Přejít k hlavnímu obsahu
Léky u porodu
13. 6. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Léky u porodu

Medikace a příprava bezprostředně před porodem i během porodu si zaslouží pozornost. Udělejte si přehled o důvodech aplikace jednotlivých léků a postupů, které pomáhají při porodu maminkám a lékařům.

Bát se použití léků u porodu je nesmyslné. Lékaři je nasadí pouze ve vašem nejlepším zájmu a s profesní erudicí zkušeného odborníka. Dělají to za účelem ochrany vás, maminky, nebo usnadnění samotného procesu porodu, pro úlevu od bolestí a případně i pro zlepšení situace miminka. Představíme vám, které lékové skupiny lékaři u porodu používají a proč to dělají. 

Vyčištění trávicí soustavy

Před porodem, pro usnadnění samotného jeho průběhu, bývá obvyklé podání čisticího nálevu (klystýru). Jeho prostřednictvím dojde k vyprázdnění a vyčištění konečníku. Toto méně populární opatření velmi usnadní samotný průběh porodu, protože pro miminko udělá více místa. Pro nálev je používána voda s látkou, která působí ve střevě pouze mechanicky. 

Regulace průběhu porodu

  • PODPORA STAHŮ DĚLOHY
    Vyvolání porodu při slabých kontrakcích je žádoucí, pokud od prasknutí plodové vody uplynula doba delší než 12–24 hodin. Pro zlepšení kontrakcí se používá aplikace hormonu oxytocinu. Oxytocin je hormon se všestranným účinkem, mimo jiné se podílí na kvalitě stahů dělohy. Pokud porod nepostupuje, stahy dělohy jsou slabé nebo dochází k vyčerpání rodičky, lékař většinou dle aktuálního stavu rozhodne o použití oxytocinu intravenózně (tzv. „kapačky“). Oxytocin je látka, kterou produkuje lidské tělo a má mnoho příznivých účinků na organismus. 
  • PROSTAGLANDINY
    Tyto látky také produkuje organismus rodičky. Mají vliv na stimulaci děložních svalů a zdokonalují svalovou souhru. Proto se někdy usoudí, že je vhodné jejich koncentraci v děloze zvýšit. Při lokálním podání gelem (někdy tabletou) do pochvy dokážou stimulovat nebo přímo vyvolat porod. 
  • ERGOMETRIN (METYLERGOMETRIN)
    Opět se jedná o látku tělu vlastní. Tento regulační hormon v těhotenství funguje po porodu miminka i placenty a lékaři jej podávají na snížení krevních ztrát, protože dokáže intenzivně stáhnout cévy v ráně, která zůstala po odloučení placenty.

Úleva od bolesti

  • SPASMOLYTIKA
    Někdy nastává situace, že porodní stahy dělohy jsou natolik silné, že příliš vyčerpávají matku a můžou zbytečně zhoršovat okysličení plodu. Použití léků na omezení křečí a stahů zpravidelní činnost dělohy a omezí další rušivé vjemy, které by svalové kontrakce mohly vyvolávat. Někdy se podává i s lékem na úlevu od bolesti.
  • TOKOLYTIKA
    Tato speciální skupina léků je podávána pouze tehdy, když dochází k vedení dlouhého porodu a miminko se průběhem porodu vyčerpá a přestane porod tolerovat. Tehdy se podáním tokolytik dočasně porod zastaví a rodička se převede na císařský řez. 
  • ANALGETIKA
    O léky proti bolesti si může rodička požádat i sama. Jde o to, že práh bolesti máme každý někde jinde a dlouhé bolestivé stahy dělohy a přitom málo postupující porod můžou ubrat až příliš mnoho sil, které bude rodička potřebovat na poslední fáze porodu. Nebojte se požádat o tuto medikaci, uleví se vám a porod si více a důstojněji užijete. 
  • EPIDURÁLNÍ ANESTEZIE
    Tento chytrý kompromis mezi bolestivým porodem porodními cestami a operačně vedeným porodem formou císařského řezu znamenal v porodnictví průlom, protože nadále umožňuje vést porod porodními cestami, ale zásadně změní stav rodičky, která pak nepociťuje bolest. Podání anestetika je vyhrazeno zkušeným porodníkům s anesteziologickým vzděláním, není tedy důvod mít z něj obavy. Výjimečně se v průběhu dalšího jednoho dvou dnů vyskytuje bolestivost hlavy, ale jinak je jeho aplikace bez výrazných rizik.

Strach rodiček

  • PODÁNÍ NEUROLEPTIK
    Pod tímto složitým názvem se jednoduše skrývá skupina léků, které může porodník použít pro zklidnění příliš vystrašené a stresované rodičky. Existuje celá škála léků, které jsou v tomto případě bezpečné. Velký význam mají tyto léky při odlišení tzv. poslíčků, tedy mimovolných stahů ještě v poslední fázi čekání na porod. Podáním těchto léků se „poslíčci“ zklidní a nastávající rodička většinou usne. 
  • PODÁNÍ INFUZNÍCH ROZTOKŮ K REHYDRATACI
    Někdy je pro zmírnění únavy a vyčerpání rodičky nutné rehydratovat nebo podat některé minerály formou infuze. Jde o korigování míry vyčerpání rodičky a její výživu. 

Jiné léky

  • MATČINA DLOUHODOBÁ LÉČBA
    Nezapomínejme na stav, kdy měla matka již dlouho před porodem diagnostikované některé z chronických onemocnění. V tomto případě se i v průběhu porodu podávají léky, které jsou pro její zdravotní stav nezbytné. Lékaři dbají na jejich kompatibilitu s léky používanými u porodu. 
  • LÉKAŘEM INDIKOVANÁ LÉČBA 
    Dle aktuální situace u porodu a zdravotního stavu matky a dítěte, který je po celou dobu vedení porodu monitorován, může lékař porodník rozhodnout o podání jakýchkoli dalších látek dle aktuální potřeby. 

Porodnice nyní nabízejí nepřebernou škálu způsobů vedení porodu, přítomnost otce nebo člověka blízkého u porodu a vedení v souladu s přáními matky. Máte však jistotu, že pokud se něco zadrhne, miminku se porod nebude až tak zamlouvat nebo vznikne jiný problém, erudovaný tým lékařů a zdravotních sester použije rozsáhlé vybavení a všechny své zkušenosti, aby tuto situaci neprodleně řešil. Na vás už pak je jen porod zvládnout a pak kvůli miminku co nejdříve znovu načerpat síly. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně