Přejít k hlavnímu obsahu
Letní lapálie: Svědění nohou
3. 9. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Svědění nohou

Znáte pojem atletická noha? Není to žádná speciální výbava vrcholových sportovců. Souhrnně tím označujeme stav, kdy nošením uzavřené, především sportovní obuvi nohy trpí plísňovými infekcemi.

Mnozí jsme si už zvykli na pravidelné běhání nebo jinou formu sportu, kterou pro sebe a své zdraví rádi děláme. Sportovní obuv za jedinou celodenní obuv také považují všichni mladí lidé, nezřídka se z ní celý den nevyzují. Výbavu pro pohodlné obutí jistě máme bezvadnou. Zbývá jen domyslet systém její údržby a péče o nohy tak, abychom netrpěli svěděním a zarudlými záněty nohou, které nejčastěji způsobují právě plísňové infekce. Jde o plísňová onemocnění Trichophyta vyvolávající mykózu Tinea pedis a unguis, kvasinky Candida nebo Pityriasis.

Při pohybu zcela přirozeně dochází k pocení a zvyšování vlhkosti uvnitř obuvi. Tvoří se speciální klima, ve kterém se množí plísňové i bakteriální kmeny. Ty pak v meziprstí rozruší povrch kůže. Výsledkem jsou svědivá a zarudlá ložiska, kde kůže praská, bolí, ale především otravně svědí. U kvasinkové infekce hrozí mokvání kůže a další navazující bakteriální infekce.

Jak léčit mykózu nohou

  1. Základním opatřením je hygiena a dobré vysušení pokožky. Koupele nohou provádějte před aplikací léčivého přípravku. Nesdílejte hygienické pomůcky s jinými členy rodiny.  
  2. Přípravky proti svědění (antimykotika) se dají volně koupit v lékárně. Poraďte se o správném přípravku s lékárníkem. Je totiž rozdíl, jestli chcete léčit kůži nebo nehty a jejich okolí. Postup léčby je úplně jiný.
  3. Pokud se vám nohy potí, výhodnější je aplikovat gely, pudry a sprejové formy přípravku. Masti totiž v uzavřené obuvi ještě zhorší dýchání kůže. Určitým kompromisem jsou lehce vstřebatelné krémy, například Canesten.
  4. U meziprstních a kožních zánětů je nutné aplikovat krémy 2–4× denně. Správné je nanášet krém až 1–2 cm od zarudlého ložiska. Počkejte na vstřebání krému. U roztoku vyčkejte zaschnutí.  
  5. Pozor! Po odeznění příznaků, zejména svědění, ještě minimálně týden mažte ložiska až do úplného zahojení. Hrozí totiž přechod do chronické fáze, která se vyznačuje výraznějším olupováním kůže. Ložisko je tmavší a suché.
  6. Chcete-li léčit nehtovou plíseň, ozbrojte se trpělivostí. První výsledky se ukážou za dva tři měsíce a někdy i za delší dobu. Roztoky nebo léčebná séra na mykózu aplikujte vždy na pilníkem rozrušenou a obroušenou nehtovou plochu. 

Nad mykózou zvítězíte plně pouze tehdy, pokud do útoku zapojíte i jiné zbraně. Tenisky dezinfikujte, častěji vyměňte vnitřní stélku obuvi. Používejte přípravky proti pocení nohou, ideálně s dezinfekční složkou nebo aktivním stříbrem. Sportovní nebo pracovní ponožky by měly mít vysoký podíl bavlny. Výborné je, pokud mají také příměs bambusu a aktivního stříbra. Válka se vyhrává šikovnou strategií. A nezapomeňte na prevenci i v době, kdy vás žádné svědění nohou netrápí.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

mudr gianna conti_0_0Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně