Přejít k hlavnímu obsahu
Munice pro imunitu – semínka
4. 11. 2020
Pohled lékaře

Munice pro imunitu – semínka

Pokud vaše peněženka protestuje, kdykoli zahlédnete balení pistácií, kešu a mandlí, klidně je ponechte v nákupním regálu. Kupte si na mlsání i na domácí pečení šikovné malé pomocníky – semínka.

Semínka jsou velmi levnou, ale nutričně skvělou volbou pro naši potravu. I zde platí, že čím více druhů použijeme a čím více potravin jimi obohatíme, tím větší zdravotní přínos z nich získáme. Variabilita použití je velkou výhodou mnoha semínek. Semínka patří do chleba i pečiva, dle libosti je můžeme přidat do salátů, pomazánek, jogurtů i k masovým hlavním jídlům. Čím více a pestřeji je kombinujeme, tím větší přínos pro zdraví celé rodiny získáme. V bojové strategii, jak udržet rodinu zdravou, by rozhodně neměla chybět tato semínka:

  1. Len setý
    Velmi levný a široce dostupný v potravinách, drogeriích a prodejnách zdravé výživy. Již při nákupu si vybírejte ne podle barvy (len hnědý i zlatý mají zhruba podobné složení i obsah živin), ale podle zpracování. Nejlepší volbou pro vás je len částečně rozdrcený, s narušenou slupkou. Ten zafunguje ve vašem těle hned dvojím způsobem. Slupka čistí a hojí. Škroby kolem slupky nabobtnají ve vodě nebo jogurtu, nabydou na objemu a zvýší objem potraviny ve střevech. Tím, že tvoří gelovou strukturu, obalují sliznice trávicího traktu, a tak brání jejich dalšímu poškozování agresivními látkami z potravin. Vnitřek semínka vyživuje. Jádro semínka je pak doslova náloží zdravých mikronutrientů. Nachází se zde hodně kyseliny linolenové a alfa-linolenové, velmi významné omega kyseliny, které opravují buněčné membrány a zklidňují zánětlivé procesy v organismu. V semínku je také vysoké množství vitaminu E, vitaminu F, minerálů jako jod, zinek, fosfor i jistý díl vápníku.
  2. Slunečnice
    Loupaná slunečnicová semínka jsou nejen výbornou živinou, ale v pražené a solené podobě i velmi chutným mlsáním. Ideální je mít je doma v syrové podobě na pečení a vaření a v ochucené podobě na mlsání. Zajímavý je vliv pravidelné konzumace slunečnicových semínek na nervovou činnost. Slunečnicová semínka mají vysoký obsah aminokyseliny tryptofán, která významně přispívá k udržení hladiny neuromediátoru serotoninu, látky ovlivňující náladu. Lze říct, že slunečnicová semínka příznivě ovlivňují naši náladu, a to naprosto nefarmakologickým, přirozeným způsobem. K již zmíněným důležitým živinám se přidává unikátní obsah selenu, manganu a hořčíku. Už dávka kolem 50 gramů (čtvrt hrníčku, dvě malé hrsti) obsahuje téměř denní dávku selenu, minerálu klíčového pro imunitu. Mangan přispívá ke správné krvetvorbě a činnosti nervové soustavy a hořčík, základní stavební prvek buněčných membrán, je zde dokonce přítomný v biokomplexu s vitaminem B6. Hořčík zabraňuje únavě a vyčerpání, významně harmonizuje srdeční rytmus. V slunečnicových semínkách je navíc vysoký obsah vitaminu E, jednoho z nejsilnějších antioxidantů při ochraně těla proti škodlivinám z prostředí.
  3. Sezam
    Pražený i nepražený sezam je významným harmonizátorem trávicího traktu. Kromě specifické chuti, lehce nahořklé, kterou využívá ve svých jídlech například asijská kuchyně, je pro nás důležitá jeho pH neutrálnost až lehčí zásaditost, která vyrovnává kyselost mnoha námi konzumovaných potravin. Velkou předností sezamu je vysoký obsah železa, v poměrně dobře vstřebatelné podobě. Stejně jako jiná semínka, sezam obsahuje i další minerály, selen, vápník, hořčík a fosfor. Je bohatý na vitamin E.
  4. Dýně
    Loupaná dýňová semínka jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, a to hned tří druhů – omega 3, 6 a 9 kyseliny. Jsou přímo nabitá vitaminy A a D, poměrně vysoký je obsah vitaminu E. Extrahovaná podoba oleje z dýňových semínek je využívaná v terapii nemocí močového měchýře, zbytnělé prostaty a inkontinence. Vědci také popisují antiparazitární účinky dýňového semínka v trávicím traktu.
  5. Chia
    Tato semínka jsou poměrně módní funkční potravinou. S výhodou využíváme efektu, který je stejný jako u lněných semínek: Chia semínka při zvlčení nebo ponoření do vody nabobtnají až na 10násobek svého objemu. Pro pravidelnost trávení a regulaci střevní aktivity je to tedy velmi výhodná potravina. Bohužel nelze přesně stanovit, jestli a v jakém množství střevo stihne extrahovat v semínku obsažené vitaminy a nenasycené mastné kyseliny. Proto lze semínka chia spíše považovat za prostředek k podpoře trávení než za zdroj nutrientů.

Delší a častější vaření doma můžeme chytře využít k tomu, abychom semínka začlenili do rodinných stravovacích zvyklostí. Takže vařte, pečte a hlavně sypejte. Co nejvíce, pestře, nápaditě. Vašemu tělu to prospěje a jistě si pochutnáte.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Munice pro imunitu

Náš nový seriál vás zve do aktivního boje proti všem virům a bakteriím, které na nás na podzim číhají. Nedá se jim zcela vyhnout, ale dokážeme proti nim účinně bojovat prostředky, které nemusí být vždy v lékárnách. Stačí se při nejbližším nákupu potravin a v kuchyni lépe rozhlédnout. Vaší municí jsou osvědčené a léty prověřené přírodní prostředky, které při správném a pravidelném používání chrání nejen vás, ale i vaše děti, babičky a dědečky, zkrátka celou rodinu. V boji proti infekcím totiž imunitu nejlépe podpoříte stejnou strategií, jakou byste použili na osobní obranu. Buďte aktivní, ale rozvážní. Střílejte přesně a nepoužívejte slepé náboje jen proto, že je jich plná televize.

 

Munice pro imunitu

mudr gianna conti_0_0Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně