Přejít k hlavnímu obsahu
Jak ulevit miminku od zaražených „prdíků“
9. 10. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Jak ulevit miminku od zaražených „prdíků“

Miminko pláče, kroutí se, je zarudlé v obličeji, nožičky přitahuje k bříšku. Křičí a není k utišení. Když se takto ohlásí bolavé bříško, je pohoda celé rodiny rychle pryč. Co s tím?

Co je tříměsíční kolika

Nadýmání a plynatost je jedna z nejběžnějších zdravotních obtíží, která dokáže pořádně potrápit v každém věku. U miminek se problémy s bolavým bříškem vyskytují především v prvních třech měsících. Jejich výskyt obvykle souvisí s nezralostí trávicího systému, který si teprve zvyká na život mimo tělo maminky a musí se postupně naučit správně fungovat. 

K tomu někdy patří i bolestivý a hodně uplakaný stav, označovaný také jako kojenecká nebo tříměsíční kolika. K dispozici je mnoho návodů, jak miminkům pomoci, pokud však máte pocit, že problémy vašeho děťátka jsou závažnější než obyčejné prdíky, rozhodně neváhejte navštívit pediatra, aby mohla být zjištěna příčina obtíží a vyloučeny alergie, intolerance či jiná závažnější onemocnění.

Jak kojenecké kolice předcházet?

Kojenecká kolika vzniká náhle, u jinak prospívajících miminek, tzv. z plného zdraví, a často končí odchodem větrů. Projevuje se především neklidem a neutišitelným pláčem. Kojící maminky se často domnívají, že musí upravit svůj vlastní jídelníček – vyřadit z něj nadýmavé potraviny. Ale příčina bývá spíše v technice krmení, kdy děťátko polyká vzduch. Pokud vaše miminko často trápí bolavé bříško, vyzkoušejte následující tipy:

  • Zajistěte co nejklidnější domácí prostředí především pro kojení a krmení. 
  • Dbejte na správnou techniku kojení tak, aby bylo omezeno polykání vzduchu. 
  • Lahvičku s umělým mlékem nechte před podáním chvíli ustát, aby spadla pěna, která vzniká při míchání a která může způsobovat problémy s nadýmáním. Zvolte také vhodnou lahvičku a savičku.
  • Vždy nechte miminko po jídle odříhnout.
  • Upravte režim a polohy při krmení. Nekrmte miminko ve spánku. 
  • Pokud kojíte, vyzkoušejte bylinné čaje proti nadýmání.
  • V případě, že obtíže neustupují, nebo se dokonce zhoršují, navštivte lékaře, aby vyloučil jinou závažnější příčinu.

Jak zklidnit miminko s kolikou?

Nejúčinnější bývá chování, nošení v šátku, kolébání nebo houpání doprovázené zpíváním, broukáním nebo tichým mluvením. Účinné bývá také těsné zabalení do zavinovačky, které miminku připomíná stav z maminčina bříška. Vyzkoušet můžete i tzv. úlevové polohy: 1. na bříšku na vašem předloktí, tzv. na tygříka; 2. v klubíčku – zádíčka miminka máte přitisknutá k břichu, rukama držíte miminko pod kolínky; 3. na bříšku na vašich kolenou nebo na lůžku, hladíte miminko po zádech, jemně poplácáváte po zadečku.

Dále se doporučuje mírně nahřátá plenka na bříško nebo teplá koupel. Úlevu může přinést také masáž bříška, kdy miminko hladíme po směru hodinových ručiček kolem pupíku. Někdy miminko utiší monotónní zvuk v pozadí – třeba spuštěný vysavač nebo pračka ve vedlejší místnosti. Obávat se nemusíte ani rektální rourky, která bývá 100% účinná. Jen pozor na její opatrné zavádění do zadečku a četnost používání.

Podejte vhodný lék proti nadýmání

Kromě všech uvedených opatření můžete svému miminku pravidelně podávat kapky proti nadýmání, např. Espumisan, které obsahují účinnou látku simeticon. Ten usnadní vstřebávání plynů ve střevě a jejich přirozený odchod. Výhodou je, že působí pouze fyzikálně – nevstřebává se do zažívacího traktu, pouze jím projde. Nemusíte mít proto obavy, že by jeho podání bylo pro vaše miminko zbytečnou zátěží. Aplikace léku je velice rychlá a jednoduchá – pro úlevu u kojenců stačí přidat 5–10 kapek do každé lahvičky s kojeneckou výživou nebo nakapat na lžičku nebo dudlík a podat kojenci bezprostředně před každým kojením. 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně