Přejít k hlavnímu obsahu
antioxidanty
30. 4. 2021
Pohled lékaře Nepostradatelní Jarní vášeň pro zdravé tělo

Nepostradatelní - Antioxidanty

Hubnete? Dietujete? Dejte si pozor na to, aby vašemu tělu nechyběly látky, bez kterých se naše imunita a zdraví neobejde. Můžeme mít v těle privátní policii se super funkční detektivní službou? Ano, pokud potravou přijímáme dostatek antioxidantů.

Co jsou antioxidanty

Za antioxidanty považujeme velkou a různorodou skupinu látek, které při metabolických procesech chrání správnou funkci buněk a orgánů před poškozením v důsledku působení chemických pochodů v těle. Tyto látky obecně fungují velmi podobně jako naše vlastní osobní policie: Pomáhají nám a chrání nás. 

Volné radikály v těle

Naše tělo je obrovskou továrnou s nepřetržitým provozem, která bez ustání rozkládá přijatou potravu, mění ji na jinou formu energie a ukládá mnohé látky do zásoby ve svalech, játrech nebo tukových buňkách. Dalšími chemickými procesy pak tělo staví a regeneruje buňky, obnovuje poškozené tkáně, staré a nefunkční buňky nahrazuje novými. 
Každá chemická reakce obecně vždy probíhá tak, že se naruší původní vazba v molekule, aby vzápětí vznikla chemická vazba jiná, nová. Nejčastěji jde o oxidaci nebo redukci. Při tomto procesu je běžné, že vzniknou kyslíkové radikály, tedy atomy, které mají snahu navázat se na cokoli ve své blízkosti a poškodit tím jiné vazby. 

Funkce antioxidantů 

S tvorbou radikálů příroda počítá, proto také v každé buňce volně cirkulují látky, které jim zabraňují v poškozování jiných molekul. Přeneseně řečeno, „skočí“ po nich a obsadí je dříve, než by se dokázaly navázat na něco jiného. Nejde přitom jen o kyslíkové radikály a peroxid vodíku v těle, ale i o vyvázání těžkých kovů vdechnutých nebo přijatých v potravě. Další význam mají při ochraně naší DNA, genetického materiálu v buňce. Například při poškození buněk v důsledku virové infekce. Velmi slibnou a nyní hodně studovanou funkcí je podpora tzv. „řízené sebevraždy“ rakovinných buněk, tedy zabránění procesům rakovinného bujení. 

Druhy antioxidantů 

Přesné vědecké členění této skupiny by přesáhlo několik stran, ale pro praxi a naše složení potravy je vhodné pohlídat si ve stravě dostatek antioxidantů těchto skupin:

  • Flavonoidy – přírodní barviva v rostlinách 
  • Karotenoidy – oranžová rostlinná barviva
  • Luteiny – žlutá barviva v ovoci a zelenině
  • Antokyany – fialová a červená barviva v ovoci a zelenině
  • Třísloviny 
  • Polyfenoly – aromatické látky v potravinách
  • Vitaminy s antioxidační funkcí – C, E, některé vitaminy B
  • Koenzym Q10
  • Minerály selen, zinek, měď a mangan

Special Forces

Pokud antioxidanty považujeme za jistý druh vnitřní policie, pak některé vybrané druhy z nich můžeme dokonce označit i za „speciální jednotky“. Svou silou a účinkem dokážou porazit mnoho dalších antioxidantů, přebít jiné skupiny nebo je velmi účelně zastoupit. Z celé skupiny stojí za zmínku pár nejsilnějších a nejefektivnějších: 

  • Astaxantin – druh karotenoidu významný pro ochranu mozku, očí, cév a krevního oběhu, který přirozeně chrání před poškozením sluncem
  • Vitamin C – univerzální a nepostradatelný antioxidant, především pro kvalitu kolagenového tkaniva a imunitu
  • Glutathion – univerzální antioxidant zvyšující účinnost jiných antioxidantů v buňkách
  • Kyselina alfa-lipoová (ALA) – zejména pro ochranu mozku, nervové soustavy (diabetici, prevence Alzheimerovy choroby), ale i obnovu jiných antioxidantů

Zdroje antioxidantů

Při stravování a v příjmu antioxidantů je nejefektivnější tzv. intuitivní přístup. Na to, abychom dokázali do těla přijmout dostatek antioxidantů, potřebujeme dostatečně pestrou a barevnou stravu. Proto hned při snídani doporučujeme přidat si bobulovité ovoce do ranní kaše nebo cereálií, během dne kombinujme tmavě zelenou zeleninu s barevnou zeleninou, ideálně abychom dosáhli co nejpestřejšího složení. 

Kromě syrové zeleniny a ovoce však tělo velmi dobře využije i resveratrol a minerály z kvalitní čokolády, lykopen z rajského protlaku a karotenoidy z dušené zeleniny nebo kurkumin v podobě chutného kari. Významným zdrojem antioxidantů je i červené víno a káva
 

Antioxidační index

Pod tímto hodnocením se skrývá nutričními experty respektovaná škála ovoce, zeleniny a jiných potravin rostlinného původu. Podle mnoha kritérií srovnává prospěšnost dané potraviny pro organismus.
Vítězi na škále prospěšnosti jsou: ostružiny, borůvky, lékořice, černý rybíz a maliny. K poměrně vděčným potravinám patří i dýně, česnek, zázvor a citrusové ovoce. 
 

Pozor na intenzitu

Dobrá zpráva je, že pro antioxidanty v potravě platí jednoznačně, že formou jídla se není možné předávkovat. Ale při intenzivní konzumaci formou tablet vědci varují před tzv. „prooxidačním“ efektem, kdy látka naopak pomáhá v metabolických procesech. Pozor musíte dát při onkologické léčbě – nikdy neberte doplňky stravy bez porady s lékařem.

Děti to vědí lépe než my dospělí. Bobulové ovoce nejdřív nasbírají instinktivně do pusy a až pak do koláčů a zavařenin. Nejlíp uděláme, když se k nim přidáme. Nemyslíte?

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

 


Gianna ContiAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně