Přejít k hlavnímu obsahu
těhotenství
6. 6. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Preeklampsie může zkomplikovat těhotenství

Průběh těhotenství, zejména v jeho druhé polovině, může zkomplikovat rozvoj vážného syndromu, jehož příznaky se ale objevují i u zdravých těhotných žen. Jak preeklampsii správně rozpoznat a jak ji lze léčit.

Preeklampsie je vážná komplikace těhotenství, nemoc, kterou je nutné podchytit co nejdříve, protože její zanedbání může vážně ohrozit nejen matku, ale i dítě. Příčiny vzniku a rozvoje tohoto syndromu jsou multifaktoriální a doposud nejsou úplně objasněny příčiny jejího vzniku. Naopak poměrně mnoho údajů máme o predispozičních faktorech, tedy rizikových skupinách budoucích matek, které je nutné velmi pečlivě sledovat. Mezi rizikové kategorie rodiček patří: 

  • Výskyt tohoto stavu v bližší rodině
  • Obezita
  • Vícečetné těhotenství
  • Věk rodičky pod 18 let
  • Věk rodičky nad 30 let 
  • Porucha výživy před těhotenstvím
  • Silný deficit vitaminů v počátcích těhotenství
  • Oplodnění formou asistované reprodukce

To, že se zrovna vy nacházíte v této kategorii, ještě neznamená, že se musíte nějak obávat. Naše preventivní lékařské prohlídky jsou na odhalení a prevenci této komplikace dobře připraveny. Sleduje se pravidelně krevní tlak nastávající matky. Také se v pravidelných intervalech analyzuje přítomnost bílkovin v moči, jejichž zvýšení je dobrým ukazatelem počínajících obtíží. U rizikových rodiček se již také hned v prvním trimestru dá poměrně přesnou laboratorní diagnostikou stanovit ukazatel sFLT-1/PLGF, který je velmi přesný v predikci i v odlišení od jiných zdravotních komplikací těhotenství, například těhotenské cukrovky. 

Vznik a příznaky preeklampsie

Preeklampsie se týká výhradně těhotných žen. V jejím projevu hraje důležitou roli vadná činnost placenty, kde se krevní oběh nedostatečně spojí s matčiným krevním oběhem a tím dochází k nedostatečnému okysličení plodu. Plod sám pak začíná produkovat látky na zvýšení krevního oběhu matky. Roste krevní tlak a s ním přichází i poškození jater, a především matčiných ledvin, což se zase projeví na analýze ranní moči. 

U matky zaznamenáváme zvýšení krevního tlaku, otoky a křeče dolních končetin (můžou být i z jiných důvodů) poškození vnitřních orgánů, únava a dušnost matky a jednou z nejvážnějších komplikací je pak tzv. HELLP syndrom, spojený s rozpadem červených krvinek. 

Plodu se rovněž nevede dobře, navenek lze pozorovat tzv. stagnaci plodu, kdy jeho přirozený vývoj měřením základních parametrů na ultrazvuku neodpovídá kalendářnímu datu početí a stadiu těhotenství. 

Preeklampsie nerozpoznaná a neléčená by mohla vést až k bezprostřednímu ohrožení života matky ve formě vzácné, ale smrtelně nebezpečné eklampsie, komplikace s celotělovými křečemi, úpornými bolestmi hlavy až ztrátou vědomí a selháním životně důležitých orgánů. 

Prevence a léčení preeklampsie

Nejúčinnější a zároveň až banálně jednoduchou terapií při podezření na preeklampsii je pravidelné užívání nízkých dávek kyseliny acetylsalicylové v minimální koncentraci kolem 100 mg, které je bezpečné pro matku i plod a dokáže velmi jednoduše odvrátit riziko této komplikace. Pozor! Nikdy si neordinujte sama acylpyrin bez porady s lékařem. Nejenže to není odůvodněné, ale je to nezodpovědné a mohla byste se předávkovat. Jedna volně prodejná tableta má totiž až 500 mg účinné látky. 

Preeklampsie je vážná, ale zcela zvládnutelná komplikace. Nemusí nám vůbec obavami kazit těhotenství, ani radost z přírůstku v rodině. Máme skvělé preventivní zdravotnictví, které v rámci těhotenských poraden na tuto komplikaci myslí a dokáže ji včas podchytit.   

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně