Přejít k hlavnímu obsahu
Jarní únava
7. 2. 2024
Pohled lékaře Zimní vášeň pro zdravou duši

Jarní únava? Položte si pár otázek

Pojem jarní únava si každý vysvětluje jinak. V každém případě si při pocitech únavy položte pár otázek, které odhalí, zda jde „jen“ o únavu, nebo se za ztrátou vaší výkonnosti skrývá vážnější problém.

Ve snaze lépe usínat jsme nastavili žluté světlo po celém bytě, nastavili noční režim na všech elektronických přístrojích a v ložnici zatáhli závěsy. Ale ta opatření, která nám večer pomáhají usnout, jsou zároveň ta, která po ránu vysílají signál, že je ještě noc. Ráno potřebujeme silné denní světlo s modrou složkou světelného spektra, ideálně postavit se k oknu nebo mít alespoň v koupelně instalované silné osvětlení imitující denní světlo. Pokud tělu nedodáme jasný signál, že je den, nepoklesne hladina melatoninu a tělo se pořádně neprobudí. 

Mám dost tekutin?

Tělo potřebuje ke správné funkci doslova litry tekutin. Pokud po ránu pijeme jednu malou kávičku a doplňování tekutin odkládáme až na pocit žízně, není divu, že se od rána cítíme unavení. Hned po ránu do sebe dostaňte velkou sklenici vody, hrnek čaje, džus, cokoli, co máte rádi. V noci tělo ztrácí hodně tekutin pouhým dýcháním a odpařováním, příjem tekutin proto přímo ovlivňuje prokrvení mozku a s tím spojený stav aktivity a bdělosti. 

Mám dost kyslíku v krvi? 

Jinými slovy, vyvětral jsem po ránu a dobře jsem se několikrát nadechl? Čerstvý vzduch dělá s mozkem hotové divy. Pár hlubokých nádechů, a hned jste čerství jako rybička. Neváhejte se také trochu protáhnout a rozpohybovat zejména hrudní část páteře. Mnozí totiž spí na boku v různých skrčených polohách a plíce se pak dostatečně nerozvíjí. 

Mám dost vitaminů?

Jarní únava se v mnoha článcích vysvětluje pouze jako deficit vitaminů. V dnešní době to však zdaleka není jednoznačné, protože mnozí již na přísun vitaminů dbají. Přesto si zkontrolujte alespoň tyto základní vitaminy přímo spojené s únavou a duševní výkonností: 

  • Vitamin C – nejen pro imunitu, ale i mobilitu celého pohybového systému a duševní bdělost je toto klíčový hráč. Raději na jaře kombinujte ovoce a zeleninu s doplňováním vitaminu C – při práci v kolektivech je vždy výhodné použít suplementaci vitaminem C s prodlouženým uvolňováním v organismu a kombinovat jej s přirozenými zdroji, jablky, mandarinkami, pomeranči a jinými oblíbenými druhy ovoce. 
  • Další skupinou vitaminů, která přímo ovlivňuje výkonnost, jsou vitaminy skupiny B. K jejich deficitu například dochází při některých radikálních dietách, když vyloučíte z potravy pečivo a obiloviny. Zejména vitaminy B1, B3 a B6 jsou přímo zapojené do energetického metabolismu, proto pokud jste na dietě, raději je doplňte jako B komplex farmakologicky. 
  • Vitamin D – je také spojený s únavou, i když daleko složitějším mechanismem přes imunitu organismu a zánětlivé procesy, které tlumí. Jeho dlouhodobý nedostatek (typický v zimních měsících) přispívá k dlouhodobému pocitu únavy. 

Mám dost minerálů? 

Chybějící minerály v těle poznáme nejčastěji právě na únavě. Při dietách, sportování, intenzivnějším pocení nebo snaze o detoxikaci ztrácíme najednou velké množství zejména hořčíku, draslíku a pocením i sodík. Ženy pravidelně ztrácejí při menstruaci železo. Deficit železa způsobuje anémii a ta je samozřejmě také příčinou únavy. 

Nejčastější příčinu únavy z nedostatku minerálů – deficit hořčíku (magnezia) – poznáme ze svalových křečí, někdy se projeví i tiky očního svalu, celkovou únavou a ospalostí přes den i při rutinní kancelářské práci. Výborným tipem je mít s sebou i v kanceláři buď šumivou tabletu s minerály, nebo sáčkovou podobu magnezia, které farmaceutičtí výrobci pro zvýšení účinnosti již sami kombinují s vitaminem B6. Pokud chcete odstranit dlouhodobější únavu, doplňujte magnezium minimálně po dobu týdne a jeden sáček rozdělte kvůli dobré vstřebatelnosti na polovinu ráno a polovinu odpoledne. 

Nepřeháním to s detoxikací, hubnutím a sportováním? 

Zelené smoothie, stovky tablet chlorelly, vláknina horem dolem. Občas naši snahu ozdravit tělo pěkně přeháníme. Tělo pak překonává velkou změnu střevního mikrobiomu, do toho se do jater dostávají z tukových buněk při hubnutí uvolněné toxiny, které předtím byly bezpečně uložené v tukových zásobách. Tělo dostává zabrat naším náhlým zápalem pro pohyb. K tomu všemu téměř každá dieta organismus ochuzuje o významné zdroje energie a tělo prostě někdy nedokáže mobilizovat svoje zásoby dostatečně rychle. Najednou je toho moc a tělo docela přirozeně reaguje únavou. Pamatujte: Pomalu dojdeme dál! Někdy den proležený v posteli udělá pro vaše zdraví daleko více než půlmaraton. 

Kdy jsem naposledy viděl svoje krevní výsledky? 

Zde se již dostáváme k vážnějším příčinám únavy. Laboratorní rozbor vaší krve totiž dokáže odhalit i tiše probíhající infekci, se kterou vaše tělo na pozadí bojuje, a proto jste neustále vyčerpaní. Rozbor krvinek ukáže, jestli zrovna teď vaše tělo nebojuje se zánětem, jestli jsou v pořádku ukazatele vypovídající o kvalitě červených krvinek, které snadno napoví, jestli netrpíte anémií. 

Anémie z nedostatku železa nebo jeho zvýšených ztrát se týká velké části žen. Ty si ji ale často ani nepřipouští, protože si neuvědomí, že každý měsíc silně krvácí. Únavu často omlouvají množstvím povinností, které denně plní, ale samotná podstata, totiž nedostatek červeného krevního barviva, hemoglobinu, a tedy i nedostatečná vazba kyslíku v krvi a okysličení životně důležitých orgánů, jim uniká. Anémii z nedostatku železa odhalí kombinace krevního rozboru červených krvinek a pár biochemických ukazatelů, transferin a feritin, které také poukážou na zásoby železa v těle a „hlad“ po železe v organismu. 

Jak to mám se štítnou žlázou? 

Mnohými podceňovaný problém, velmi častý v naší středoevropské populaci, je nedostatek jodu v potravě a s ním spojená snížená funkce štítné žlázy. K tomu jsou velmi časté i zbytnění štítné žlázy, cysty a někdy i poruchy ve smyslu zvýšení funkce štítné žlázy, které organismus buď zpomalují, nebo naopak velmi vyčerpávají. O poruše funkce štítné žlázy dlouho nemusíte vědět a únava je jen jedním z jejích projevů. Dobře ji však odhalí laboratorní vyšetření, které vřele doporučuji postoupit i mužům. Jde o změření hladiny volného hormonu štítné žlázy a jeho vázané formy, také zjištění hladiny regulačních hormonů, které dohromady ukážou i na „hlad“ organismu po hormonech štítné žlázy. 

Co když je to něco vážnějšího? 

Tuto otázku jsem si záměrně nechala na konec. Je totiž spojená s nevyřčenou obavou, jestli v těle neprobíhá například chronická nemoc typu cukrovky, jestli se nezhoršuje nějaké cévní nebo srdeční onemocnění nebo jestli v těle nevzniká nádorový proces. Takovým otázkám bychom se nejraději vyhnuli, ale dlouhodobá nevysvětlitelná únava je právě důvodem, proč bychom měli absolvovat preventivní vyšetření zdravotního stavu opakovaně a komplexně i s vyšetřením formou kolonoskopie a gastroskopie, s konzultací u ženského lékaře a muži u urologa. Lépe co nejdříve vědět a odstranit problém v počátcích než před ním utíkat až do doby, kdy je i medicína na daný problém krátká. Nezapomínejte: Pokud nelze únavu odstranit úpravou svého režimu a přetrvává, pokud se k ní přidává i hubnutí, bolestivost nebo jiné příznaky, běžte k lékaři. 

Únava je informace. Ne vždy ji dokážeme správně přečíst, ale tělo nám tím říká, že potřebuje čas na obnovu svých funkcí. Nepřekrývejte únavu pořád dokola kávou nebo energetickými a kolovými nápoji. Řešte ji, třeba zvolněním svého režimu nebo prostě a jednoduše dobrým a dostatečným odpočinkem. 

Vaše doktorka
Gianna Conti

Aktuálně