Přejít k hlavnímu obsahu
první kousky
2. 2. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

První kousky aneb přechod k pevné stravě

Vaše děťátko dovršilo osmý měsíc. Pravděpodobně už se mu vyklubaly alespoň dva zoubky. Nastal čas vyzkoušet jejich sílu a ochutnat vedle kašovité stravy první kousky.

Mezi 8. a 12. měsícem dělají kojenci další velké pokroky a jedním z nich je, že již dokáží zpracovat kousky potravin, aniž by se dusili či dávili. Zásadní roli v tom nehrají zuby (i dásněmi totiž dokáží zpracovat například kousek banánu), ale správný návyk polykání. Nám dospělým se to zdá samozřejmé, ale polykání stravy je celkem složitý proces, ke kterému dítě musí dozrát. 

V tomto věku také narůstají výživové požadavky dítěte. Součástí jídelníčku kojence mohou být ovesné, rýžové i jiné kaše, které můžete ochutit kousky ovoce. Do jídelníčku můžete zařadit také jogurty, tvarohové a tvrdé sýry a pečivo. Maso, rýže, vejce a další pro tento věk vhodné potraviny již nemusí být rozmixované na jemnou kašičku, ale pouze rozmačkané vidličkou nebo nakrájené na malinkaté kousíčky. 

Základy stolování

Po osmém měsíci už se dítě také učí správným návykům při stolování. Je schopné samo sedět v jídelní židličce a zkouší jíst svojí lžičkou. Používejte kojeneckou plastovou lžičku. Kovová lžička může studit a nepříjemně „cinkat“ o malé zoubky. Podporujte zásady správného stolování a buďte sami příkladem. A především se obrňte trpělivostí, protože zpočátku bude jídlo všude jinde, jen ne v pusince. 
Také je třeba počítat s odmítáním – kousky potravin mohou být děťátku zpočátku nepříjemné, bude je plivat. Buďte trpěliví, nabízejte je opakovaně, nejen jako součást příkrmů, ale také jako „jídlo do ruky“. Zkoušejte různé dětské tyčinky a křupky, případně kousky pečiva, na kterých se děti učí „žužlat“, ukusovat a polykat.

S jídlem se rozvíjí motorika

Učit dítě jíst samostatně je velmi důležité. Díky manipulaci se lžičkou nebo samotnou potravinou se rozvíjí také motorika dítěte, práce se rty, jazykem, koordinace pohybu (oko-ruka-pusa). Motorika směřuje k tzv. pinzetovému úchopu, kdy dítě začíná uchopovat předměty palcem a ukazováčkem (kolem 11. měsíce). 

Odmítá hrudkovitou stravu? Vyzkoušejte trik

Možná budete s prvními kousky neúspěšní. Vyzkoušejte pár triků:

  • Střídejte druhy potravin, jejich tvary a barvy.
  • Nabídněte dítěti jídlo ze svého „dospěláckého“ talíře. Děti jsou zvídavé a chtějí ochutnat to, co jí maminka. 
  • Pokud neprojde krmení maminkou, prohoďte si role, vyzkoušejte babičku, tatínka nebo staršího sourozence.
  • Zaměstnejte je při krmení jinou aktivitou – ukazujte dítěti hračku nebo knížku a přitom mu podejte jídlo. Možná když se na pokrm nebude příliš soustředit, neodmítne ho a snáze ho polkne.
     

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně