Přejít k hlavnímu obsahu
reflux
10. 5. 2022
Pohled lékaře

Není reflux jako reflux

Pálení žáhy je vám jistě známé. Potíže související s trávením nám ale nezpůsobuje jen únik žaludečních šťáv. Podílí se na nich také únik žlučových kyselin. V čem se liší?

Co má společného žlučník a pálení žáhy? Obojí je spojeno s trávicími potížemi. Jde o reflux žaludečních a žlučníkových šťáv. Stav, ke kterému dochází nejen vlivem nevhodné stravy, ale velmi často po operačních zákrocích na trávicím traktu, jako je například odstranění žlučníku. Je dobré porozumět této problematice natolik, abychom nezapomínali zohledňovat oba druhy refluxu při volbě jídel a celkově ve stravovacích návycích.

Jak se „ucpe“ žlučník a k čemu to vede

Potíže s tukovým metabolismem a stresující životní styl v mnoha případech rozhodí trávení natolik, že se pak ze žlučových kyselin vyráběných v játrech začne při jejich uskladňování a zahušťování v žlučníku tvořit kámen nebo hned několik drobných kamínků. Jejich tvar a velikost závisí na druhu žlučové kyseliny. To podstatné však je, že tyto kamínky můžou vycestovat do žlučových cest a ucpat je. Občasné nadýmání a horší trávení se pak promění v bolestivou koliku, často doprovázenou zánětlivým postižením. Po operaci žlučníku se mnoha lidem upraví potíže natolik, že se brzy vrací do běžného pracovního režimu. Nejen po této operaci, ale i po jiných zásazích se však může vyskytnout pozdější komplikace ve formě refluxu žlučových kyselin

Poznejte svůj reflux

Existují dvě kategorie refluxu trávicích šťáv, které se od sebe velmi liší. První je známý jako prostá žáha. Vlastně jde o únik žaludeční kyseliny do jícnu, kde buňky reagují podrážděním a bolestivostí, často připomínající pálení. Od toho se odvíjí další zavedený laický název „pálení žáhy“, pyróza. 

Druhým typem refluxu, který je ale daleko hůř rozpoznatelný, je právě únik žlučových kyselin kvůli nádorům nebo jenom po žlučníkové operaci. Únik zásaditých trávicích šťáv může dlouhodobě narušovat kyselé prostředí v žaludku, které dezinfikuje potravu a zabíjí škodlivé bakterie. Zhoršuje se kvalita trávení a střevo se brání zvýšeným přívodem tekutin nebo tvorbou střevních plynů. Často se mylně domníváme, že jde buď o nedostatek probiotických bakterií v organismu, nebo prostě jen o špatné trávení. 

Reflux tohoto typu bezprostředně nenastává po jídle, spíše o hodinu až dvě později, nalačno, ve stresových situacích, někomu jej spouští kolové a kofeinové nápoje. Poměrně často k refluxu dochází i vleže ve spánku, to pak může vést k poleptání hlasivek nebo zatečení do dýchacích cest. Jde o velmi bolestivou zkušenost, ale kašláním se po chvíli dýchací cesty tohoto obsahu zbaví a zregenerují. 
 

TIP: 


Dříve než začnete nakupovat pastilky a přípravky na úlevu od pálení žáhy, uvědomte si, jestli jde o žáhu provokovanou jídlem, zejména mastnými jídly, nebo žáhu tzv. „nalačno“, bez spojitosti s jídlem. Pokud máte odstraněný žlučník nebo jste po jiném operačním výkonu na trávicím traktu, poraďte se s lékárníkem, nebo se nejlépe přímo objednejte k lékaři a popište mu povahu svých potíží.
 

Co pomáhá při refluxu

U prvního typu, prostého pálení žáhy, máme hned několik způsobů úlevy:

  1. K nejběžnějším patří cucavé pastilky a sirupy na minerální bázi, které snižují kyselost žaludečních šťáv. 
  2. Modernější přípravky a dvousložkové přípravky obsahují i látky, které tvoří film na sliznici
  3. Zcela jinou metodou jsou volně prodejné léčivé přípravky, které „zakážou“ buňkám produkovat příliš mnoho kyseliny chlorovodíkové. Jsou velmi efektivní, ale nejsou určeny pro okamžitou úlevu – než zaberou, trvá to jeden až dva dny. 
  4. Jako osvědčenou první pomoc si také můžete dát například jednu polévkovou lžíci polotučné hořčice. Krátkodobou úlevu může poskytnout i mléko, ale mnoho lidí s ním naopak nemá dobrou zkušenost. 
  5. Velmi účinně může pomoct i to, když sníte nastrouhanou syrovou bramboru. A osvědčuje se také zázvorový čaj, který vřele doporučuji i těhotným a kojícím matkám

U druhého typu je klíčovým opatřením pravidelný pohyb potravy trávicím traktem. Toho dosáhneme zvýšením příjmu vlákniny, a to i v čase mezi hlavními jídly:

  1. Vlákninu si zajistíme pojídáním kousků mrkve nebo jablka jako malého snacku. Toto opatření, tzv. „zajezení“, je i první pomocí při pálení a nevolnostech způsobených tímto refluxem. 
  2. Zkusit můžete i malou lžičku Alpy. Zde nejde o alkohol, ale o mentolový esenciální olej, který přináší úlevu. Obdobně zafungují i bylinné čaje.
  3. Na tento typ refluxu a pálení žáhy nefungují pastilky ani přípravky pro snížení kyselosti. Někdy můžou tyto přípravky potíže dokonce zhoršit. 
  4. Velmi osvědčeným a často předepisovaným lékem je tabletový přípravek, který obsahuje přímo jednu ze žlučových kyselin. Kyselina, poprvé izolovaná z medvědí žluči a známá mnoho staletí, velmi zdatně podporuje trávení tuků a tím zklidňuje celý trávicí trakt. Navíc studie dokazují, že kromě toho, že působí úlevu, zde dochází i k ochraně jaterního metabolismu. Tento léčivý přípravek je vázán na lékařský předpis a lze jej tedy využít až po správném diagnostikování druhého typu refluxu. 

Pálení žáhy, reflux trávicích šťáv, je v mnoha případech pouze důsledkem nepravidelnosti v našem stravování. Je to varovný příznak, kterým si tělo o svůj režim poměrně důrazně říká. Pravidelnost ve stravování je také nejefektivnějším opatřením zabraňujícím většině potíží. Pamatujte na to vždy, když budete popíjet kávu nalačno a vaše tělo bude mohutně protestovat. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

 

Aktuálně