Přejít k hlavnímu obsahu
obezita
27. 5. 2021
Hubnutí Jarní vášeň pro zdravé tělo

Nevzdávejte boj s nadbytečnými kily

Obezita a nadváha někdy bývají označované za pandemii třetího tisíciletí, jejich závažnost v globální populaci hrozivě narůstá. Přísná karanténní omezení z posledních měsíců situaci samozřejmě nepřidala. Co s tím můžeme dělat?

Víc než šedesát procent mužů a okolo padesáti procent žen. Tak velká část české populace se podle různých výzkumů a šetření potýká s nadváhou či obezitou. A co je snad ještě horší, čím dál víc tento problém trápí také mladé lidi, a dokonce i děti. Koronavirový lockdown navíc na dlouhou dobu uvěznil většinu z nás doma. Několik hodin u počítače a poté přesun k televizi, u které pro zlepšení nálady probíhá mnohdy nezřízená konzumace smažených brambůrků, limonád a dalších sladkostí. To je model, který lze pro poslední měsíce s největší pravděpodobností označit za vcelku obvyklý. 

Jenže to, že jsou zavřená fitness centra, nebo dokonce omezená možnost pohybu venku, by nám nemělo sloužit jako výmluva, proč v boji proti přebytečným kilogramům nepodnikat nic. Pojďme se podívat na pár věcí, které může dělat snad úplně každý a které mohou naše zdraví a kondici významně podpořit.

  1. Denně se hýbejte. 
    Nepromeškejte jedinou příležitost k aktivitě. Nepoužívejte výtah, pokud to lze, omezte auto i městskou dopravu, zvažte, jestli se nedá alespoň zčásti nahradit bicyklem. Snažte si denně najít čas alespoň na krátkou procházku, udělá to moc dobře i vaší psychické kondici. Nastavte si na mobilu či na chytrých hodinkách cíl minimálně osm tisíc kroků denně, mnohé z vás bude „hrozba“ nesplnění cíle motivovat, i kdybyste měli večer chodit kolem domu.
  2. Aktivita i během práce.
    Strašákem současné doby není jen obezita, ale jak potvrzuje čím dál víc vědeckých výzkumů, také sedavý způsob života. Lidské tělo totiž bylo vývojově programováno na pohyb a dnešní fyzická nečinnost u počítačů nás pomalu zabíjí. Udělejte si tedy ideálně každou hodinu tři až čtyři minuty čas např. na dvacet dřepů či kliků, vyběhnutí schodů, poskakování na místě nebo alespoň dynamičtější protažení. Nejpozději po hodině střídejte pracovní polohy a zkuste i práci vestoje. 
  3. Omezte čas, kdy jíte.
    Studie z oblasti zdravého životního stylu v poslední době ukazují značný přínos tzv. časově omezeného stravování. Sníte prakticky stejné množství, jaké jste zvyklí, ale v kratším časovém úseku. S tím, že jíst byste měli nejpozději tři až čtyři hodiny přes usnutím a jídlo pak vměstnat nejlépe do dvanáctihodinového a kratšího okna. Takže pokud se například navečeříte v devatenáct hodin, snídat byste měli nejdříve v sedm, raději pak v osm nebo devět hodin nebo i později.

  4. Nekupujte nezdravé jídlo.
    Pokud se nedokážete ovládnout a „junk food“, tedy kalorická jídla s vysokým obsahem cukru či soli a nízkou nutriční hodnotou, do sebe cpete obden, prostě si je nekupujte. 

Rizikový faktor, který může zabíjet

Proč je vlastně obezita problém? Výzkumy ukazují, že je to významný rizikový faktor, který se podílí na vzniku a rozvoji řady závažných chorob. K těm, které mohou způsobit až smrt, patří především kardiovaskulární nemoci, tedy onemocnění srdce a cév, jež vedou například k cévním mozkovým příhodám neboli mrtvicím. Dále je to cukrovka 2. typu a rakovina. Méně závažné pak jsou třeba dýchací potíže, problémy s držením těla, klouby a svaly, také neplodnost, onemocnění trávicího traktu apod.
 

Aktuálně