Přejít k hlavnímu obsahu
losos
Jídlo Podzimní vášeň pro imunitu

Jak nakrmit imunitu

Teď je ten správný čas dát naší imunitě přídavný pohon. Jak posílit obranyschopnost organismu jídlem? Máme pro vás tipy, co si dát k snídani či k večeři, aby vaše tělo bylo odolnější.

Aby nás naše imunita mohla účinně bránit před armádou bakterií a virů, které nás v nadcházejícím období pravděpodobně nezapomenou navštívit, je potřeba doplnit posilující látky, které jsou obsaženy v mnohých potravinách. Pomozte svému tělu chutnou večeří nebo víkendovými snídaněmi. Vyzkoušejte recepty, které pomohou vaší imunitě zvládnout každou situaci.

Losos s citrusy a quinoou

Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v lososovi působí protizánětlivě a posilují imunitu.

  • 1,5 hrnku quinoy
  • olivový olej
  • 2 filety z lososa
  • sůl
  • pepř
  • 1 limetka
  • 1 citron
  • 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
  1. Lososa osušíme, osolíme, opepříme, lehce potřeme olivovým olejem a posypeme hladkolistou petrželkou.
  2. Filet položíme kůží dolů do zapékací mísy, poklademe ho plátky citronu a limety a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
  3. Quinou uvaříme v osolené vodě nebo ve vývaru a přidáme na talíř k lososovi jako přílohu.

Nedělní skořicová ovesná kaše

Ovesné vločky v sobě skrývají betaglukany, látky posilující imunitu. Skořice je přírodní antibiotikum, zabírá proti zánětům a zbavuje bolestí v krku.

  • ovesná kaše20 g sušených meruněk
  • 20 g sušených švestek
  • 50 ml rumu
  • 100 g jablek
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • ⅓ lžičky mletého hřebíčku
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • 20 g mandlí v plátcích
  1. Nasekané meruňky a švestky namočíme v rumu a necháme odležet do druhého dne.
  2. Jablka nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce, přisypeme ovesné vločky, skořici, mletý hřebíček, zalijeme mlékem, přidáme med a za stálého míchání vaříme 5 minut.
  3. Hotovou ovesnou kaši ozdobíme naloženým sušeným ovocem a mandlemi.
     

Aktuálně