Přejít k hlavnímu obsahu
poporodní deprese
4. 7. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Jak je častá poporodní deprese?

Paradoxně v nejkrásnějším a tolik očekávaném období po narození miminka, na které se těšíte řadu měsíců, se mohou dostavit silné negativní pocity. Kdy je to normální stav a kdy se už jedná o poporodní depresi?

Porod je za vámi, náročný kolotoč vstávání, krmení, přebalování a uspávání jede na plné obrátky. Nic najednou není tak, jak jste si představovala. V tomto zmatku není těžké podlehnout skleslosti nebo špatné náladě. 
Celá rodina jásá, partner se chlubí fotografiemi rodinného přírůstku a natěšeně kolem vás pobíhá, ale vy pociťujete prázdnotu, smutek, dokonce vás ani netěší pohled na miminko. I krátká doba mezi kojením vyhrazená odpočinku je plná chmur a depresivních představ o budoucnosti. Proč najednou propadáte skepsi a na nic nemáte náladu?
Kdy je to normální stav, který souvisí s náročným režimem, a kdy již trpíte poporodní depresí?

Odpověď je jednoduchá. Zcela nejčastější příčinou špatné nálady a negativních emocí je obrovské vyčerpání organismu spojené s poklesem hladiny hormonů, které vás psychicky držely po dobu porodu. Tělo potřebuje mnoho energie na regeneraci porodních cest, dělohy, přestavbu mléčných žláz. K tomu si ještě přidejte téměř dvojnásobný výdej energie kojením a tvorbou mléka, menší nebo větší nedostatek vitaminů a minerálů způsobený jejich zvýšeným výdejem při porodu a tvorbě mateřského mléka.

Celou další kapitolou je rozhození spánkového režimu a chronický spánkový deficit, který přímo ovlivňuje soustředění, krátkodobou paměť i emoce. Zde je důležité využívat každou volnou chvilku k pasivnímu odpočinku a relaxaci, ve tmě a s minimem podnětů, ideálně s jemnou relaxační hudbou nebo tzv. bílým šumem. Mozek potřebuje vícekrát denně krátký odpočinek, proto vám nebude vadit, když takto uzpůsobíte spánkový režim miminku.

BABY BLUES

Emoční plochost, poruchy koncentrace a občas špatná nálada i poruchy spánku jsou po porodu přirozené. Velmi elegantně tento stav pojmenovávají anglosaské národy, které přechodný a přirozený jev spojený s poporodní adaptací organismu nazývají Baby blues. Několik dnů po porodu a přechodně na pár dnů po dobu celého šestinedělí máte plné právo se takto cítit. Zažívá to dle dostupných studií až více než 50 procent rodiček. Krátkodobě tedy pokles nálady nepůsobí žádné komplikace. 

POPORODNÍ DEPRESE

Vážnější situaci představuje u novopečených matek stav poporodní deprese. Poporodní depresí může trpět až pětina všech rodiček, a to i vícenásobných matek. Na rozdíl od přechodných změn nálad způsobených hormonálními změnami a vyčerpáním se zde jedná o setrvalejší stav, který má daleko výraznější příznaky včetně snížené chuti k jídlu, apatie až netečnosti, citové oploštělosti nebo naopak zvýšené podrážděnosti. Varovným příznakem jsou také setrvalé pocity úzkosti, bludy, noční můry a obecně poruchy spánku. Pocity zoufalství a myšlenky na sebepoškození nebo až sebevraždu by měly každou maminku navést k aktivnímu vyhledání pomoci. 

Pokud tyto změny nálady přetrvávají déle než dva týdny, je nejvyšší čas vyhledat odbornou lékařskou pomoc a profesionální diagnostiku. Pamatujte na to, že se to může stát kterékoliv z vás a rozhodně není třeba se za nic stydět. Naopak čím dříve je stav podchycen, tím dříve se vám léčbou uleví. 

Mohou mít muži poporodní depresi? 

Ano i novopečení otcové mohou odchylkami nálady a depresemi trpět. Zhruba v pěti procentech případů rodin po porodu zaznamenávají odborníci u otců příznaky mírné až střední deprese. V tomto případě jde však více méně o nevyjádřené a za depresi ukryté existenční obavy, ztrátu sexuální přitažlivosti nebo pocity izolace partnera ve vztahu.  
 

POPORODNÍ PSYCHÓZA

Poporodní psychóza je naopak zřídkavou diagnózou. Jde o nesmírně vážnou poruchu, která se vyvine pouze u jedné až dvou žen z tisíce porodů. Jde o velmi vážný stav, spojený s halucinacemi, mánií, hlubokou depresí a se sklony k sebepoškozování nebo pokusem o ohrožení dítěte. V předchozí historii těchto rodiček se často objevuje psychická porucha, léčená nebo neléčená vážná deprese nebo abúzus návykových látek. Pozor! Tento stav je spojen se zkresleným vnímáním reality a sníženou mírou sebekontroly, takže je odhalen daleko častěji blízkým člověkem v rodině, rodičem matky nebo partnerem. Tento stav je bezpodmínečně nutné okamžitě řešit s lékaři.   

Na smutek máte právo. I uprostřed nejhezčího období ve vašem životě. Buďte k sobě laskavé a odpočívejte co nejvíce, jak umíte, dopřejte si velmi výživnou a energeticky bohatou stravu. Nedržte nyní žádné diety. Na ně budete mít čas, až se váš nový denní režim s miminkem ustálí. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně