Přejít k hlavnímu obsahu
těhotenské vyšetření
2. 6. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Těhotenská vyšetření III.

Ve třetím trimestru se preventivní vyšetření soustřeďují nejen na miminko, ale rovným dílem i na maminku. U miminka sledujeme růst, u maminky případné zdravotní potíže související s probíhajícími změnami.

Ultrazvukové vyšetření miminka

Ultrazvukové vyšetření po 28. týdnu se zaměřuje na hodnocení správného růstu miminka. Na první pohled rozeznáme nejen jeho obličej, ale i končetiny, páteř a vnitřní orgány. Toto vyšetření je velmi důležité pro podchycení obličejových rozštěpových vad, drobnějších vývojových vad, například netěsnosti srdeční chlopně, nedokonalostí ledvin a stavby močových cest. Ve třetím trimestru se pečlivě hlídá růst miminka v děloze, probíhá totiž vývoj plic a dostavba nebo budování celé tělesné stavby a miminko intenzivně přibývá na váze. Ultrazvukem je celý tento vývoj dobře vidět. Právě toto ultrazvukové vyšetření a pořízení 3D nebo 4D záznamu je pro maminku i celou širokou rodinu, rodiče i prarodiče velmi významným okamžikem, kdy miminko již živě reaguje pohybem a gestikuluje. Mnozí dokonce na tomto obrazu již rozpoznávají charakteristické rysy jednoho z rodičů.

Jde také o maminku

Nedílnou součástí ultrazvukového vyšetření od 28. týdne je i pohled na pokračující těhotenství z hlediska maminky. Posuzuje se poloha plodu vzhledem k porodním cestám, tzv. „naléhání“, stav placenty, objem plodové vody a u porodních cest se posuzuje délka děložního hrdla.

Co se hlídá v poradně 

Návštěvy v poradně jsou teď častější. Od měsíčního intervalu se posouváme ke 14dennímu až týdennímu ke konci těhotenství. Pravidelně se měří hmotnost, měří se krevní tlak a laboratorně se vyšetřuje moč a krevní obraz. V této fázi je velmi důležité podchytit případné riziko těhotenského diabetu. Krevní tlak a přítomnost bílkovin v moči pak ukazují na možné riziko rozvíjející se preeklampsie, poměrně vážné komplikace těhotenství, které ale lze velmi dobře preventivní léčbou a raným záchytem předejít. V poradně se probírají i všechny potíže vyplývající ze změn v pozdějších stadiích těhotenství. 

K praktikovi před porodem

Kromě pravidelných lékařských prohlídek v těhotenské poradně vás může překvapit to, že se po vás chce i návštěva praktického lékaře. Mnohé potíže totiž nemusí souviset přímo s těhotenstvím, ale vyskytnou se v tomto období nebo se zvýrazní jejich charakter. Praktickému lékaři také náleží různá vyšetření související s infekcí, potíže průjmového rázu, zácpa, hemeroidy nebo cokoli jiného, co vyžaduje došetření a léčbu. Rozhodně konzultujte jakoukoli léčbu formou tablet. V těhotenství je možné použít omezené množství léků, nikdy si neordinujte léky ani silné bylinné přípravky, aniž byste se poradila alespoň s lékárníkem, pokud ne přímo s praktickým lékařem. 

Nezapomeňte na zubaře  

I když jste již na počátku těhotenství absolvovala preventivní vyšetření nebo zubní hygienu, neváhejte si před porodem ještě jednou zajít k zubnímu lékaři. V posledních měsících těhotenství probíhá mineralizace všech kostí miminka a všechny minerály jsou čerpány z mateřského organismu. Jde o tak velký obrat minerálního metabolismu, že může snadno dojít i k oslabení nebo poškození chrupu. A zcela upřímně, po porodu budete mít úplně jiné starosti, takže trocha dentální prevence předem rozhodně neuškodí. 

Těsně před porodem

V poradně budete již doslova „pečené vařené“. Kromě vyšetření stavu porodních cest již budete často sledovány i kardiotokografem, což je přístroj na sledování srdeční frekvence miminka. Opakované sledování srdečních ozev je důležité pro posouzení případného diskomfortu a dechové tísně miminka. Definitivně si již volíte způsob a provedení porodu, přítomnost porodní asistentky a blízké rodiny, učiníte mnoho pro budoucnost důležitých společných rozhodnutí s odborným kolektivem, který vás celým těhotenstvím vedl.  

Třetí trimestr je obdobím čekání. Čas dostává jinou dimenzi, jako by se zastavil. Čekání využijte co nejvíce na odpočinek, nejlépe přímo ke spánku nebo k relaxaci s krásnou hudbou. Budujte si vztah s miminkem, naslouchejte jeho biorytmům. Spěte s ním, bděte s ním a mluvte s ním. Vše předem připravte a nestresujte se. Důvěřujte porodníkům v zařízení, které jste si vybrala, a důvěřujte sama sobě. Jste silnější, než si dovedete představit. 
 
Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Bonusy pro maminky


Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR má program pro ženy v souvislosti s těhotenstvím i narozením dítěte.
Na různá vyšetření můžete díky tomuto programu získat až 3 000 Kč.
Podívejte se, na jaká vyšetření a pomůcky můžete příspěvek získat.
 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně