Přejít k hlavnímu obsahu
porodní terminologie
28. 6. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Znáte porodní terminologii?

V předporodních kurzech vás odborníci seznamují s tím, co po příchodu do porodnice můžete očekávat. Všechny ty termíny nejspíš víceméně znáte, pro doprovázející osobu však mohou být velkou neznámou.

Tento článek pomůže nejen vám, ale i vašemu partnerovi, mamince nebo kamarádce, která vás do porodnice doprovodí, zorientovat se či připomenout si základní termíny a pojmy, které uslyšíte. 

KONTRAKCE NEBO POSLÍČCI? 

Někdy, zejména u prvorodiček, při přenášení po termínu je velmi těžké i pro nastávající maminku rozlišit, jestli se již porod rozjíždí nebo jenom tělo signalizuje, že brzy budete rodit. U poslíčků, jinak zvaných i Braxton-Hicksovy kontrakce, se jedná o jistou přípravu dělohy na porod, někdy způsobenou dráždivostí dělohy nebo změnami v minerálním metabolismu, díky kterým žena pociťuje diskomfort a silné tlaky. Od pravých kontrakcí je často rozliší až například často užívaná teplá sprcha, která od poslíčků uleví, ale u kontrakcí spíše jejich sílu zvětší. Lze i změnit polohu, doporučuje se ležet na levém boku. Dalším ukazatelem poslíčků je to, že při tvrdnutí břicha jsou méně cítit pohyby dítěte. Pokud je v té době žena již v porodnici, pak lze podáním léčivých přípravků samozřejmě i zrelaxovat dělohu a spolehlivě odlišit tento stav od počínajícího porodu. Pozor, poslíčci se výjimečně mohou objevovat i v ranějších stadiích těhotenství. Dostatečný pitný režim a zvýšený přívod hořčíku (magnezium) by mohly ulevit od těchto nepříjemných, ale ne bolestivých stavů. 

KONTRAKCE

Silné a do zad vystřelující bolesti, které jsou spojeny s napřímením a stahy dělohy, zkracováním porodních cest a jejich otevíráním. Bolesti se promítají do zad a dolní pánve. Pro porodnici jsou důležité čtyři ukazatele stahů, které se s rozvojem porodu mění. 

Jsou to:  

  • Frekvence – od několika desítek minut na začátku až po minutové intervaly. Zvýšení frekvence je také zřejmým ukazatelem postupujícího porodu, proto je od začátku sledujte, případně si jejich frekvenci poznamenejte. Podle této frekvence se budete řídit při rozhodování, kdy vyrazit do porodnice.
  • Pravidelnost – s rozvojem porodu se stahy dělohy stanou pravidelnými. I to je známka progredujícího porodu. Zároveň budete vědět, kdy sbírat síly a kdy naopak spolupracovat s porodníky na vytlačení miminka. 
  • Délka trvání – postupem porodu budou kontrakce nabývat na délce od zhruba 20vteřinových až po zhruba 40–45 vteřin.
  • Intenzita – od nepříjemné až po nesnesitelnou bolest, nelze přesně nikdy říct, jaký práh bolesti bude pro vás snesitelný. Pomůže rozvaha, klid a pravidelné dýchání. 

Stahy lze také objektivně měřit na kardiotokografu, kde především monitorujeme srdeční akci děťátka, ale měříme i aktivitu dělohy. 

PRVNÍ DOBA PORODNÍ 

Od několika málo hodin až po 12 a více hodin, to nelze zcela přesně říct, jak rychle bude porod probíhat. Lze ale vyhodnotit několik ukazatelů rozbíhajícího se porodu. Je to především: prasknutí porodní vody, odchod hlenové zátky děložního hrdla – pokud vám porodník doporučil nosit například slipové vložky, lze pouhým pohledem nebo jednoduchým testem určit v porodnici, zda je toto váš případ. První doba porodní je přípravou porodních cest na vypuzení miminka, proto se jí také říká „otevírací doba“.
 
Průběh této fáze je sledován gynekologickým vyšetřením v pravidelných intervalech, kdy lékař sleduje otevírání děložní branky. V některých zařízeních je zvykem používat termín „otevřená na dva prsty, na tři prsty“. Zjednodušeně lze říct, že jde o vyjádření míry otevření děložní cesty v centimetrech, které mimo jiné signalizuje také to, že se průběh porodu zrychlí. Ke zrychlení otevírací fáze dochází obvykle po rozšíření o více než tři centimetry. 

DRUHÁ DOBA PORODNÍ

Do druhé fáze se dostává rodička úplným rozevřením porodních cest, tedy objevením se hlavičky miminka v porodních cestách. Touto fází, jinak zvanou i „vypuzovací fáze“, probíhá již samotný postup miminka porodními cestami. Z pohledu bolestivosti je asi nejvíce vnímán prostup hlavičky a pak za hlavičkou také ramínka. Bolesti i křečovité stahy jsou velmi intenzivní a ženě nejvíce pomůže správná technika dýchání, ve které ji může doprovázející partner velmi podpořit. 

Podle volby metody a polohy při porodu pak probíhá i samotné vypuzení miminka z dělohy. Poté si jej přebírají zdravotníci do krátké péče, probíhá přestřižení pupeční šňůry, velmi oblíbené zejména u nastávajících prvotatínků. U zdravého miminka je přiložení k prsům maminky samozřejmým navázáním druhé doby porodní. 

TŘETÍ DOBA PORODNÍ 

Pro partnera a rodinu již méně atraktivní, ale pro rodičku zcela zásadní je třetí doba porodní, fáze po porodu miminka, kdy dochází zhruba do hodiny k porodu placenty a případně se chirurgickým šitím sanují nastřižené porodní cesty. Zdárný průběh této fáze je důležitý i pro zabránění jakýmkoli krvácivým komplikacím poraněných porodních cest, případně jiným možným poporodním komplikacím. Vesměs jde o nebolestivou fázi, kdy je rodička sice vyčerpaná, ale velmi šťastná. 

PERINATÁLNÍ OBDOBÍ 

Je období cca sedmi dnů od porodu, kdy část tohoto období stráví žena v porodnici a učí se souznít se svým miminkem. Perinatální doba je důležitá nejen pro zvládnutí laktace a naučení techniky kojení, vyčerpaná rodička také potřebuje nabrat síly a celkově se zotavit. Největší pomocí pro ni je proto nerušit, nechat maminku co nejvíce odpočívat a sžívat se s novým životním rytmem miminka.

Ne každý volí přítomnost partnera nebo blízké osoby u porodu. Někdo preferuje spíše soukromí a pomoc profesionálů. Pokud ale tuto událost chcete sdílet s někým blízkým, naučte jej toto pravidlo: Podporuj mě, buď tu pro mě, poslouchej mě, nekřič na mě a nestresuj mě. Nerodíš ty, ale já.  

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně