Přejít k hlavnímu obsahu
bouřka
7. 7. 2021
Pohled lékaře Jak na přírodní živly

Letní bouřky

Bouřka nás může zaskočit v přírodě kdykoli, i když zrovna před ní nevarují meteorologové. Zejména po několika parných dnech je pravděpodobnost, že se někde bouřka vyskytne, velmi vysoká. Zopakujte si několik zásad, jak se s jejím náhlým výskytem vypořádat a nevystavovat se zbytečně nebezpečí úrazu.

JAK SE CHOVAT BĚHEM BOUŘKY

Nezůstávejte na vyvýšených místech. Kopce, vyhlídky, skalní vyvýšeniny, holé louky si přímo říkají o malér. Ještě před vypuknutím bouřky se snažte ukrýt pokud možno do hloubi lesa, ale ne na jeho okraji. Pokud máte v dohledu dřevěné přístřešky, krmelce, nízké stavby, použijte je. Dejte pozor, aby to nebyly rozpadlé stavby, ty by mohl průvodní vítr nebo padající stromy ještě více poškodit a ohrozit tím váš život.  

Nikdy se neukrývejte pod osamělý strom. Nezůstávejte na louce, ani ve stanu, není to pro vás bezpečné. Neběhejte po louce. Izolační podložka ani guma nejsou dostatečnou ochranou. Gumová obuv a nepromokavé oblečení nejsou žádnou ochranou proti zásahu bleskem.  

Telefonování mobilem během bouřky je také obrovské riziko. Počkejte, až se ohnisko bouře vzdálí od místa, kde se nacházíte. 
Držte se daleko od elektrických sloupů, transformátorů, rozvodných skříní nebo drátů elektrického vedení. Je-li to jen trochu možné, snažte se ještě před příchodem bouřky uchýlit do budovy nebo do stavení. 

Motorky, čtyřkolky ani jiná dvoukolová vozidla a vlastně ani kola nejsou rozhodně bezpečné. Nesnažte se nikam na kole dojet. Raději někde promokněte a pak si doléčíte nachlazení, než byste riskovali ztrátu života při zasažení elektrickým výbojem blesku.
Relativně bezpečné místo je vaše auto. To totiž funguje jako elektrická klec, po které výboj sjede do země. Okna a dveře musí být ale zavřené. Dobře se rozhlédněte, jestli neparkujete u silnice pod stromy. Ty se totiž úderem blesku nebo poryvem silného větru v bouři lámou a ve velké rychlosti padají. V lepším případě se jim pouze odlomí větve. Ani jedna z těchto situací pro vás nemusí dopadnout dobře. 

Rozhodně se během bouřky nekoupejte ani neběhejte po podmáčené půdě a v blízkosti potoka. Pokud je to nutné, přečkejte bouřku v podřepu, mějte nohy a ruce u sebe. Nesedejte si na mokrou zem.

Pokud máte u těla kovové předměty, hole, dráty, háky, upusťte je. I sportovní náčiní, například golfová hůl může zafungovat jako hromosvod. Fotbal i jiný sportovní zápas rozhodně přerušte. Zasažení hráčů bleskem nelze v této situaci nikdy vyloučit. 
Svůj dům nebo chatu byste měli před bouří také připravit a tím omezit nepříjemné následky ve formě poškození vašeho majetku. Dobré je uklidit zahradní nábytek, zakrýt bazén, zavřít volně chovaná domácí zvířata. Stavební materiál a dětská pískoviště je také dobré zakrýt a zatížit jejich okraje kameny. Máte-li okenice, upevněte je k rámům. Větračky i střešní okna zavřete. 

Elektrické spotřebiče v současnosti již většinou mají ochranu proti elektrickému přepětí. Při silných bouřkách je ale nejrozumnějším opatřením odpojit je ze zásuvek. 

Letní bouřky mají své kouzlo. Vzduch se po nich krásně vyčistí, prach a alergeny se spláchnou a teploty se na čas zmírní. Příroda je po bouřce malebná a poklidná, stejně jako vaše mysl. Užijte si její krásu.  

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

První pomoc při zasažení bleskem

Po zasažení může dojít ke ztrátě vědomí i zástavě dechu a srdeční činnosti.
Je potřeba okamžitě zahájit resuscitaci. Masáž srdce – stlačení cca 100× za minutu a umělé dýchání.
 

Lichtenbergovy obrazce

Na kůži zasaženého bleskem či elektrickým proudem vysokého napětí se objevují stromečkovitě se rozvětvující hnědočervené pruhy. Obvykle mizí po 24 hodinách.
 

Aktuálně