Přejít k hlavnímu obsahu
Jarní sportování – režim alergika
24. 3. 2022
Pohled lékaře Jarní vášeň pro zdravé tělo

Jarní sportování – režim alergika

Na jaře nás to více táhne jít sportovat do přírody. Pro alergiky to však znamená větší nebo menší potíže. Svědění, ucpaný nos, kašel a zvýšenou únavu. Mnohým potížím lze jednoduše předejít.

Dá se alergiím vůbec předcházet? 

Upřímně řečeno, pokud již alergikem jste, byť s lehoučkými komplikacemi, lze sice tento zdravotní stav modifikovat, tlumit veškeré příznaky a naučit se s ním žít, ale nelze jej úplně vyléčit. Hodně slibné jsou metody postupné desenzibilizace, tedy jakéhosi „zvykání si“ na alergeny pod dozorem specialistů na alergologii, a všechny těžší formy lze léčit biologickou léčbou. Přesto platí základní pravidlo: co nejvíce omezit možný kontakt s potenciálními alergeny, nejlépe i s podobnými skupinami alergenů. Kromě zásoby léků na potlačení alergického zánětu, antihistaminik, pak nesmí ve výbavě chybět preventivní léčivé přípravky. Zde je několik tipů.   

Nosní hygiena

Mořská voda v rozprašovači je hojivým i čisticím prostředkem najednou. Po ránu použitá v rámci ranní hygieny zprůchodní dýchací cesty, díky čemuž dýcháme lépe již od rána. Toto platí pro všechny členy rodiny. Čím dříve tomuto rituálu naučíme děti, tím lépe. Kouzlo totiž spočívá v pravidelném návyku, kdy se do těla dostávají i stopové minerály z mořské vody, které mají hojivé účinky. 

V dlouhodobém měřítku tedy nehraje roli, jestli jsou kapky v aerosolu obohaceny o mentol, kyselinu hyaluronovou, speciální stopové prvky nebo další přísady. Jedná se spíše o obchodní taktiku výrobce. Pro denní používání úplně stačí i Vincentka nebo hypertonická mořská sůl bez jiných přísad.  
 

Tip: Nosní sprej používejte, i když jste úplně zdraví, vždy po sportování, během práce v klimatizovaném prostoru klidně i opakovaně. Působí preventivně i proti respiračním infekcím a zvýšený přísun kyslíku pak zpětně ovlivňuje i výkonnost a brání únavě. 

Oční kapky

Oční kapky si všichni spojujeme až s léčbou. Používáme je při zarudlých očích, pocitu pálení a řezání, abychom si ulevili od potíží. Je ale dobré nezapomínat na přípravky „preventivní“, které zabrání kontaktu očí s alergenem

Velmi zajímavé jsou kapky s ectoinem, látkou získanou z bakterií, které vydrží pobyt v extrémním prostředí. V jejich membráně se nachází látka, která zvyšuje odolnost. Po aplikaci do očí se vytvoří film, jakýsi ochranný štít, který pak pylové zrno nebo prach zapouzdří a zabrání jeho přímému kontaktu s oční spojivkou. 

Oblečení také chrání

Zdá se to zcela banální, ale i dobrá volba sportovního a volnočasového oblečení a úprava vlasů má vliv na objem alergenů, které se nám dostávají do těla. Je dobré používat kšilty, celé kšiltovky a návleky. I lehčí alergici by měli dbát na svrchní oblečení, které pak před návratem do bytu odloží. 

U žen je důležité mít vlasy stažené do culíku a ideálně je po návratu domů vyčesat ještě na chodbě, aby nedocházelo k vnášení pylových alergenů do bytu a delšímu kontaktu pokožky s nimi.

Ubrousky na obličej

Dalším velmi podceňovaným preventivním krokem je mytí nebo alespoň utření obličeje po pobytu venku, abychom setřeli alergeny a nedocházelo k jejich přenášení rukama například na oční spojivky. V drogeriích lze již nově dostat i speciální antialergické vlhčené ubrousky, které můžeme mít neustále po ruce a používat i vícekrát denně pro osvěžení, ale hlavně jako prevenci alergenů ulpívajících na kůži. 


Dobrá příprava znamená polovinu úspěchu. V případě přípravy na pylovou alergickou sezonu jde nejen o sledování pylového zpravodajství a nákup léků, ale i o vytvoření preventivních ochranných rituálů, které si časem zautomatizujeme a pak nám nebudou v běžném životě překážet. Mimo jiné dobrou prevencí omezíme nutnost užívání antihistaminik a únavu způsobenou zbytečným přetěžováním imunity.  
 
Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Aktuálně