Přejít k hlavnímu obsahu
melanom
20. 8. 2021
Pohled lékaře

Melanom. Opatrnost je na místě

Kožní nádory mají mnoho forem. Mnohé z nich nepředstavují pro člověka žádné riziko. Mezi neškodné formy znamének, které nás občas postraší, patří kromě pih i větší skvrny, vyvýšená znaménka a bradavice. Pokud na nich pozorujeme v čase nějakou změnu nebo se nám prostě „nezdají“, nastává čas na konzultaci s odborníkem.

Melanocytové skvrny 

Mnoho znamének je nakonec vyšetřeno a zhodnoceno jako nezhoubných, například melanocytové skvrny. Nemusí jít vždy o melanom, ale posoudit to musí po vyšetření lékař. Nelze vyloučit, že tato znaménka budou dlouhodobě sledována jako podezřelá. 

Výskyt melanomu 

Melanom, zhoubný kožní nádor, je totiž tvořen buňkami, které v kůži odpovídají za tvorbu pigmentu. Proto se melanom může vyskytnout prakticky kdekoli na těle, na chodidlech, dlaních, na intimních místech. Velmi zákeřný je jeho výskyt pod nehty. Melanom na rtu může být dlouho zaměňován za prasklinu rtu nebo virovou infekci a „bolavé koutky“. 

Příčiny vzniku melanomu 

Změna buněk na nádorovou formu a jejich nekontrolovaný růst je výsledkem mnoha faktorů: dědičné dispozice a světlost pleti hrají roli, ale odborníci se shodují, že k významným rizikovým faktorům patří především běžné ultrafialové záření, především UVB záření. Pozor: Škody způsobené zářením se sčítají. Dalším rizikem je tedy časté opalování, opakované spálení kůže a mechanické dráždění, například řetízek na krku nebo límec košile. 

Obávaný nepřítel

Melanom je zcela oprávněně obávaným nádorem. Důvodem je především rychlost, s jakou nádorové buňky vycestují nejen do přilehlých uzlin, ale velmi často i do plic, mozku nebo dutiny břišní. Skryté metastázy jsou obávanou komplikací, kterou někdy odhalí až důsledná kombinace zobrazovacích vyšetření. Vznik nádorového bujení a počáteční stadia nebolí. Bolest jako důležitý signál těla, že něco není v pořádku, zde odpadá. Kritický pohled na kůži, samovyšetření, nás může včas nasměrovat k odborníkovi. 

Léčba melanomu

Zní to jako klišé, ale kritickým faktorem úspěchu léčby je včasná diagnóza. Odhalení „podezřelého“ znaménka a správná diagnostika umožní kombinovat chirurgické odstranění melanomu a mnoho dalších moderních léčebných metod, jako je například biologická léčba. V současnosti již známe mnoho způsobů přístupu k léčbě a máme vysokou míru úspěšnosti léčby. 

Samovyšetření kůže

Samovyšetření kůže je proto úplně prvním krokem k tomu, abyste se vůbec objednali k lékaři na vyšetření znamének. Podívejte se na své tělo, bez oblečení. Pomocí zrcadla prohlédněte i záda a intimní oblasti. Důležité je podívat se i na chodidla, na ruce z odvrácené strany, do podpaží, kolenních jamek a třísel. Pečlivě si prohlédněte krk i ze zadní, šíjové strany. Požádejte o pomoc člena rodiny, pokud máte znaménko mezi vlasy.
 

Každé podezřelé znaménko si vyfoťte do mobilu. Mnoho odborníků nyní poskytuje odbornou konzultaci i přes internet. Sice nenahradí odborné vyšetření, ale ukáže vám správný směr.

Abeceda znamének

Abyste věděli, čeho si máte na kůži všimnout a kdy se rozhodnout pro konzultaci s odborníkem, použijte poměrně jednoduché pravidlo 5 písmen abecedy (z angličtiny), kdy přítomnost 2 z 5 rizikových faktorů je již důvodem k návštěvě lékaře:

  • A jako Asymetry – asymetričnost znaménka.
  • B jako Border – okraj. Všímejte si, zda je okraj znaménka rozostřený, neohraničený. 
  • C jako Colour – barva. Podezřelá je zejména různobarevnost, přítomnost červené barvy a skvrn. 
  • D jako Diameter – průměr znaménka. Pozorujte každé znaménko nad 5 mm.
  • E jako Elevation – růst znaménka do výšky, zhrubnutí. To je důležité kritérium nádorového růstu, které ale nemusí znamenat riziko v případě, že je takových znamének více a vyskytují se více let. 

Sebelepší lékař nic nezmůže, když o vás nebude vědět. Proto u všeho, co se vám na kůži nezdá, platí: Aktivně konzultujte s odborníky.


Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR obrací pozornost k prevenci a podporuje včasnou diagnostiku příspěvkem z Fondu prevence na vyšetření mateřských znamének dermatoskopem. I zde platí zajímavá možnost, kdy rodiče mohou postoupit svůj příspěvek dítěti, které tak ke svému příspěvku 1 500 Kč může získat dalších až 1 000 Kč.


ZP MV ČR podporuje také oblíbené vyšetřovací a preventivní akce Stan proti melanomu.
 

Aktuálně