Přejít k hlavnímu obsahu
jedovaté houby
17. 9. 2021
Pohled lékaře

Otrava houbami: různé houby, různé příznaky

Houbaření není jen tradice, dalo by se říct, že jej u nás považujeme do jisté míry i za národní sport. Proti skvělému výletu do lesů a následnému hodování s houbovými specialitami nelze nic namítat. Musíme ovšem počítat i s rizikem potíží nebo nebezpečím otravy nejedlými a jedovatými houbami. Pár varovných příznaků nesmíme podcenit:

Lehké potíže s trávením 

Aniž bychom chtěli zlehčit toto téma, nutno říct, že potíže s trávením hub jsou někdy jenom odrazem poctivé české kuchyně, tuku, vajíček, které použijeme k jejich přípravě, a nadměrného množství piva, kterým smaženici zapíjíme. Zejména lidé po operaci žlučníku, se ztučnělými nebo cirhotickými játry a po zánětu slinivky břišní by měli myslet na to, že takto upravené houby budou pro trávení problémem. 
Smaženice, mastné úpravy hub a volně sbírané houby nedáváme malým dětem, jejich trávicí systém na ně ještě není stavěný. Dětem v mladším školním věku podáváme houby velmi opatrně, ve formě, která nezatíží jejich organismus, nebo je raději vynecháme úplně. Žampiony a hlívu pěstované na farmách můžeme podávat. 
Pivko k mastnému jídlu nebo smaženici jde, vinný střik také, ale přemíra alkoholu zatíží nepřiměřeně játra a zdánlivě neškodný pokrm z hub pak může způsobit koliky nebo akutní zánětlivé potíže. 

První příznaky otravy houbami

Zhruba do půl hodiny až hodiny po požití se již může projevit samotná počínající otrava houbami. Bolesti břicha, náhlý nástup nevolnosti, nutkání na zvracení a samotné zvracení jsou silnými varovnými příznaky, že u vás možná dochází k rozvíjející se otravě houbami. 

Kombinace s alkoholem

Pokud jste k jídlu požívali i alkohol, projeví se i další příznaky spojené s alkoholem: Patří k nim náhlé zrudnutí obličeje, pocit bušení srdce, zrychlený tep a zareagovat můžete i kašlem. Nejvýraznějšími příznaky budou křeče v břiše, silné až kolikové bolesti doprovázené zrychlenými pohyby střev. Nejčastěji tyto potíže vidíme po požití houby hnojník inkoustový. 

Neurologické příznaky

Mezi prvními příznaky po požití například vláknice začervenalé jsou syndromy tzv. muskarinového typu. Jde o vážné neurologické příznaky, ale projevují se dostatečně brzy na to, abychom si je spojili s konzumací hub a rychle vyhledali pomoc. K muskarinovým příznakům patří silné slinění, pocení, slzení a zúžení zornic. Vyskytuje se i zpomalení srdečního tepu a snížení tlaku. Muchomůrky tygrovaná, červená i královská způsobují tzv. mykoatropinový syndrom: Jde o silnou vzrušivost až podrážděnost, zúžení zornic a křeče až po náhlé upadnutí do bezvědomí. 

Psychické příznaky

Náhlá veselost, nekoordinovanost pohybů, bludy, halucinace až depresivní, dokonce sebevražedné sklony můžou být následkem intoxikace lysohlávkami. U drogově závislých osob nejde vůbec o výjimku, musíme na to pamatovat, pokud někoho v okolí uvidíme v tomto stavu. 

Rozvinuté následky

Otrava houbami má poměrně záludný průběh. Po prvních příznacích, které si můžeme mylně vysvětlit jako pouhé zažívací obtíže, nastává úprava stavu a náhlé zlepšení. To však neznamená, že toxiny z hub nepáchají v těle další škody. S odstupem mnoha hodin až dnů se rozvíjejí příznaky závažného poškození až selhání ledvin, dochází k hromadění toxinů v těle v důsledku zhoršeného čištění krve a k následným vážným komplikacím spojeným s poškozením nervového systému. Tyto komplikace pak bývají tak závažné, že vyžadují intenzivní péči a mnohaměsíční léčbu. 
 

PREVENCE OTRAVY HOUBAMI: 

  • Sbíráme jen ty houby, které bezpečně známe
  • Nesbíráme houby v blízkosti průmyslových objektů a frekventovaných silnic (toxiny)
  • Houby pečlivě tepelně upravujeme
  • Necháváme pro jistotu malé množství houbového jídla v lednici kvůli identifikaci
  • Neohříváme opakovaně a neskladujeme dlouho volně jídla z hub

PRVNÍ POMOC PŘI OTRAVĚ HOUBAMI

  • Vyvolat zvracení, pokud to jde, mechanickým podrážděním krku
  • Zajistit vzorek zvratků nebo požitého jídla, vzít s sebou do nemocnice
  • Pokud již postižený nemůže zvracet, vyhledat urychleně lékařskou pomoc (volat záchranku)

TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO

Na webových stránkách Toxikologického informačního střediska – na telefonní lince 224 91 92 93 – můžeme konzultovat příznaky otravy a doporučený postup. 
Pokud se nám zdravotní stav nezdá a příznaky se zhoršují, vždy zavolejme záchranku
 

Vtipálkové říkají, že všechny houby jsou jedlé, ale některé pouze jednou. Jedovaté a nejedlé houby napáchají v těle takovou paseku, že to za podobný kulinářský experiment rozhodně nestojí. 
Na houby tedy běžte, dokud rostou, sbírejte je a užívejte si krás podzimu, ale při konzumaci buďte raději opatrní a pohlídejte si, které druhy do jídla dáváte.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Aktuálně