Přejít k hlavnímu obsahu
silvestr
30. 12. 2021
Pohled lékaře

Jak (chytře) pít a slavit: Silvestrovský speciál

I pít se musí umět. O tom ví své každý, kdo se už několikrát vzbudil s šílenou kocovinou. Pojďme si říct, jak si co nejlépe užít silvestrovské oslavy bez následků na zdraví a pokaženého Nového roku.

PŘÍPRAVA NA PITÍ

Někdo si pod tím představuje pár sklenic piva nebo svařáčky popíjené průběžně po celý den. To ale není ta správná forma přípravy. Protřelí gurmáni totiž vědí, že na pití se je dobré posilnit dobrým jídlem. Ještě před popíjením se dobře najezte. Ideální bude velkoobjemové, ale nepříliš mastné jídlo. Skvělou volbou je hustá slaná a kořeněná polévka, například silvestrovská zelňačka. Ta totiž ještě před popíjením a hodováním popožene střeva, a tak je pomůže vyčistit. A získáte z ní spoustu minerálů a vlákniny. 

SVÁTEČNÍ STŮL

Při prostírání svátečního stolu nezapomeňte na sklenice na vodu a karafu s čerstvou vodou a citrony. Jednou z nejlepších metod rozumného pití je ředit. Tedy zapíjet vodou každou sklenici alkoholu. Na stůl patří masité pokrmy, šunky, tvrdé sýry, ale raději se vyhněte mastným bůčkům či kusům slaniny. Na večerní party stůl nepatří ani dorty nebo krémové dezerty. Ty přetěžují nejen játra, ale i slinivku břišní a zbytečně vás unaví. Večeři klidně zapijte pivkem, i když máte v úmyslu později pít jiný alkohol. Po večerním jídle můžete zvolit i bylinný likér, ale nic nepřehánějte, noc je ještě mladá. 

BRAMBŮRKY A POCHUTINY

Potravinářský průmysl nám „pomáhá“ zpestřit zábavu hodně slaným a mastným „zobáním“. Potíž je v tom, že slané pochutiny vyvolávají pocit žízně a nutí vás popíjet alkoholické nápoje daleko více, než tělo stíhá zpracovat. Občas si k nim dáte kromě drinků i kolové nápoje, čímž tělo dokonale zmatete kofeinem a ještě podráždíte už i tak naplno pracující ledviny. Místo brambůrků, které prostě na stůl nedáte, připravte čerstvý popcorn. Provoníte tím byt, každý si pochutná stejně, ne-li víc.

Proložte pití masem nebo ovocem

Pojídání jídel mezi pitím je namístě. Jednak způsobuje správný pohyb střev, jednak oddaluje čas mezi jednotlivými doušky. Masité pokrmy zaměstnají trávicí sytém a zasytí na dlouho, ale nepřetíží trávení. Vhodně zvolené ovoce může pomoci s odbouráváním alkoholu. Je známo, že ovoce s vysokým obsahem enzymů a ovocného cukru fruktózy napomáhá rychlejšímu odbourávání hladiny alkoholu v těle, a tím i udržení žádoucí nálady bez zbytečných negativních následků. Nejvhodnějšími pomocníky při odbourávání alkoholu jsou ananas, mango, mandarinky a pomeranče. Svou práci odvedou i krájená jablíčka, hrušky a čerstvé fíky. Naopak příliš nepomůže u nás oblíbené hroznové víno, je svou chutí spíše doplňkem k sýrům. Hroznové víno má vysoký obsah glukózy, hroznového cukru, takže na odbourávání alkoholu metabolismem nemá žádný vliv. 


PRAVIDLA PITÍ 

  1. PŘÍJEM VERSUS VÝDEJ
    Základním principem chytrého pití je nepřijmout v krátkém čase najednou více alkoholu, než je tělo schopno odbourat. Jinak se bude hladina alkoholu v krvi zvyšovat a dojde i na nežádoucí účinky.
  2. NEMÍCHEJTE DRUHY ALKOHOLU
    Toto pravidlo platí při souběžném pití. Takže si k jídlu dejte klidně vychlazené pivko, po jídle si dopřejte digestivní drink, ale pak si vyberte, jestli zůstanete na víně, pivu, nebo půjdete do tvrdého alkoholu. 
  3. ŽÁDNÉ KAFE ANI TABLETKY NA BOLEST HLAVY PŘED SPANÍM
    Nekomplikujte tělu již tak náročnou situaci. Po skvělé zábavě stejně nejspíš tvrdě usnete a tělo udělá spoustu práce ve spánku za vás. Brát preventivně prášky proti budoucí bolesti hlavy je holý nesmysl. Nechejte si je až na chvíli, kdy vás po ránu bude hlava opravdu bolet. 

Můžou nastávající matky pít? 

V prvním a druhém trimestru těhotenství rozhodně NE. Ale ANO, malou výjimku můžou těhulky udělat ve třetím trimestru, výjimečně na oslavu příchodu nového roku. Ve třetím trimestru těhotenství již je dokončena orgánová stavba dítěte i rozvoj nervové soustavy. Proto sklenička vína, malý zažívací panáček portského či pár bublinek sektu na přípitek rozhodně žádnou újmu malému pokladu v bříšku neudělá.

 

Můžou pít kojící maminky? 

Kupodivu ANO. Pokud to ale udělají chytře a předem se na to připraví. Dítě je třeba nakojit těsně před večírkem nebo oslavou, na které budete pít, a ještě předtím přes den použijte odsávačku a během zhruba dvou tří kojení odstříkávejte zásobu mléka, které použijete na další dvě tři kojení. Vaše děťátko se pak s vašich prsou napije teprve po oslavě a následném spánku a doplnění zásob vitaminů a minerálů do těla. Ideálně až po cca 16 až 20 hodinách od počátku pití. I tak buďte zdrženlivé a nepijte tvrdý alkohol, naopak víno, pivko či bublinky si klidně dejte. 
 

Po dalším náročném roce si rozhodně trochu zábavy a příjemné chvíle u skleničky zasloužíte. Když pak hned po ránu nasadíte osvědčené recepty proti kocovině, užijete si i Nový rok krásně a aktivně, přesně tak, jak si přejete.

Přeji vám všem skvělou silvestrovskou zábavu s blízkými a do nového roku 2022 hodně štěstí a zdraví.

Vaše doktorka kamarádka
MUDr. Gianna Conti, MBA

Aktuálně