Přejít k hlavnímu obsahu
výživa a porod
21. 6. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Výživa a porod

Jak se správnou výživou připravit na porod? A na co se v jídle zaměřit, aby regenerace ihned po porodu začala probíhat co nejlepším způsobem a předávaly jste miminku i nadále vše potřebné?

Ano, i tato problematika má své pravidla a zásady, které si sice můžete upravit dle svých osobních stravovacích preferencí, ale hodí se je kvůli vašemu zdraví dodržet. 
V posledních dnech před porodem již nehrozí, že miminku bude něco ve vaší výživě chybět. Jste za celé těhotenství v dokonalé harmonii. Vaše dítě si říká o vše, co potřebuje, a vy to také jíte. Nastává čas postarat se o sebe a připravit se i po této stránce na úspěšný porod.

PÁR DNŮ PŘED PORODEM – PŘÍPRAVA

Porod je spojený s celou řadou psychicky i fyzicky vyčerpávajících procesů, nesmírným energetickým výdajem na svalové kontrakce a ztrátou minerálů pocením. Také nelze zcela vyloučit ztrátu tekutin, možný klystýr či podání léků a tlumicích preparátů, a to dle aktuální situace. 

Můžete sice ještě jíst dle libosti a chuti, ale dostatek bílkovin by měl být základem. Kombinujte vařené, dušené masité pokrmy s dušenou nenadýmavou zeleninou, nebo pokud máte v oblibě luštěniny, pak upřednostněte červenou loupanou čočku nebo loupaný hrách, které jsou lépe stravitelné.

Na co je třeba klást důraz, je zvýšený příjem antioxidantů z drobného barevného bobulového ovoce, malin, borůvek, brusinek, rybízu, a tmavě zelené zeleniny, listové zeleniny, brokolice nebo špenátu. Zásoby antioxidantů vaše tělo využije v průběhu samotného porodu, kdy dochází k mikroskopickým poškozením svalů kontrakcemi a přílišným tlakem, porodní cesty jsou často poškozené a někdy dojde i k nástřihu hráze. Čím více bude organismus předzásobený těmito molekulami, které aktivně vychytávají oxidační stres způsobený poškozeními, tím dříve dojde k regeneraci celého organismu.

U těhotných, které již před těhotenstvím nebo v jeho průběhu trpí zvýšenou tvorbou hemeroidů, otoky nohou a zvýšenou tvorbu křečových žil, má zajisté význam pravidelně konzumovat pohanku, ať už jako kaši, nebo polévku. Ta má ze všech obilovin nejvyšší obsah rutinu přispívajícího k pevnosti cévních stěn. Rutin je proto nutné dlouhodobě doplňovat, abychom předcházeli dalším komplikacím. 

  1. Omega kyseliny budou důležité nejen jako stavební materiály pro obnovu organismu, ale i později pro tvorbu mléka. V posledních dnech před porodem je dobré zvýšit vědomě jejich příjem tím, že užíváme omega kyseliny v kapslích jako doplněk stravy. Pokud máte rádi lososa a jiné mastné ryby, dopřejte si je právě těsně před porodem. 

Obilné kaše, zejména lehce stravitelná ovesná, budou velmi dobrým zdrojem sacharidů do zásoby. Nezapomínejte, že porod někdy trvá mnoho hodin, výjimečně až dva dny. V jeho průběhu již nebudete mít pomyšlení na velké jídlo, nebo podle domluvy o způsobu porodu již ani nebudete moci jídlo konzumovat. V porodnici pak po domluvě s porodníky můžete ještě konzumovat třeba ovesné přesnídávky ve formě kapsiček. Mléčné přípravky budete moci konzumovat také, ale poraďte se se zdravotníky o jejich vhodnosti vzhledem k rozvoji porodu. 

Tekutiny jsou nesmírně důležité, měla by to být voda a lehké ovocné čaje. Některé maminky potřebují i kávu, ale opět platí, že je dobré zeptat se na vhodnost a rozhodně se jí nepředávkovat „do zásoby“. 

VÝŽIVA BEZPROSTŘEDNĚ PO PORODU 

Naše maminky a babičky velmi dobře věděly, že základem stravy rodičky hned po porodu by měl být silný vývar, slepičí vývar nebo vývar z kostí, nejdřív k popíjení, potom i se zeleninou, masem a nudlemi. Vývar hraje významnou roli v regeneraci organismu. Sám o sobě má totiž mnoho minerálů, aminokyseliny z bílkovin a jenom lehce tuku, a pokud je v něm zelenina, i vlákninu. Nudle vývaru přidají sacharidy jako zdroj zásobní energie. Kousky masa mu dodají právě tolik bílkovin, kolik tělo potřebuje pro novostavbu tkání poškozených porodem. 

  • Pokud jste vegetariánky, použijte silný zeleninový vývar, ale s rozkvedlaným vajíčkem, pokud jste veganky, mohl by se hodit zeleninový vývar s přidáním mořských řas nebo miso polévka.

Hodně velké zastoupení musí mít ve stravě rodičky mléčné výrobky, zejména lehce stravitelné kysané. Ty jsou důležité nejen pro nově se tvořící mateřské mléko, ale také doplňují probiotika pro obnovu mikroflóry po výplachu střev, protože nastolují rovnováhu ve střevě. Čím pestřejší výběr zvolíte, tím lépe. Jde o celé spektrum účinků i zdraví prospěšných bakterií. Mléčné výrobky a mléko byste měla konzumovat několikrát denně, jde totiž mimo jiné i o dostatečný příjem kalcia pro váš organismus. 

Kváskový chléb a celozrnné pečivo bude vaše tělo potřebovat pro celé spektrum vitaminů řady B. Pokud vám někdo z rodiny může udělat drožďovou pomazánku, doplníte si chybějící vitaminy ještě rychleji. 

Omega kyseliny hrají klíčovou roli ve výživě kojící matky. Zatímco v těhotenství se jejich příjmem podporoval vývoj mozku, nyní je do mateřského mléka potřeba začlenit zejména jednu omega 3 kyselinu, DHA kyselinu. Ta se zásadně podílí na dalším růstu miminka a jeho zdravém prospívání, rozvoji duševních schopností a budování jeho imunity. Tato mastná kyselina prochází z mléka trávicím traktem miminka přímo beze změny do jeho organismu, je tedy nesmírně důležitá. Abyste jí měli v mateřském mléku dostatek, pečlivě si pohlídejte konzumaci například avokáda, mastných ryb, tresčích jater a sardinek. Rostlinné oleje, například řepkový, slunečnicový nebo lněný, přidávejte nejen na saláty, ale i do teplých zeleninových jídel. 

Po porodu nemyslete na rychlé zhubnutí. Správně rozjeté kojení je natolik energeticky náročný proces, že hned několik kilo z nabyté váhy ubere. Další extrémní dávku energie vydáte, abyste zvládla neustálý kolotoč vstávání, krmení a přebalování. Proto naopak dobře a hodně jezte. Po porodu vás kvalitní strava podrží při vyčerpání a únavě z této velké změny. Tělo plné vitaminů a minerálů s dostatkem bílkovin se rychle zahojí a vy se pak o to dříve budete moci plně věnovat svému novému poslání matky. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně