Přejít k hlavnímu obsahu
Vláknina jako prevence zácpy u dětí
11. 5. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Vláknina jako prevence zácpy u dětí

Trápí vaše děťátko zácpa? Oddaluje vyprazdňování z obavy, že to bude bolet? Zaměřte se na jeho jídelníček a přidejte do něj vlákninu.

V ordinacích pediatrů maminky často řeší stejný problém – jejich miminko či batole nechce kakat nebo při tlačení bolestivě pláče. Stává se tak často při přechodu z kojení na nemléčnou stravu. V první řadě je třeba rozlišit, zda se jedná o vleklý problém, kdy má dítě tuhou stolici i při správné stravě a vyprazdňování mu dělá opakovaně potíže. V tomto případě je nutné se poradit s lékařem. 

Pokud však dítě dříve kakalo bez problémů a najednou odmítá nebo je tlačení bolestivé, jde většinou o jeho špatnou zkušenost s tuhou stolicí, při které mohlo dojít i k prasklince (včetně krvácení) konečníku, a dalšího vyprázdnění se bojí, proto nucení na stolici potlačuje. Po několika dnech už „kakání“ neudrží, ale odcházející stolice je již opět tuhá, vyprazdňování bolí, takže další stolici zase potlačí, a tím se vše točí v bludném kruhu. Na vině nejčastěji bývá nedostatek vlákniny a tekutin ve stravě. 

Začněte změnou jídelníčku

Dítěti je potřeba vytvořit správný tzv. defekační režim – přesvědčit ho, že „kakání“ nemusí bolet, že se ho nemusí bát, a především je nutné zavést stravu bohatou na vlákninu. Tedy dostatek (vodnatého) ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva nebo luštěnin. Lněná, sezamová semínka nebo celozrnné vločky můžete přidávat třeba do jogurtu, v obchodech najdete i různé dětské „křupky“ s vlákninou apod. Zásadní je zvýšený pitný režim s neslazenými nápoji bez bublinek. Naopak nepodávejte dítěti potraviny, které sklon k zácpě zvyšují – např. čokoládu, bílé rohlíky, černý čaj, sladké perlivé nápoje a další. Důležitý je také pravidelný pohyb – batolata by se měla denně pořádně proběhnout a prolézt, malí kojenci alespoň prokopat nožičkama, přitahovat nožičky k bříšku, polohovat na bříško apod. 

Když se kakání nedaří

Podat dítěti můžete projímavé nápoje, jako je hruškový džus, nebo švestkový kompot. Pokud ani dostatek vlákniny a tekutin nepomáhá k bezbolestnému, pravidelnému vyprazdňování, vždy v určitou dobu každý den (jak je běžně zvyklé chodit na „velkou“) dejte dítěti nejprve vypít skleničku vlažného ovocného džusu (vhodný je jablečný, hruškový, meruňkový, broskvový, švestkový) a poté zveďte do zadečku kousek glycerinového čípku ve velikosti dle věku dítěte (v lékárně jsou k dostání i dětské glycerinové čípky, které se snadno zavádějí). Pakliže je zasunutí čípku dítěti nepříjemné, namažte nejdříve zadeček mastičkou s vazelínou.

Bříško můžete prohřát jemnou masáží – teplýma rukama nebo použijte měkký molitanový míček, kterým budete válet po bříšku ve spirále po směru hodinových ručiček. Začněte u pupíku a postupně okruh rozšiřujte, až skončíte v levém podbřišku.
Mezitím začne účinkovat čípek a dítě pocítí výrazné nucení na stolici. V tomto případě většinou není schopné ho potlačit a dojde k vyprázdnění. Pokud tak budete činit denně, vyprazdňovaná stolice bude měkká nebo řídká, dítě to nebude bolet a postupně se přestane bát.

Důležitá je pravidelnost vyprazdňování

Pro lepší motivaci si můžete s batolaty vést také denní „kalendář“ – za každé úspěšné vyprázdnění dostane samolepku nebo razítko. Starší děti většinou brzy pochopí, že musí na stolici denně nebo obden, aby nenastal opět problém. Platí zde pravidlo – jeden den můžeš, druhý den už musíš. 
 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně