukr i tam, kde bychom ho na první pohled nečekali, je proto třeba číst etikety. Jde často o „prázdnou“ a zbytečnou energii. Častá konzumace ultra-zpracovaných potravin (kupované sušenky, fast food, hranolky, pečivo s náplní, čokoládové tyčinky), kdy jde o kombinaci jednoduchého cukru, bílé mouky, nejčastěji nasyceného či méně kvalitního tuku (případně zahřívaného na vysoké teploty) a soli, znamená obrovskou dodávku energie, ale tělu nedodají nic prospěšného. Jsou to tzv. nutričně chudé potraviny. Navíc nemají schopnost dlouhodobě zasytit, tím pádem je brzy opět hlad.
- Čemu se dále vyvarovat?
Dále je to nedostatečné množství vlákniny ve stravě, převaha bílého pečiva, konzumace právě ultra-zpracovaných potravin zbavených vlákniny, nedostatečná konzumace zeleniny a ovoce denně, minimum luštěnin, natural ořechů v jídelníčku. Nedostatečné množství bílkovin – jakožto stavební jednotka celého našeho těla, ale i právě imunitního systému jsou bílkoviny velmi zásadní a nepostradatelné na všech úrovních.
- A co alkohol?
Nadměrná konzumace alkoholu je obrovský, prázdný zdroj energie, který se podílí na vzniku nadváhy a obezity, ale obecně jde o toxickou látku, která má negativní vliv nejen na střevní mikrobiom, ale na celý organismus. K tomu se váže celkově nevhodný životní styl – zejména dnešní neustálý stres a spěch, protože to vše vede k pocitu, že nestíháme. Volíme pak často ne zcela vhodné potraviny, ale spíše pohotové varianty, které jsou nutričně chudé, ale energeticky bohaté. Není čas na pohyb a i spánek je nedostatečný. Tím pádem přichází únava, vyčerpání, potřeba rychlé energie a kolotoč se opakuje a vede právě k hromadění zásobní energie ve formě tuku.
- Jaké tři kroky byste v první řadě doporučila?
- Omezit ultra-zpracované potraviny na minimum. Snažit se nakupovat základní potraviny a většinu jídel si připravovat sami – cílem je vědět, co jíme.
- Omezit přidaný jednoduchý cukr – zejména v nápojích a sladkostech, slazených mléčných výrobcích, ale také sladkém pečivu.
- Zvýšit množství vlákniny jakožto potravy pro náš mikrobiom. Denně sníst 400 g zeleniny a 200 g ovoce (což je v praxi jedno rajče, ⅓ okurky, zeleninový salát + 1 větší jablko denně), dále celozrnné produkty, ořechy, luštěniny a jako bonus myslet na méně tučné pestré zdroje bílkovin.
- Jak si nastavit realistické stravovací návyky, které nám vydrží déle než měsíc?
Cíl by neměl být jen „zhubnout“, ale mělo by jít o rozhodnutí, které myslíme vážně a vidíme v něm smysl. Nemá to být stres ani závod. Zásadní je nepřepálit start a nechtít vše najednou hned. Jen tak změna návyků může být udržitelná. Změna stravovacích návyků chce konzistenci a trpělivost – každý malý krok se počítá.